Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltieji rūmai atskleidė, kaip NATO sąjungininkės vertina Ukrainos pakvietimą į aljansą

NATO sąjungininkės diskutuoja dėl Ukrainos pakvietimo į karinį-politinį bloką. Aukšto rango JAV prezidento Joe Bideno administracijos atstovas sakė, kad dabar „nėra sutarimo dėl to, ar siūlyti Ukrainai kvietimą“. Tokia informacija paskelbta Baltųjų rūmų interneto svetainėje.
NATO karinės pratybos Latvijoje
NATO karinės pratybos/Asociatyvinė nuotr. / „Reuters“/„Scanpix“

„Tačiau, kaip žinote, vos prieš porą mėnesių – liepą (NATO 2024 m. viršūnių susitikimas vyko Vašingtone, – red.), liepos viduryje – vykusiame NATO viršūnių susitikime visi 32 sąjungininkai patvirtino, kad Ukraina eina negrįžtamu keliu į narystę“, – sakė J.Bideno administracijos atstovas.

JAV pareigūnas taip pat įvardijo klausimus, kuriuos dabar reikia spręsti, kad Ukrainos valstybė toliau darytų pažangą siekiant narystės Aljanse: „Taigi klausimas yra taktika, kaip skatinti šį kelią ir kaip pasiekti konsensusą dėl tolesnių žingsnių.“

Ukraina nusprendė pasirinkti kursą į NATO po to, kai Rusija pradėjo agresiją prieš ją – užgrobė Krymą ir įsiveržė į dalį Donbaso. Ukrainos valdžios institucijos pateikė prašymą dėl spartesnio stojimo į Aljansą jau po to, kai rusai įvykdė plataus masto invaziją į šalį.

Spalio 16 d. prezidentas Volodymyras Zelenskis Aukščiausiojoje Radoje pristatė pergalės planą, kurio pirmasis punktas apima Ukrainos pakvietimą į NATO. Vėliau Aljanso generalinis sekretorius Markas Rutte pareiškė, kad Ukraina galėtų tapti 33-iąja arba 34-ąja karinio-politinio bloko nare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito