Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltieji rūmai: Izraelis atsižvelgs į JAV susirūpinimą dėl galimo Rafacho puolimo

Izraelis atsižvelgs į JAV susirūpinimą dėl galimo Rafacho, kuriame nuo kovų Gazos Ruože slepiasi daugiau kaip milijonas civilių gyventojų, puolimą, pirmadienį pranešė Baltieji rūmai.
MOHAMMED ABED / AFP
MOHAMMED ABED / AFP

Įtampa tarp Izraelio ir jo pagrindinės rėmėjos Jungtinių Valstijų išaugo dėl didelio civilių aukų skaičiaus Gazos Ruože ir ypač dėl Izraelio planų pasiųsti sausumos pajėgas į pietinį miestą.

Tačiau per dvi valandas trukusį virtualų susitikimą, kuriame dalyvavo valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ir patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas), abi šalys „konstruktyviai sprendė Rafacho klausimą“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

„JAV išreiškė susirūpinimą dėl įvairių veiksmų Rafache. Izraelio pusė sutiko atsižvelgti į šiuos nuogąstavimus ir surengti tolesnes diskusijas“, – priduriama pareiškime.

Pasak Baltųjų rūmų, Izraelio atstovams pirmininkavo nacionalinio saugumo patarėjas Tzachi Hanegbi (Cačis Hanegbis) ir strateginių reikalų ministras Ronas Dermeris.

Pareiškime priduriama, kad tolesnėse diskusijose jau kitą savaitę bus surengti asmeniniai susitikimai.

Karas Gazos Ruože prasidėjo beprecedenčiu „Hamas“ spalio 7-osios išpuoliu, per kurį Izraelyje, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių.

Islamistų kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio manymu, Gazoje tebėra apie 130, įskaitant 33, kaip manoma, žuvusius.

Izraelio atsakomosios kampanijos metu žuvo mažiausiai 32 845 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, rodo „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Daug civilių pabėgo į Rafachą, kad išvengtų kovų.

Izraelis buvo sutikęs nusiųsti delegaciją į Vašingtoną aptarti JAV susirūpinimą keliančių klausimų dėl Rafacho, tačiau atšaukė delegacijos kelionę, Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai priėmus rezoliuciją, kuria reikalaujama nutraukti ugnį Gazos Ruože. 

Pentagono atstovė spaudai Sabrina Singh (Sabrina Singh) žurnalistams teigė, kad pirmadienio susitikimo tikslas buvo toks pat, kaip ir atšaukto delegacijos vizito.

Tikslas buvo „suprasti, kokie yra jų planai dėl bet kokios operacijos Rafacho teritorijoje, kaip jie ketina judėti ar vykdyti operacijas, kai ten yra labai daug gyventojų – daugiau nei milijonas“, žurnalistams sakė S. Singh.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas