Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltieji rūmai: J. Bidenas kitą savaitę priims JK ministrą pirmininką K. Starmerį

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) kitą savaitę priims Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką Keirą Starmerį (Kirą Starmerį) ir daugiausiai dėmesio per derybas su juo skirs karams Gazos Ruože bei Ukrainoje, penktadienį paskelbė Baltieji rūmai.
RS/MPI/Capital Pictures / RS/MPI/Capital Pictures
RS/MPI/Capital Pictures / RS/MPI/Capital Pictures

K. Starmerio rugsėjo 13-osios apsilankymas Baltuosiuose rūmuose bus antras nuo tada, kai jis liepą pradėjo eiti ministro pirmininko pareigas. Vizito metu taip pat bus kalbama apie ypatingus Londono ir Vašingtono santykius, sakoma Baltųjų rūmų spaudos sekretorės Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer) pranešime.

Liepos 21-ąją J. Bidenas nusprendė pasitraukti iš 2024 metų JAV prezidento rinkimų kovos ir Demokratų partijos kandidato vardą perleisti savo viceprezidentei Kamalai Harris (Kamalai Haris). Kol kas neaišku, ar K. Starmeris Vašingtone taip pat susitiks su K. Harris.

J. Bidenas ir K. Starmeris aptars „tolesnę tvirtą paramą Ukrainai, besiginančiai nuo Rusijos agresijos“, ir „įkaitų paleidimo bei ugnies nutraukimo susitarimo užtikrinimą siekiant užbaigti karą Gazos“ Ruože, sakė K. Jean-Pierre.

JAV lyderis ragina skelbti paliaubas ir užbaigti Izraelio karą su palestiniečių islamistų organizacija „Hamas“ Gazos Ruože. To jis nori iki savo kadencijos pabaigos, bet derybose, kurioms tarpininkauja JAV, Egiptas ir Kataras, susitarimo kol kas nepasiekta.

Tuo metu Ukraina tęsia netikėtą puolimą Rusijos Kursko srityje, bet Maskva atsakė puolimais Ukrainos rytuose.

J. Bidenas ir K. Starmeris taip pat aptars Irano remiamų Jemeno husių sukilėlių išpuolius prieš laivybą ir „laisvą bei atvirą“ Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną. Pastarasis klausimas yra susijęs su atsvara augančiai Kinijos įtakai.

„Prezidentas Bidenas pabrėš, kaip svarbu toliau stiprinti ypatingus Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės santykius“, – pridūrė K. Jean-Pierre.

Leiboristų lyderis K. Starmeris Baltuosiuose rūmuose lankėsi ir liepos 10-ąją, vos kelios dienos po to, kai tapo britų ministru pirmininku. Tuomet jis dalyvavo NATO viršūnių susitikime Vašingtone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas