Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelis sako, kad nuo puolimo Gazoje jį sulaikytų tik vienas scenarijus

Keli Jungtinių Valstijų pareigūnai leidiniui „The New York Times“ tvirtino, kad Baltieji rūmai nori, jog Izraelis kiek atidėtų antžeminę operaciją, kad suteiktų daugiau laiko deryboms dėl Gazos Ruože laikomų įkaitų ir pagalbos patekimui. Izraelio gynybos pajėgos pažymėjo, kad toks scenarijus įmanomas su viena sąlyga.
JAV prezidentas Joe Bidenas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu
JAV prezidentas Joe Bidenas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“

Sparčiai besikeičiantys įvykiai po to, kai „Hamas“ penktadienį paleido dvi amerikietes, paskatino administraciją skubiau siūlyti izraeliečiams suteikti laiko deryboms dėl kitų 212 įkaitų paleidimo, sakė tapatybės nenorėję atskleisti pareigūnai.

Sekmadienio popietę prezidentas Joe Bidenas paskambino ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu ir aptarė naujausius įvykius, pranešė Baltieji rūmai. J.Bidenas taip pat kalbėjosi su Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Didžiosios Britanijos vadovais.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bideną Izraelyje asmeniškai pasitiko Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bideną Izraelyje asmeniškai pasitiko Benjaminas Netanyahu

J.Bidenas ir B.Netanyahu sutarė, kad po to, kai šeštadienį į Gazą įvažiavo pirmieji du humanitarinės pagalbos konvojai, „bus ir toliau tęsiamas šios itin svarbios pagalbos srautas“, sakoma Baltųjų rūmų pokalbio santraukoje.

Vadovai taip pat „aptarė dedamas pastangas užtikrinti visų likusių „Hamas“ paimtų įkaitų, įskaitant JAV piliečius, išlaisvinimą ir užtikrinti saugumą išvykti norinčių JAV piliečių ir kitų civilių Gazos Ruože“, – teigė Baltieji rūmai.

Du pareigūnai leidinio žurnalistams tvirtino, kad ši žinia Izraeliui buvo perduota per JAV gynybos sekretorių Lloydą Austiną, kuris beveik kasdien kalbasi su Izraelio gynybos ministru Yoavu Gallantu. Tačiau pastarojo atstovas spaudai nepatvirtino šios informacijos.

Straipsnyje teigiama, kad prezidento J.Bideno administracija taip pat nori padidinti pasirengimą galimiems Irano grupuočių išpuoliams prieš JAV taikinius regione, kurių, jos nuomone, karui tęsiantis gali padaugėti.

„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio kariai

Tačiau „The New York Times“ pažymėjo, kad JAV pareigūnai nerimauja, jog tolesniu antžeminės invazijos atidėliojimu gali pasinaudoti Iranas ir jo sąjungininkai, kurie jau seniai tvirtina, kad Izraelį kontroliuoja JAV.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir L.Austinas sekmadienį pareiškė, kad Vašingtonas numato, jog Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karas gali paaštrėti, jei į jį įsitrauks Irano remiamos jėgos, ir pridūrė, kad JAV prezidento administracija yra pasirengusi reaguoti, jei per šiuos karinius veiksmus nukentėtų amerikiečių personalas ar ginkluotosios pajėgos.

„Tai ne tai, ko mes norime, ne tai, ko ieškome. Mes nenorime eskalacijos“, – sakė A.Blinkenas.

AFP-Scanpix nuotr./ JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Gynybos sekretorius Lloydas Austinas
AFP-Scanpix nuotr./ JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Gynybos sekretorius Lloydas Austinas

„Nenorime, kad mūsų pajėgos ar personalas būtų apšaudomi. Tačiau jei taip atsitiks, esame tam pasirengę“, – pridūrė jis.

L.Austinas, antrindamas A.Blinkenui, pažymėjo: „Matome, jog išpuoliai prieš mūsų karius ir žmones visame regione gali labai sustiprėti.“

Gynybos sekretorius pabrėžė, kad JAV turi teisę į savigyną, ir pridūrė: „Mes nedvejodami imsimės atitinkamų veiksmų.“

Esą Vašingtonas ir toliau visiškai remia Izraelio tikslą sunaikinti „Hamas“ teroristinę grupuotę, nes šalis privalo ginti savo piliečius, ir nereikalauja Izraelio susilaikyti nuo kokių nors veiksmų, o tik pataria dar palaukti.

Tuo tarpu Izraelio gynybos pajėgų tarptautinis atstovas spaudai Johnatanas Conricusas interviu žiniasklaidos grupei „ABC“ pažymėjo, kad Izraelio kariuomenė atšauks antžeminę operaciją Gazos Ruože, jei „Hamas“ kovotojai paleis visus įkaitus ir pasiduos.

„Jei „Hamas“ išeis iš savo slėptuvių, nustos slėptis už Izraelio civilių gyventojų, kaip tai daro dabar, grąžins mūsų įkaitus – visus 212 – ir besąlygiškai pasiduos, karas bus baigtas. Jei jie to nepadarys, mums tikriausiai teks įžengti į Gazą ir tai padaryti“, – pažymėjo kariuomenės atstovas.

Tačiau jis neatsakė, kodėl vis atidėliojama antžeminė invazija į Gazos Ruožą, nors apie ją kalbama jau daug dienų.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai taip pat pridūrė, kad žmonės „turi pasirinkti pusę pagal savo moralę“.

J.Conricusas taip pat atsakė į klausimus apie humanitarinę padėtį Gazoje, pažymėdamas, kad nemano, jog Izraelis turėtų būti verčiamas tiekti maistą priešui, kuris „leidžia raketas į piliečius ir bando juos nužudyti“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ tunelis Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ tunelis Gazos Ruože

Izraelio gynybos ministras Y.Gallantas pirmadienį po operatyvinio instruktažo Izraelio karinių oro pajėgų operacijų valdymo ir kontrolės centre pareiškė, kad kariuomenės kampanija Gazos Ruože „gali trukti mėnesį, du ar tris, bet pabaigoje „Hamas“ nebeliks“.

„Kalbant apie operatyvinius manevravimo aspektus, galiausiai niekas nesustabdys Izraelio gynybos pajėgų, – pabrėžė jis. – Tai turėtų būti paskutinė mūsų manevravimo operacija Gazos Ruože dėl paprastos priežasties – po jos nebeliks „Hamas“.

Ministras, padėkojęs karinėms oro pajėgoms už darbą, pažymėjo, kad kitas etapas – antžeminė operacija – „įvyks netrukus“.

Izraelio kariuomenė pirmadienį paskelbė, kad laukia įsakymo įsiveržti, ir skundėsi, kad kariai negali neribotą laiką likti pasienyje visiškoje parengtyje.

Spalio 7 d. „Hamas“ grupuotės kovotojai įsiveržė į Izraelio teritoriją. Per didelio masto išpuolį jie šaudė ir grobė civilius gyventojus, o savo žiaurumų vaizdo įrašus skelbė socialiniuose tinkluose.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas

Po to Izraelis pradėjo karinę operaciją prieš „Hamas“, pavadintą „Geležiniai kardai“. IDF pavyko išstumti kovotojus iš šalies teritorijos. Kitas etapas galėtų būti antžeminė operacija Gazos Ruože.

Anksčiau naujienų agentūra „Bloomberg“ rašė, kad JAV ir Europos vyriausybės daro spaudimą Izraeliui, siekdamos priversti jį atidėti antžeminę operaciją Gazos Ruože. Visų pirma tam, kad būtų laimėta laiko slaptoms deryboms, vedamoms per Katarą, siekiant išlaisvinti „Hamas“ laikomus įkaitus.

Be to, patys „Hamas“ kovotojai pareiškė, kad yra pasirengę paleisti kai kuriuos įkaitus mainais į paliaubas Gazoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas