Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltieji rūmai: „Ruandos viešbučio“ didvyris P.Rusesabagina atvyksta į JAV

Iš kalėjimo paleistas Ruandos vyriausybės kritikas Paulis Rusesabagina, kurio pastangos gelbėti žmones per 1994 metų genocidą įkvėpė sukurti populiarų Holivudo filmą „Ruandos viešbutis“, atvyko į Jungtines Valstijas, trečiadienį pranešė Baltieji rūmai.
Iš kalėjimo paleistas Ruandos vyriausybės kritikas Paulis Rusesabagina
Iš kalėjimo paleistas Ruandos vyriausybės kritikas Paulis Rusesabagina / „Reuters“/„Scanpix“

„Džiaugiuosi galėdamas pasveikinti Paulį Rusesabaginą grįžus į Jungtines Valstijas. Džiaugiamės, kad jis grįžo į JAV žemę ir vėl susijungė su savo šeima bei draugais, ilgai laukusiais šios dienos“, – tviteryje parašė JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

Po daugiau kaip 900 kalėjime – dėl kaltinimų terorizmu – praleistų dienų kovo 25-ąją P.Rusesabagina buvo paleistas pagal JAV vyriausybės ir Ruandos susitarimą, tarpininkaujant Katarui. Kigalio vyriausybė sušvelnino jam skirtą 25 metų laisvės atėmimo bausmę.

Jo sulaikymas atkreipė dėmesį į Ruandos prezidento Paulio Kagame vykdomą politinio pasipriešinimo ir žodžio laisvės slopinimą.

2021-ųjų rugsėjį P. Rusesabagina buvo nuteistas už paramą ginkluotai sukilėlių grupuotei. Jo šalininkai teismo procesą pasmerkė kaip fiktyvų.

68-erių vyro, taip pat turinčio Belgijos pilietybę ir nuolatinę gyvenamąją vietą JAV, sveikata blogėjo, o jo šeima teigė, kad kalėjime, kur praleido 939 dienas, jis buvo kankinamas.

P.Rusesabagina buvo viešbučio vadybininkas, 1994-ųjų genocido metu padėjęs išgelbėti šimtus gyvybių. Pagal jo istoriją sukurtas filmas „Ruandos viešbutis“, kuriame vaidina Donas Cheadle'as.

Įgijęs įtakos jis tapo aršiu ilgamečio Ruandos lyderio P.Kagame kritiku ir įkūrė savo politinę partiją.

1996-aisiais P.Rusesabagina iš Ruandos išvyko į Belgiją, tačiau jo šeima teigė, kad 2020-aisiais vyras apgaule buvo įkalbėtas skristi lėktuvu, kuris nutūpė Ruandos sostinėje Kigalyje, nors, kaip jis manė, turėjo skristi į Burundį.

Derybos dėl jo paleidimo prasidėjo 2022-ųjų pabaigoje, o galutinės detalės buvo suderintos praėjusią savaitę, kai P.Kagame Dohoje susitiko su Kataro emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al Thaniu, sakė su derybomis susipažinęs šaltinis.

2022-ųjų spalį rašytame laiške, kurį penktadienį paskelbė vyriausybė, P.Rusesabagina pasižadėjo palikti Ruandos politiką ir likusį gyvenimą praleisti Jungtinėse Valstijose mainais į malonę.

JAV prezidentas Joe Bidenas anksčiau pasveikino jo išlaisvinimą.

„Paulio šeima nekantrauja pasveikinti jį grįžus į Jungtines Valstijas ir aš kartu su jais džiaugiuosi dėl šiandienos gerų naujienų“, – sakoma jo kovo 25-osios pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai