Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 09 26 /18:07

Baltieji Rūmai siekė paslėpti D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbį?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas prašė Ukrainos įsikišimo siekdamas paveikti 2020-ųjų rinkimus, o Baltieji Rrūmai įsikišo bandydami „paslėpti“ jo pokalbio su ukrainiečių lyderiu stenogramą, atskleidė ketvirtadienį paviešintas informatoriaus skundas.
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Gavau informacijos iš kelių JAV vyriausybės pareigūnų, kad Jungtinių Valstijų prezidentas naudojasi savo įgaliojimais siekdamas užsitikrinti užsienio šalies įsikišimą į 2020-ųjų JAV rinkimus“, – teigė informatorius, neįvardytas žvalgybos bendruomenės pareigūnas, kurio skundą paviešino Kongresas.

Skundą galite skaityti čia.

To informatoriaus teigimu, Baltųjų rūmų pareigūnai reiškė susirūpinimą dėl D.Trumpo pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Jis sakė iš tų pareigūnų sužinojęs, kad jie veikiausiai „tapo prezidento piktnaudžiavimo savo įgaliojimais asmeniniais tikslais liudininkais“.

„Kelios dienos po to telefoninio pokalbio iš kelių JAV pareigūnų sužinojau, kad aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnai įsikišo, kad „paslėptų“ visus to pokalbio įrašus“, – sakė informatorius.

„Šie veiksmai pabrėžė, kad Baltųjų rūmų pareigūnai suprato to, kas nuskambėjo per pokalbį, sunkumą“, – sakė informatorius skunde apie „skubaus pobūdžio reikalą“.

„Baltųjų Rūmų pareigūnai man sakė, kad Baltųjų Rūmų teisininkai jiems „nurodė“ ištrinti elektroninę stenogramą iš kompiuterinės sistemos, kur paprastai laikomos tokios stenogramos koordinavimo, užbaigimo ir išplatinimo ministrų kabineto lygio pareigūnams tikslais“, – pridūrė informatorius.

Pranešėjas savo skunde turi omenyje visiškai pilną pokalbio stenogramą. Mat Baltieji Rūmai paskelbė tik liepos 25-ąją įvykusio D.Trumpo ir V.Zelenskio pokalbio santrauką.

Paaiškėjo, kad D.Trumpas kelis kartus prašė Ukrainos lyderio padėti su tyrimu dėl Demokratų partijos galimo kandidato į prezidentus Joe Bideno ir jo sūnaus Hunterio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas su sūnumi Hunteriu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas su sūnumi Hunteriu

Antradienį demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai paskelbė apkaltos tyrimo pradžią dėl galimo D.Trumpo piktnaudžiavimo įgaliojimais.

Manevrai įsuko ir diplomatus

Skundo turinys paremia jau anksčiau suskambėjusius teiginius, kad D.Trumpas spaudė V.Zelenskį pradėti tyrimą dėl J.Bideno ir jo sūnaus Hunterio.

J.Bidenas, dar eidamas viceprezidento pareigas, iš tiesų ragino Ukrainos valdžią nušalinti esą nepakankamai agresyviai su korupcija kovojantį šalies generalinį prokurorą Viktorą Šokiną.

D.Trumpui ir respublikonams įtartina tai, kad V.Šokino pradėtas tyrimas dėl gamtinių dujų kompanijos „Burisma“, kurios direktorių taryboje dirbo J.Bideno sūnus Hunteris, po generalinio prokuroro atstatydinimo buvo nutrauktas.

Tiesa, šių metų gegužę tuometis Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka teigė neturintis jokių įrodymų, kad Joe ar Hunteris Bidenai elgėsi kaip nors neteisėtai. J.Bidenas yra favoritas laimėti demokratų pirminius rinkimus ir kitų metų lapkritį susigrumti su D.Trumpu.

Panašu, kad D.Trumpas ne tik įšaldė beveik 400 mln. vertės karinę pagalbą Ukrainai, taip netiesiogiai spausdamas Kijevą imtis tirti Bidenų veiklą, bet ir nurodė JAV viceprezidentui Mike'ui Pence'ui atšaukti kelionę į V.Zelenskio inauguraciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as

Jis taip pat kitiems JAV pareigūnams „aiškiai leido suprasti“, kad nenorės susitikti su V.Zelenskiu tol, kol nepamatys, kaip Ukrainos prezidentas elgiasi būdamas valdžioje.

Į D.Trumpo administracijos manevrus spaudžiant Ukrainą buvo įtraukti ir JAV diplomatai.

Pranešėjo teigimu, JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris ir JAV ambasadorius prie ES Gordonas Sondlandas susitiko su V.Zelenskiu dieną po jo pokalbio telefonu su D.Trumpu, kad padėtų ukrainiečiams „susidoroti“ su JAV lyderio reikalavimais.

„Isterija ir melas“

Baltųjų Rūmų pareigūnai savo ruožtu nesutinka, kad ketvirtadienį paviešintas dokumentas, kuriame pasakojama apie D.Trumpo administracijos pastangas priversti Ukrainą padėti dabartiniam prezidentui išvis svarbus.

„Niekas sulig šio skundo paviešinimu nesikeičia. Tai tiesiog pasakojimų iš trečiųjų lūpų ir iškarpų iš spaudos kolekcija. Baltieji Rūmai toliau atmeta isterija ir klaidingus naratyvus, peršamus demokratų ir elitinės žiniasklaidos“, – pareiškė spaudos sekretorė Stephanie Grisham.

Akivaizdu, kad Kongresas ir visuomenė dabar norės išgirsti gyvą autoriaus liudijimą. Tiesa, pagal pranešėjų apsaugos įstatymą pranešėjai negali viešai komentuoti net jau paskelbtos slaptos informacijos, jei negauna leidimo iš JAV žvalgybos bendruomenės vadovų.

Kol kas atskleisti pranešėjo tapatybės negalima pagal įstatymus. Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas, demokratas Adamas Schiffas ketvirtadienį pažadėjo saugoti pranešėjo anonimiškumą.

Tame pačiame Žvalgybos komitete ketvirtadienį liudija JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Josephas Maguire'as, kuris įspraustas į kampą jau pripažino, kad sulaukęs pranešėjo skundo pirmiausia nuskubėjo pasitarti su Baltųjų Rūmų atstovais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laikinasis JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Josephas Maguire'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laikinasis JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Josephas Maguire'as

J.Maguire'as taip pat pabrėžė, kad neatskleis, ar apie konkrečiai šį skundą kalbėjosi su prezidentu D.Trumpu, bet pridūrė: „Manau, kad pranešėjas pasielgė teisingai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas