Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bankas uždarė Rusijos ambasados Varšuvoje sąskaitas: įtaria pinigų plovimą ir terorizmo finansavimą

Rusijos ambasadorius Lenkijoje Sergejus Andrejevas skundžiasi, kad Lenkijos prokuratūra konfiskavo ambasados ir Rusijos prekybos atstovybės pinigus. Tikslios sumos neįvardijamos, tačiau iš pranešimų susidaro įspūdis, kad jos buvo įspūdingos. Bankas esą ėmėsi veiksmų turėdamas įtarimų dėl šių sąskaitų naudojimo pinigų plovimui ir finansuojant terorizmą. Kremlius grasina atsaku.
Rusijos ambasada Varšuvoje
Rusijos ambasada Varšuvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ambasadorius agentūrai „Ria Novosti“ teigė: „Mes gavome pranešimą iš prokuratūros apie tai, kad lėšos iš ambasados ir prekybos atstovybės sąskaitų banke „Santander“ pervestos į prokuratūros sąskaitas.“

Jis taip pat sakė, kad kalbama apie „reikšmingas sumas“, kurios sąskaitose laikytos JAV doleriais ir Lenkijos zlotais.

Po šio prokuratūros pranešimo ambasadą pasiekė banko žinia, kad jis nutraukia bendradarbiavimą su Rusijos atstovybe ir uždaro sąskaitas. Visa tai sukėlė diplomato pasipiktinimą, esą tokiu būdu „grubiai pažeidžiama Vienos konvencija dėl diplomatinių santykių“.

Turbūt ne mažiau pasipiktinti Rusijos atstovai turėjo ir dėl nurodomų priežasčių, kodėl visa tai buvo padaryta. Kaip skelbia „Ria Novosti“, bankas tokių veiksmų ėmėsi įtardamas, kad sąskaitos gali būti naudojamas pinigų plovimui ir terorizmui finansuoti.

Kremliaus atstovai savo ruožtu jau grasina Lenkijai – Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad „Maskva atsakys į Varšuvos sprendimą dėl pinigų iš Rusijos ambasados ir Prekybos atstovybės sąskaitų paėmimo“. Jis neįvardino, koks tas atsakas bus, bet užtikrino, kad jis tikrai bus.

Gazeta.pl pateikė ir Lenkijos prokuratūros komentarą dėl šio įvykio. Jame teigiama, kad pernai kovo 2 dieną buvo gautas kreipimasis iš Mazovijos generalinio finansinės informacijos inspektoriaus, kuriuo remiantis prokuratūroje ir buvo pradėtas tyrimas bei įšaldytos minėtų Rusijos atstovybių sąskaitos.

Rusijos ambasados sąskaitos įšaldytos taikant sankcijas šiai šaliai dėl pradėto plataus masto puolimo Ukrainoje pernai vasario 24 dieną.

Sprendimą dėl sąskaitų įšaldymo patvirtino ir Varšuvos teismas. Bet, kaip teigia prokuratūros atstovai, „neseniai prokuroras priėmė nutarimą pakeisti lėšų įšaldytose sąskaitose saugojimo teisinę formą“. Apie tai esą ir buvo informuota ambasada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas