Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama po teroristinio išpuolio: mūsų neįbauginsit

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį tikino, kad jo šalis „nebus įbauginta“ po pražūtingo išpuolio Kalifornijoje ir dar kartą paragino sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugėjant užuominų, kad 14 žmonių gyvybių nusinešusį šaudymą San Bernardino mieste įkvėpė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), B.Obama pažadėjo, kad tyrėjai „prisikas iki dugno“, aiškindamiesi tokio smurto proveržio priežastis.

„Visiškai tikėtina, kad tie du užpuolikai buvo radikalizuoti šiam teroro aktui“, – prezidentas sakė savo savaitiniame pranešime, kuriame aptarė ne vien ginklų kontrolės problemas.

„Žinome, kad ISIL (IS) ir kitos teroristų grupuotės aktyviai skatina žmones – visame pasaulyje ir mūsų šalyje – imtis baisaus smurto, dažnai veikdami kaip „vieniši vilkai“, – pridūrė jis. – Visi mes – vyriausybė, teisėsauga, bendruomenės, tikėjimo lyderiai – turime dirbti kartu, kad apsaugotume žmones, jog jie netaptų šių neapykantos ideologijų aukomis.“

San Bernardino užpuolikai – Jungtinėse Valstijose gimęs 28 metų musulmonas Syedas Farookas ir jo 29 metų pakistanietė žmona Tashfeen Malik – buvo nukauti per policijos surengtas gaudynes.

Federalinis tyrimų biuras (FTB), kuris aiškinasi užpuolikų tikėtinus ryšius su užsienio ekstremistų grupuotėmis, nurodė, kad šis incidentas tiriamas kaip „terorizmo aktas“.

B.Obama savo pranešime dar kartą paragino iš naujo apsvarstyti šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymus, dabar leidžiančius praktiškai kiekvienam suaugusiam amerikiečiui įsigyti mirtinų ginklų ir šaudmenų.

„Ši tragedija primena apie mūsų pareigą daryti viską, ką galime – visi kartu – kad mūsų bendruomenės būtų apsaugotos“, – pabrėžė prezidentas.

„Žinome, kad žudikai San Bernardine naudojosi kariškais šturmo ginklais – karo ginklais – kad nužudytų kiek įmanoma daugiau žmonių. Tai dar vienas tragiškas priminimas, kad čia, Amerikoje, pernelyg lengva pavojingiems žmonėms paimti ginklą į savo rankas“, – pridūrė jis.

B.Obama dar kartą paminėjo priemones, kurias jis gali paskelbti savo vykdomuoju įsaku. Tai neabejotinai sukeltų politinę ir teisinę audrą artėjant 2016 metų prezidento rinkimams.

„Šiuo metu žmonės, įtraukti į asmenų, kuriems draudžiama skraidyti lėktuvais, sąrašą, gali užeiti į parduotuvę ir įsigyti ginklą. Tai nenormalu“, – pažymėjo B.Obama.

„Jeigu esate pernelyg pavojingas, kad sėstumėt į lėktuvą, savaime suprantame, kad esat pernelyg pavojingas ir ginklui įsigyti“, – sakė jis.

Pareigūnai rado tūkstančius šovinių namuose, kuriuose gyveno San Bernardino išpuolio vykdytojai, ginkluoti automatais ir pusiau automatiniais pistoletais. Visi ginklai ir šaudmenys buvo teisėtai įsigyti.

Respublikonai, kurie griežtai priešinasi ginklų kontrolės sugriežtinimui, kaltina B.Obamą radikalizmo sukelos tragedijos politizavimu.

„Man kaip prezidentui aukščiausias prioritetas – užtikrinti Amerikos žmonių saugumą. Toks darbas turi suvienyti mus visus amerikiečius, kad darytume viską, ką galime, siekdami apginti savo šalį“, – aiškino B.Obama.

„Taip galime pagerbti gyvybes, prarastas San Bernardine. Taip galėtume pasiųsti žinią visiems tiems, kurie stengsis mus įskaudinti. Mes esame amerikiečiai. Mes laikysimės savo vertybių – laisvos ir atviros visuomenės. Esame stiprūs. Ir esame ištvermingi. Mūsų neįbaugins“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas