Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BBC: elitinė Rusijos brigada užėmė Vuhledarą, bet buvo beveik nušluota nuo žemės paviršiaus

Rusijos Ramiojo vandenyno laivyno elitinei 155-ajai jūrų pėstininkų brigadai, nuo 2022 m. rudens kovojusiai dėl Vuhledaro miesto Donecko srityje užėmimo, pavyko įsiveržti ir perimti ukrainiečių tvirtovės kontrolę, bet tai jai kainavo 80 proc. karių gyvybių, teigiama penktadienį paskelbtame BBC Rusijos tarnybos filme.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / Socialinių tinklų nuotrauka

Išskirtiniame filme, kuriame apie karą Ukrainoje pasakojama per vieno namo Vuhledaro mieste istoriją, susipina trijų žmonių likimai: rusų kareivio, namo šeimininkės ir ukrainiečių karo belaisvio, 46 dienas praleidusio namo rūsyje.

Teigiama, kad Ramiojo vandenyno laivyno elitinės brigados nuostoliai per dvejus karo metus prie Vuhledaro siekia apie 2,4 tūkst. vyrų. 2022 m. rudenį užimti miesto jų buvo pasiųsta 3 tūkst., iš jų liko vos 600 karių.

Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai
Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, 155-oji jūrų pėstininkų brigada kare prieš Ukrainą dalyvauja nuo pirmosios invazijos dienos. Brigados kariai kovojo Kyjivo srityje, iš kur pasitraukė į Baltarusiją, o vėliau buvo perdislokuoti į Donecko sritį.

Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, kad didelius nuostolius brigada patyrė dar 2022 m. lapkritį, kai kovėsi netoli Pavlivkos kaimo, esančio už trijų kilometrų nuo Vuhledaro. Patys rusai tuomet teigė, kad per keturias dienas prarado 300 vyrų.

Savo ruožtu Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad brigados nuostoliai per 10 dienų trukusį puolimą prie Pavlivkos neviršijo 1 proc. žuvusiųjų ir 7 proc. sužeistųjų.

Naujienų svetainė „Agentstvo“ pabrėžė, kad 155-osios brigados istorija yra „akivaizdi Rusijos formuočių, kovojančių sudėtingiausiuose fronto ruožuose, išsekimo iliustracija“.

Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai
Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai

2023 m. vasario 20 d. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų „Taurijos" rajono jungtinio spaudos centro vadovas Oleksijus Dmytraškovskis leidiniui „Politico“ pasakojo, kad iki to laiko Rusijos pajėgoms teko tris kartus performuoti brigadą.

„Pirmą kartą po Irpinės ir Bučos, antrą kartą, kai buvo sumušti prie Donecko – jie vėl atsigavo. O dabar beveik visa brigada jau sunaikinta prie Vuhledaro“, – kalbėjo jis.

Ukrainos gynybos pajėgos patvirtino, kad spalio 2 d. jų daliniai pasitraukė iš Vuhledaro Donecko srityje.

Prieš savaitę BBC Rusijos naujienų tarnyba pranešė, kad vien Rusijos 155-oji ir 40-oji jūrų pėstininkų brigados Vuhledare galėjo prarasti daugiau kaip 2100 vyrų, įskaitant sunkiai sužeistus, žuvusius ir dingusius be žinios. Tai sudaro 40 proc. prieškarinio šių dviejų dalinių skaičiaus.

Spalio 7 d. Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos žvalgybos ataskaita atskleidė, kad rugsėjį vidutiniai Rusijos kariuomenės gyvosios jėgos nuostoliai per dieną pasiekė rekordą nuo plataus masto invazijos pradžios: šis skaičius pakilo iki 1 271 žuvusiojo ir sužeistojo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas