Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

BBC: Ukrainos kontrpuolimas galėjo stipriai iššluoti jos karių gretas

Nors nuo invazijos pradžios Ukraina kasdien skelbia Rusijos nuostolius mūšio lauke, apie oficialius jos pajėgų nuostolius žinoma mažai. Remiantis naujais neįvardintų Jungtinių Valstijų pareigūnų vertinimais, žuvusiųjų skaičius Ukrainoje smarkiai išaugo. BBC žurnalistas Quentinas Sommerville'is lankėsi fronto linijoje rytuose, kur niūri užduotis skaičiuoti žuvusiuosius tapo kasdienybe.
Ukrainos kariai prie Bachmuto
Ukrainos kariai prie Bachmuto / „AP“/„Scanpix“

Leidinys „The New York Times“ prieš kurį laiką citavo amerikiečių pareigūnus, kurie nurodė, kad Ukrainos pusėje galimai yra apie 70 tūkst. žuvusiųjų ir net 120 tūkst. sužeistųjų. Tuo tarpu Jungtinių Tautų organizacija iki šiol užregistravo 9 177 žuvusius civilius gyventojus.

Tačiau pati Ukraina nepateikia jokių oficialių duomenų apie žuvusiuosius kare – Ukrainos ginkluotosios pajėgos ne sykį kartojo, kad jų žuvusiųjų kare skaičius yra valstybės paslaptis, – tačiau 26 metų Margo, kurios darbas fiksuoti žuvusiųjų duomenis, žino, kad nuostoliai yra didžiuliai.

Morge netoli fronto linijos Donecke, nežinomų žuvusių kareivių kūnų apsuptyje, dirbanti moteris prasitarė, kad kalba su mirusiaisiais, nes nori jų atsiprašyti ir jiems kaip nors padėkoti.

„Sunkiausia, kai matai mirusį jauną vaikiną, kuriam dar nebuvo nė 20, 22 metų. Ir supranti, kad jie mirė ne savo mirtimi, – BBC žurnalistui pasakojo Margo. – Jie buvo nužudyti. Jie buvo nužudyti dėl savo žemės. Tai skaudžiausia. Prie to negali priprasti“.

Anot jos, sunkiausia diena jos pačios gyvenime buvo, kai į morgą buvo atvežtas jos širdies draugas. Dvidešimt trejų metų Andrijus žuvo mūšyje 2022 m. gruodžio 29 d.

„Jis žuvo gindamas tėvynę, – sakė ji. – Bet tada ne pirmą kartą save įtikinėjau, kad turėčiau būti čia, turiu padėti kritusiems.“

„Zuma press“/„Scanpix“/Kapinės Bučoje
„Zuma press“/„Scanpix“/Kapinės Bučoje

Dar balandžio mėn. nutekėjusiuose Pentagono dokumentuose buvo nurodyta, kad Ukrainoje žuvo apie 17 500 žmonių. Tariamą šuolį iki daugiau nei 70 tūkst. iš dalies galima paaiškinti kontrpuolimu pietuose.

Pirmosiomis dienomis jis buvo ypač sunkus ukrainiečių pėstininkams – „blogiau nei Bachmute“, tada tam pačiam BBC žurnalistui sakė ten kovojančios brigados vadas.

Dabar Ukraina ten pakeitė taktiką, tačiau birželio mėn. prasidėjęs bandymas pralaužti Rusijos okupacinę gynybą brangiai kainavo, ypač jauniems naujai apmokytiems kariams.

Morge, viename iš daugelio, esančių palei fronto liniją, dirbama, kad nežinomiems kariams, atvykusiems tiesiai iš mūšio lauko, būtų suteikti vardai ir pavardės.

Kūnų maišai po vieną išnešami į lauką ir pradedama ieškoti užuominų.

„Pirmajame maiše – jauno vyro lavonas, kurio akys vis dar atviros, o rankos kruopščiai sudėtos ant kelių. Jo veidas nupjautas, o ant kojos šono – pjautinė žaizda. Išnešamas dar vienas kūnas, dešinės rankos pirštų trūksta, kraujas ir mūšio lauko purvas nudažo jo uniformą“, – rašo BBC žurnalistas Q.Sommerville'is.

„Reuters“/„Scanpix“/Morgas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Morgas Ukrainoje

Jų kišenes morgo darbuotojai perpjauna ir randa kasdienio gyvenimo daiktų: raktus, mobilųjį telefoną, piniginę su šeimos nuotraukomis. Po mirties šie daiktai tarsi nuorodos, galinčios sujungti neatpažintus asmenis su jų šeimomis.

Tačiau ne visi žuvusieji yra atpažįstami. Žurnalistui lankantis morge, kariuomenės pikapu atvyko grupė karių, sudaryta iš įvairaus rango vadų. Jie taip pat apžiūrinėjo lauke išdėliotus kūnus, norėdami įsitikinti, ar karys priklausė jų būriui, kuopai ar batalionui.

„Tai sudėtinga. Nemalonu. Bet tai reikalinga, mūsų darbo dalis. Turime tinkamai palydėti vaikinus“, – sakė bataliono vado pavaduotojas, šaukiniu „Avocat“.

Jis pridūrė, kad į pagalbą atpažįstant kūną bus pasitelkta daugiau jo padalinio vyrų.

Po apsilankymo morge, žurnalistas Q.Sommerville'is nuvyko į Krasnopilės kapines Dnipro mieste, kur kabojo kryžius puošiančios saulėgrąžų galvos – tai garbės sargyba ką tik iškastiems kapams, kurie driekiasi vis arčiau perimetro.

„Reuters“/„Scanpix“/Kapinės Charkive
„Reuters“/„Scanpix“/Kapinės Charkive

Prie vienos iš kapaviečių jis sutiko moterį, kurios vyras žuvo per ankstesnį Ukrainos kontrpuolimą, lapkričio mėnesį netoli Iziumo miesto, kai į jo konvojų pataikė rusų sraigtasparnio raketa.

Moteris pasakojo, jog prireikė laiko vyro kūnui atpažinti, nes jis kartu su kitais automobilyje buvusiais asmenimis smarkiai apdegė. Jis buvo atpažintas pagal tatuiruotę.

Ukrainos gynybos viceministrė Hana Maliar anksčiau išplatino pareiškimą, kuriame įspėjo, kad tie, kurie paskelbs aukų skaičių, bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Kodėl šie duomenys yra slapti? – retoriškai klausė ji. – Todėl, kad aktyvioje karo fazėje priešas naudoja žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių, kad apskaičiuotų mūsų tikėtinus tolesnius veiksmus... Jei priešas turės šią informaciją, jis pradės suprasti kai kuriuos mūsų tolesnius ėjimus.“

Spėjama, kad Rusijos aukų skaičius yra kur kas didesnis. Naujausiais JAV vertinimais, žuvo apie 120 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas