Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Be elgesio kodekso ir pasigailėjimo: ką žinome apie J.Prigožino „Wagner“ karius?

Norvegijos valdžia pirmadienį pranešė, kad prieglobsčio šalyje pasiprašė rusas Andrejus Medvedevas. Teigiama, kad jis yra buvęs aukšto rango Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ narys. Rusijos žmogaus teisių projektas gulagu.net jį pristato kaip buvusį „Wagner“ būrio vadą, kuris esą yra pasirengęs atskleisti viską, ką žino apie karo samdinių bendrovę. O ką išties žinome apie Jevgenijaus Prigožino vadovaujamą „Wagner“?
„Wagner“ ir Jevgenijus Prigožinas
„Wagner“ ir Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“ nuotr.

Daugiau apie Rusijos kariuomenę

Apie šią privačią Rusijos karinę bendrovę rašo britų tinklalapis BBC ir leidinys „Foreign Policy“.

„Wagner Group“ įkūrimas

BBC atliktas tyrimas atskleidė, kad prie „Wagner Group“ veiklos, kaip manoma, prisidėjo buvęs Rusijos kariuomenės karininkas Dmitrijus Utkinas.

Manoma, kad Rusijos karų Čečėnijoje veteranas ir įkūrė „Wagner“ bei pavadino ją savo buvusio šaukinio vardu.

„Twitter“ nuotr./V.Putinas Kremliuje su „Wagner“ atstovais
„Twitter“ nuotr./V.Putinas Kremliuje su „Wagner“ atstovais

Pirmoji „Wagner Group“ operacija buvo pagalba Rusijai 2014 metais aneksuojant Krymą. Tuo metu Krymo gatvėse pasirodė kariai, vilkintys uniformomis be ženklelių ar skiriamųjų ženklų – jie buvo praminti „žaliaisiais žmogeliukais“.

Manoma, kad „Wagner“ samdiniai yra vieni iš „žaliųjų žmogeliukų“, kurie okupavo Ukrainos regioną.

Vėliau apie tūkstantis „Wagner Group“ samdinių padėjo Rusijos remiamoms separatistų pajėgoms Rytų Ukrainoje kovoti su Ukrainos kariuomene.

Nuo 2015 metų „Wagner Group“ samdiniai Sirijoje kovoja kartu su vyriausybę remiančiomis pajėgomis ir saugo naftos telkinius.

Karinės organizacijos samdinių taip pat yra Libijoje, kur jie remia generolui Khalifai Haftarui ištikimas pajėgas.

Centrinės Afrikos Respublika pakvietė „Wagner Group“ karius saugoti deimantų kasyklas, taip pat manoma, kad organizacijos kariai saugo aukso kasyklas Sudane.

Malio vyriausybė Vakarų Afrikoje pasitelkia „Wagner Group“ kovai su islamo kovotojų grupuotėmis.

Organizacija vaiduoklis

Leidinys „Foreign Policy“ yra rašęs, kad pirmas dalykas, kurį reikia suprasti apie „Wagner Group“, yra tai, kad greičiausiai jokios „Wagner Group“ net nėra – negalima rasti nė vienos registruotos įmonės, kuri vadintųsi „Wagner“.

Veikiau šiuo pavadinimu apibūdinamas įmonių ir samdinių grupių, kurias sieja sutampantys nuosavybės ir logistikos grandinės, tinklas.

Nuotr. iš „Wagner“ telegram kanalo/„Wagner“ samdinys
Nuotr. iš „Wagner“ telegram kanalo/„Wagner“ samdinys

Šį tinklą sudarantys subjektai JAV Iždo departamento sankcijų sąrašuose apibūdinami kaip dalyvaujantys įvairiose veiklose, įskaitant darbą slopinant demokratinius protestus, dezinformacijos skleidimą, aukso ir deimantų gavybą bei sukarintą veiklą.

„Wagner Group“ garsėja savo slaptumu. Štai „Foreing Policy“ primena atvejį 2018 metais, kai Rusijos žurnalistų grupė, išsiųsta į Centrinės Afrikos Respubliką rengti reportažų apie „Wagner Group“ veiklą šalyje, žuvo per, kaip manoma, kruopščiai suplanuotą pasalą.

Žurnalistas Maksimas Borodinas, 2018 metais pranešęs apie „Wagner Group“ kovotojų žūtį Sirijoje, tais pačiais metais žuvo iškritęs iš savo buto balkono. Kitiems buvo grasinama ir persekiojama, rašo leidinys.

Praėjusių metų lapkritį plačiai nuskambėjo atvejis, kaip „Wagner“ demonstruoja žiauriai susidoroja su savo „išdavikais“.

J.Prigožino iškilimas

Dabartinis karinės organizacijos vadovas yra J.Prigožinas – artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, kuris, kaip manoma, finansiškai remia „Wagner Group“ ir kuriam Jungtinės Valstijos ne kartą taikė sankcijas už Interneto tyrimų agentūros, geriau žinomos kaip „trolių fabrikas“, kuri kišosi į 2016 ir 2018 metų JAV rinkimus, finansavimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas

Kelioms su J.Prigožinu susijusioms bendrovėms JAV taip pat taikė sankcijas dėl jų veiklos Afrikoje.

„J.Prigožino vaidmuo Sudane išryškina Rusijos sukarintų operacijų, paramos autoritarinių režimų išsaugojimui ir gamtinių išteklių eksploatacijos sąveiką“, – sakoma 2020 metais paskelbtame JAV Iždo departamento pranešime spaudai, kuriame kalbama paskelbtas apie sankcijas.

Kaip rašo leidinys „Foreign Policy“, kitaip nei kiti Rusijos oligarchai, kurie uždirbo pinigus energetikos ir finansų sektoriuose, J.Prigožino imperija prasidėjo nuo didmeninės prekybos verslo dešimtajame dešimtmetyje Sankt Peterburge, kur V.Putinas tuo metu ėjo miesto mero patarėjo pareigas.

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje J.Prigožinas išplėtė veiklą bei atidarė restoraną, kuriame dabartinis Rusijos prezidentas dažnai lankydavosi savo prezidentavimo pradžioje – dažnai kartu su užsienio šalių aukštas pareigas užimančiais pareigūnais, įskaitant JAV prezidentą George'ą W.Bushą, rašo leidinys.

Vėliau J.Prigožinas ėmėsi maitinimo verslo ir sudarė pelningas sutartis su Kremliumi, mokyklomis ir Rusijos kariuomene, todėl buvo pramintas „Putino virėju“.

VIDEO: Į Ukrainą siunčiami rusų kariai neišlaikė: gubernatoriau, mes esame praktiškai nuogi!

J.Prigožinas anksčiau neigė bet kokias sąsajas su „Wagner Group“, tačiau dabar atvirai kalba apie grupės veiklą Ukrainoje. Ekspertai pastebi, kad J.Prigožino aktyvi komunikacija apie savo karių veiklą gali reikšti, kad jis turi ambicijų pakeisti V.Putiną ir yra pasirengęs po jo patraukimo kovoti dėl valdžios Rusijoje – tvirtą užnugarį jam suteikia privati kariuomenė.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Tuo metu JAV įsikūrusio Karo studijų instituto analitikai anksčiau skelbė, kad „Wagner Group“ vadovas J.Prigožinas gali bandyti finansiškai išnaudoti Ukrainos gamtinius išteklius aplink Bachmutą ir naudojasi karu Ukrainoje, kad sujungtų savo karines pajėgas su Rusijos regiono pareigūnais.

„Sausio 5 dieną neįvardytas Baltųjų rūmų pareigūnas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos mano, jog J.Prigožinas siekia išgauti druską ir gipsą iš Bachmuto apylinkėse esančių kasyklų, siekdamas piniginės naudos. Sausio 7 dieną J.Prigožinas bandė pateisinti Bachmuto ir Soledaro apylinkėse esančių kasyklų, kurias Rusijos pajėgoms sunkiai sekėsi atimti iš Ukrainos gynėjų, svarbą, teigdamas, kad šios kasyklos turi „unikalią ir istorinę apsaugą“, kuri veikia kaip „požeminių miestų tinklas“.

J.Prigožino pareiškimai greičiausiai yra bandymas tiek paaiškinti lėtą „Wagner“ samdinių žygio aplink Bachmutą tempą, tiek iš dalies gali paaiškinti kelis mėnesius trukusį ir brangiai kainavusį jo pasiryžimą įtvirtinti teritorijos kontrolę. Be to, J.Prigožinas ir toliau viešai bendrauja su pasirinktais Rusijos gubernatoriais, siekdamas padidinti savo įtaką ir įgyvendinti asmeninius interesus Rusijoje, o ne griežtai laimėti karą“, – metų pradžioje paskelbtoje ataskaitoje skelbė Karo studijų institutas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Privačios karinės kompanijos „Wagner“ biuras Sankt Peterburge
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Privačios karinės kompanijos „Wagner“ biuras Sankt Peterburge

„Wagner Group“ samdiniai

Pasak Jungtinės Karalystės vyriausybės pareigūnų, „Wagner Group“ kovotojai šiuo metu sudaro apie 10 proc. Rusijos pajėgų Ukrainoje. Manoma, kad šių karių skaičius Ukrainoje išaugo iki beveik 20 tūkst., o tai rodo, kad Rusija vis labiau pasikliauja „Wagner Group“ kariais, remiančiais invaziją.

Tūkstančiai jų – tai neišsilavinę samdiniai iš Rusijos kalėjimų.

Pasak britų žvalgybos pareigūnų, „Wagner Group“ pradėjo masiškai verbuoti samdinius po to, kai Kremlius susidūrė su sunkumais kare Ukrainoje ieškodamas žmonių reguliariajai kariuomenei.

Padidėjusios „Wagner“ pajėgų gretos siejamos su tikslingu nuteistųjų verbavimu Rusijos kalėjimuose. Jungtinės Karalystės pareigūnai teigia, kad, atvirų šaltinių vertinimais, per du mėnesius iki 2022 metų lapkričio mėnesio – t. y. laikotarpiu, kai J.Prigožino pajėgos vykdė verbavimą – nuteistųjų skaičius Rusijos kalėjimuose sumažėjo daugiau kaip 23 tūkst.

Manoma, kad daug nuteistųjų prisijungė prie „Wagner“, nors tikslių skaičių nėra. Mainais už tai jiems buvo pažadėta, kad jie gaus atlyginimą ir jiems bus sušvelnintos bausmės po to, kai šešis mėnesius ištarnaus fronto linijoje. Nors „Wagner“ teigia, kad moka kompensacijas žuvusiųjų kare šeimoms, teigiama, kad kai kurios šeimos nieko negauna.

BBC rašo, kad organizacija anksčiau galėjo turėti iki 5 tūkst. kovotojų, kurių dauguma buvo karinę tarnybą baigę kariai, įskaitant daugelį iš elitinių pulkų.

VIDEO: 15/15: JAV-Ukrainos fondo vadovė: Ukrainos atstatymas turi vykti ir besitęsiant karui

„Ji atvirai verbuoja Rusijos miestuose, reklaminiuose stenduose ir Rusijos žiniasklaidoje įvardijama kaip patriotinė organizacija“, – sako Samuelis Ramani iš analitinio centro „Royal United Services Institute“.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius šią savaitę pasmerkė Rusijos samdinių grupuotę „Wagner“ už bandymą verbuoti jo šalies kovotojus. Tai įvyko po to, kai ši grupuotė vietos žiniasklaidoje paskelbė reklamą, raginančią serbus kovoti Ukrainoje.

BBC savo tyrime anksčiau skelbė, kad retos galimybės metu pavyko pakalbinti du buvusius organizacijos kovotojus. Jie atskleidė, kad „Wagner Group“ negalioja joks elgesio kodeksas.

Beveik neabejojama, kad šie kariai žudo belaisvius.

BBC Rusijoje paprašė vieno iš buvusių kovotojų apibūdinti „Wagner“. Jis atsakė: „Tai struktūra, kurios tikslas – skatinti valstybės interesus už mūsų šalies ribų.“

Kalbėdamas apie organizacijos kovotojus, šis kovotojas sakė, kad „Wagner“ kariai yra arba „karo profesionalai“, arba žmonės, ieškantys darbo, arba romantikai, norintys tarnauti savo šaliai.

„Scanpix“/AP nuotr./Privačios karinės kompanijos „Wagner“ biuras Sankt Peterburge
„Scanpix“/AP nuotr./Privačios karinės kompanijos „Wagner“ biuras Sankt Peterburge

Kitas buvęs kovotojas BBC sakė, kad aiškių organizacijos elgesio taisyklių nebuvo. Jei pagautas belaisvis neturėjo žinių, kurias galėtų perduoti, arba negalėjo dirbti „vergu“, tuomet „rezultatas akivaizdus“.

Šiuo metu „Wagner Group“ aktyviai prisideda prie Rusijos pastangų užimti Bachmuto miestą Rytų Ukrainoje.

Ukrainos kariai teigia, kad „Wagner“ kovotojai buvo masiškai siunčiami į atakas atviroje vietovėje, dėl to daug jų žuvo.

Rusijai pareiškus, kad ji užėmė Soledaro miestą netoli Bachmuto, tarp jos gynybos ministerijos ir „Wagner Group“ kilo ginčas dėl to, kam turėtų atitekti nuopelnai. Iš pradžių gynybos ministerija neminėjo, kad „Wagner Group“ dalyvavo kovose. Tačiau vėliau ji pripažino, kad jos samdiniai atliko „drąsų ir pasiaukojantį“ vaidmenį. Galiausiai pati Ukraina paneigė, kad miestą užėmė okupantų kariuomenė.

VIDEO: V.Zelenskis: būtent dabar atėjo laikas naujai galingai paramai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas