Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Belgija perdavė Prancūzijai Paryžiaus atakų įtariamąjį

Belgijos pareigūnai pirmadienį perdavė Prancūzijai pagrindinį 2015-ųjų Paryžiaus atakų ir 2016-ųjų Briuselio sprogdinimų įtariamąjį. Ten jį apklaus prancūzų prokurorai ir galbūt pareikš jam kaltinimus teroru.
Osama Krayemas
Osama Krayemas

Sirų kilmės Švedijos pilietis Osama Krayemas buvo perduotas „prancūzų teisėsaugai vienai dienai dėl posėdžio jo byloje ir galimo kaltinimų pareiškimo“, sakoma belgų prokurorų pranešime.

Tyrėjai įtaria, kad 25 metų vyras suvaidino svarbiausią vaidmenį džihadistų kuopelėje, surengusioje 130 gyvybių pareikalavusias atakas Paryžiuje ir 32 gyvybes nusinešusius sprogdinimus Briuselyje. Už abu išpuolius atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

O.Krayemas įtariamas nupirkęs krepšius, kurie buvo panaudoti per Briuselio atakas. Stebėjimo kameros šį vyrą ir Khalidą El Bakraoui užfiksavo likus vos kelioms minutėms iki vieno iš sprogimų. Abu jie nešėsi didžiules kuprines. Visgi O.Krayemui savo mirtininko atakos užbaigti nepavyko.

Kaip ir kiti jo kuopelės nariai, O.Krayemas po 2014 metų išvyko į Siriją, o metais vėliau, tikriausiai apsimetęs migrantu, grįžo į Europą.

2016-ųjų balandį jis buvo areštuotas Briuselyje. Tebėra neaišku, koks buvo O.Krayemo vaidmuo tose atakose. Keliskart Belgijoje apklaustas vyras neigė, kad kaip nors prisidėjo prie Paryžiaus atakų ar sprogstamųjų įrenginių gamybos.

Jo arešto orderyje, kurį 2016 metais išdavė Prancūzija, numatyta, kad O.Krayemas turi būti apklaustas, be to, jam gresia kaltinimai dėl „dalyvavimo teroristiniuose nužudymuose“, „bendrininkavimo su teroristais nusikaltėliais“ ir sprogstamųjų įrenginių gamybos.

O.Krayemo DNR pėdsakų buvo rasta keliose slėptuvėse Belgijoje, kuriomis naudojosi Paryžiaus atakų vykdytojai, taip pat ir vietoje, kur buvo gaminami sprogmenys, panaudoti per tuos išpuolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi