Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bellingcat“ tyrėjas abejoja, kad Minske nutupdytame lėktuve buvo rusų agentų

Tiriamosios žurnalistikos projekto „Bellingcat“ tyrėjas Christo Grozevas sako abejojantis, kad iš Atėnų į Vilnių skridusiame lėktuve, kuris buvo priverstas nusileisti Minske, buvo rusų agentų. Esą jei operacija nebūtų pavykusi, jiems būtų kilusi didelė sulaikymo Vilniuje grėsmė.
Minske nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas
Minske nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstas nusileisti Minske, gavus pranešimą dėl orlaivyje neva esančio sprogmens. Baltarusijos tarnybos į orą pakėlė naikintuvą Mig-29, kuris ir perėmė lainerį su 126 keleiviais.

Vakare Vilnių pasiekė tik 121 keleivis – lėktuve nebebuvo garsaus žurnalisto Romano Protasevičiaus ir jo merginos Sofijos Sapegos, kurie šiuo metu yra sulaikyti Minske.

„(Kitų trijų) tautybės dar nepaskelbtos, tačiau atsižvelgiant į tai, kad pradinis šaltinis, tikinęs, jog tarp jų buvo Rusijos piliečių, buvo neteisus dėl asmenų skaičiaus, todėl sąsajos su Rusija gali būti apgavystė“, – tviteryje rašo Ch.Grozevas.

Tyrėjas abejoja, kad Europoje veikiančiai Baltarusijos KGB reikėtų Rusijos pagalbos ar kad KGB pasitikėtų Rusijos Federaline saugumo tarnyba (FSB) atliekant tokią operaciją.

„KGB/FSB nebūtų reikėję, kad vykdant šią operaciją agentai būtų lėktuve, jų buvimas būtų rizikingas.

Panašioje hipotetinėje situacijoje, nukreiptoje prieš daugiau nei 30 karinių samdinių, slaptajai tarnybai lėktuve būtų reikėję kelių agentų, kad jie maištaujantiems samdiniams užblokuotų įėjimą į piloto kabiną. Tokio poreikio nėra, kai kalbama apie žurnalistą ir jo merginą“, – rašo Ch.Grozevas.

Pasak tyrėjo, agentų buvimas lėktuve jiems būtų rizikingas tuo atveju, jei oro linijos „Ryanair“ nebūtų paklususios nusileisti Minske ar planas nebūtų įgyvendintas dėl kitų priežasčių. Tokiu atveju jie galėtų atsidurti Vilniuje, o išsiaiškinus, kad jie yra KGB agentai, jų lauktų sulaikymas.

„Tai – pernelyg rizikinga ir nusveria naudą. Visam tam būtų užtekę gero šnipų tinklo Graikijoje, o KGB (ir neabejotinai Rusija) tokį tikrai turi“, – rašo Ch.Grozevas.

Pirmadienį valstybinis televizijos kanalas „Belarus 1“ parodė reportažą, kuriame neva į Vilnių neišskridę „Ryanair“ lėktuvo keleiviai tikino patys pasirinkę likti Baltarusijoje.

Du baltarusiai ir Graikijos pilietis tvirtino, kad nusileidę Vilniuje planavo keliauti į Minską.

VIDEO: Baltarusijos režimas išplatino R.Pratasevičiaus vaizdo įrašą

Pirmadienį Minsko valstybinė televizija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame R.Protasevičius sakė bendradarbiaujantis su teisėsaugos pareigūnais ir duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų organizavus protestus.

Ekspertai 15min teigė, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas yra pratęs kurti tokius vaizdo įrašus, pasitelkdamas bauginimą ar net kankinimus.

R.Protasevičius kartu su kitu „Nexta“ įkūrėju Sciapanu Pucila pernai buvo įtraukti į Baltarusijos sudarytą „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, jie abu buvo pabėgę iš šalies. Minskas juos kaltina kursčius masinius neramumus. Už tokį nusikaltimą gali būti skirta iki 15 metų laisvės atėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?