Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bidzina Ivanišvilis: Sakartvelą iš užkulisių valdantis magnatas

Kai prieš 12 metų turtingiausias Sakartvelo žmogus Bidzina Ivanišvilis pirmą kartą įsiveržė į politiką, jis žadėjo „priblokšti Europą“ demokratija, kurią atneš į šią Juodosios jūros valstybę.
Bidzina Ivanišvilis
Bidzina Ivanišvilis / „Scanpix“/AP nuotr.

Tačiau šalies valdančiosios partijos įkūrėjas milijardierius padarė tai, ką daugelis kritikų vadina to priešingybe – atvedė šalį į tarptautinę izoliaciją ir apribojo savo politinių oponentų galią.

Šį mėnesį Europos Parlamentas (EP) paragino taikyti sankcijas įtakingam magnatui, kaltindamas jį kenkimu demokratijai siekiant patraukti Sakartvelą nuo Vakarų į Rusijos orbitą.

Kaukazo šaliai ruošiantis spalio 26 dieną vyksiantiems svarbiems parlamento rinkimams, visų akys bus nukreiptos į tai, ką 68-erių oligarchas darys, jei jo partija „Sakartvelo svajonė“, valdanti nuo 2012-ųjų, vėl laimės.

„Absoliuti valdžia“

Gimęs skurde Čorvilos kaime Vakarų Sakartvele, B.Ivanišvilis praturtėjo Rusijoje praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, kai privatizavus sovietų valstybinį turtą susikrovė didžiulius turtus.

Žurnalo „Forbes“ duomenimis, jo turtas dabar siekia 4,9 mlrd. dolerių (4,51 mlrd. eurų) – penktadalį Sakartvelo BVP – ir jis turi dvigubą Sakartvelo bei Prancūzijos pilietybę.

Įkūręs savo partiją, 2012-aisiais jis tapo Sakartvelo ministru pirmininku ir, prieš oficialiai pasitraukdamas iš politikos, dirbo šiame poste kiek daugiau nei metus.

2023 metais jis grįžo ir tapo „Sakartvelo svajonės“ garbės pirmininku, skiriančiu ministrus pirmininkus iš savo ištikimų parankinių.

Iš pradžių vykdžiusi liberalią provakarietišką darbotvarkę, per pastaruosius dvejus metus jo partija sustiprino savo antivakarietiškas ir antiliberalias pozicijas.

Jam de facto valdant, „Sakartvelo svajonė“ „sugebėjo palaipsniui užimti visas šalies valdžios šakas ir nepriklausomas institucijas“, gegužę pareiškė teisių gynimo organizacijos „Transparency International“ Sakartvelo skyrius.

„Šis susitarimas leidžia B.Ivanišviliui turėti beveik absoliučią valdžią be jokios oficialios atskaitomybės“, – pridūrė organizacija.

Jis išlaiko kontrolę, pavesdamas savo artimus bendražygius, pavyzdžiui, asmens sargybinius, buvusius savo įmonių vadovus, asmeninius padėjėjus ir šeimos gydytojus, vadovauti valstybės institucijoms, „o svarbiausia – teisėsaugos ir saugumo tarnyboms“, teigė organizacija.

Šiuolaikinis menas, rykliai, baobabai

„Jis laiko šalį savo asmenine nuosavybe, privačia korporacija“, – sakė politologas Gija Chuchašvilis, buvęs B.Ivanišvilio patarėjas ir artimas patikėtinis.

Jis pridūrė, kad milijardierius yra „atitrūkęs nuo tikrovės“ ir apsuptas nedidelio rato „pataikaujančių favoritų“.

B.Ivanišvilis taip pat sulaukė kaltinimų ryšiais su Rusija, tačiau jo partija šį kaltinimą atmeta.

Be šimtų milijonų dolerių vertės nekilnojamojo turto ir žemės Sakartvele, B.Ivanišvilis turi prabangaus nekilnojamojo turto Niujorke ir Paryžiuje, naudodamasis sudėtingu ofšorinių bendrovių ir patikos fondų tinklu.

Jo vadovaujamas Sakartvelo koinvesticinis fondas, registruotas Liuksemburge, vykdo 25 projektus Sakartvele, įskaitant prekybos centrus, cemento gamyklas ir prabangius viešbučius.

Jis taip pat yra labdaros fondo, kuris pastaruosius ketverius metus neskelbė finansinių ataskaitų ir buvo apkaltintas balsų pirkimu, steigėjas.

Dabar B.Ivanišvilis gyvena prabangiame stiklo ir plieno dvare su vaizdu į sostinę Tbilisį, kuriame turi neįkainojamą šiuolaikinių paveikslų kolekciją.

Jis turi ir privatų zoologijos sodą su egzotiškais gyvūnais, didžiulį akvariumą su rykliais ir milijonus dolerių kainavusi milžiniškų, laivu iš Afrikos atgabentų baobabų kolekcija.

„Pasaulinė karo partija“

Pastarosiomis savaitėmis socialiniuose tinkluose B.Ivanišvilis susilaukė pašaipų dėl to, kad rinkimų kampanijos mitinguose pasirodo už neperšaunamo stiklo, o per jo kalbas skamba įrašyti aplodismentai.

Jis teigia, kad jo partija siekia laimėti superdaugumą naujajame parlamente, kad būtų galima konstituciškai uždrausti provakarietiškas opozicines partijas.

Jo kampanijoje daugiausia dėmesio skiriama sąmokslo teorijai apie paslaptingą „pasaulinę karo partiją“, kuri esą kontroliuoja Vakarų institucijas ir siekia įtraukti Sakartvelą į Rusijos karą prieš Ukrainą.

Anot jo, opozicinės partijos, padedamos užsienio partnerių, „bando užgrobti valdžią atidarydamos antrąjį frontą (prieš Rusiją) Sakartvele“.

„Spalio 26-ąją turime dar kartą išgelbėti šalį ir pasirinkti tarp vergovės ir laisvės, paklusnumo užsienio jėgoms ir suvereniteto, karo ir taikos“, – sakė jis rinkimų kampanijos mitinge Batumyje prie Juodosios jūros.

Pavasarį „Sakartvelo svajonės“ įstatymų leidėjai priėmė į rusišką panašų „užsienio įtakos“ įstatymą, kuris buvo nukreiptas prieš pilietinę visuomenę ir sukėlė ilgas savaites trukusius precedento neturinčius gatvės protestus, privertusius Briuselį sustabdyti Sakartvelo integracijos į Europos Sąjungą procesą.

Naujausios viešosios nuomonės apklausos rodo, kad keturi pagrindiniai opozicijos aljansai gali surinkti pakankamai balsų, kad per artėjantį balsavimą suformuotų koalicinę vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento