Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Bloomberg“: britai bandė įtikinti vokiečius Ukrainai perduoti „Taurus“ raketas, tačiau ar sėkmingai?

Jungtinės Karalystės vyriausybė privačiai paragino Vokietiją aprūpinti Kyjivo vyriausybę tolimojo nuotolio raketomis „Taurus“, skelbia naujienų agentūra „Bloomberg“.
Olafas Scholzas
Olafas Scholzas / Imago / Scanpix nuotr.

Šaltinių teigimu, aukšto rango Didžiosios Britanijos ministrai ir pareigūnai ne kartą aiškino Vokietijai, kad Ukrainai labai reikia raketų „Taurus“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvas F-15 leidžia raketą „Taurus“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvas F-15 leidžia raketą „Taurus“

Londonas siūlė sprendimus, kaip išspręsti Berlyno pasipriešinimą jų siuntimui, įskaitant apsikeitimo sandorį, pagal kurį Didžioji Britanija tiektų Kyjivui daugiau savo raketų „Storm Shadow“, o Vokietija tada papildytų Jungtinės Karalystės atsargas atsarginėmis tolimojo nuotolio raketomis.

„Vokietijai reikia liautis teisintis“, – sakė vienas britų pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Praėjusiais metais Ukraina ne kartą ragino Vokietiją pradėti perduoti ilgojo nuotolio raketas „Taurus“. Tai buvo daroma atsižvelgiant į tai, kad Jungtinė Karalystė ir Prancūzija pradėjo tiekti Ukrainai ilgojo nuotolio raketas „Storm Shadow“ arba kitaip vadinamas „SCALP“.

Pagrindinė kliūtis „Taurus“ klausimu Ukrainai buvo Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo pozicija. Jis nerimauja, kad tokie ginklai gali būti panaudoti smūgiams į Rusijos teritoriją.

Kancleris taip pat pareiškė, kad jei „Taurus“ būtų perduotas, Vokietijos kariuomenė esą turėtų dalyvauti nukreipiant raketas, o tai galėtų reikšti tiesioginį Vokietijos įsitraukimą į karą.

„500 kilometrų nuotolio sparnuotoji raketa yra ginklas, kuris, jei bus panaudotas netinkamai, gali pasiekti konkretų taikinį kur nors Maskvoje“, – nurodė O.Scholzas, kurį cituoja vokiečių leidinys „Tagesschau“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje

Jis pridūrė, kad Didžioji Britanija ir Prancūzija, kurios jau aprūpino Ukrainą ilgo nuotolio raketomis, „įsitikino, kad žino, kas ir kur nusileidžia“. Pasak kanclerio, tokių raketų dislokavimas Ukrainoje pareikalautų Vokietijos dalyvavimo ir „apie tai negali būti nė kalbos“.

Kancleris prisipažino, kad jį erzina Berlyno „kritika“ dėl jo atsisakymo aprūpinti Ukrainos gynėjus raketomis „Taurus“, nes Vokietija tiekia Ukrainai kur kas daugiau ginklų nei beveik bet kuri kita šalis.

Jis pabrėžė, kad jei Jungtinių Valstijų Kongresas neskirs naujų lėšų Ukrainai padėti, kai kurios šalys turės dėti daugiau pastangų šiuo klausimu.

Vokietijos parlamento nariai ne kartą ragino O.Scholzą aprūpinti Ukrainos kariuomenę „Taurus“ raketomis. Bundestago narys Roderichas Kiesewetteris teigė, kad kancleris negali vienas pats priimti tokio sprendimo ir jam reikia žalios šviesos iš Jungtinių Valstijų.

Europos Parlamentas taip pat paragino sąjungininkes aprūpinti Ukrainą viskuo, ko reikia Rusijos pradėtam karui laimėti.

Anksčiau Vokietijos kancleris dar kartą atsisakė suteikti raketas Ukrainai, sakydamas, kad „vokiečių kariai negali sekti savo kolegomis iš Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos pagal tai, kaip jie valdo ir lydi taikinius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas