Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bloomberg“: Europos Sąjunga ruošiasi nubausti Slovakiją

Europos Komisija rengia pasiūlymą nubausti Slovakiją už demokratinių normų pažeidimus, dėl kurių gali būti sustabdytas lėšų skyrimas Bratislavai, skelbia „Bloomberg“ naujienų tarnyba.
Slovakijos premjeras Robertas Fico
Slovakijos premjeras Robertas Fico / „AFP“/„Scanpix“

Europos Komisija pasirengė pradėti atsakomybės procedūrą prieš Bratislavą dėl ministro pirmininko Roberto Fico sprendimo panaikinti specialiąją prokuratūrą, kuri prižiūrėjo kai kurias korupcijos bylas, susijusias su ES lėšomis.

Procesas dar tik pradedamas ir jam turi pritarti Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Pažymima, kad apie 80 proc. visų viešųjų investicijų Slovakijoje finansuojama Europos Sąjungos lėšomis. Bet kokios galimos finansavimo problemos galėtų būti rimtas smūgis šiai ES valstybei narei ir euro zonai, kuri ir taip susiduria su problemomis dėl pernelyg didelio viešųjų finansų deficito.

Pasak šaltinių, kurie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, vienas iš pasiūlymų yra Europos Komisijai pasinaudoti vadinamuoju sąlygiškumo mechanizmu, pagal kurį ES gali įšaldyti finansavimą, kai mato, kad jos pinigams gresia pavojus.

Tokiu būdu ES galėtų sulaikyti dalį 12,8 mlrd. eurų sanglaudos lėšų, skirtų Slovakijai iš ES biudžeto. Slovakija šią sumą turėtų gauti 2021-2027 m. laikotarpiu.

Venas pašnekovas pažymėjo, kad Europos Komisija taip pat svarsto galimybę susigrąžinti visą arba dalį 2,7 mlrd. eurų COVID dotacijų, kurias Slovakija gavo kaip dalį ES išlaidų kovai su pandemijos padariniais. Specialiosios prokuratūros sukūrimas buvo šių lėšų skyrimo sąlyga.

Spalio mėn. į šalies ministro pirmininko postą sugrįžęs R.Fico sulaukė Briuselio dėmesio, nes jis nusprendė peržiūrėti baudžiamąjį kodeksą ir panaikinti specialiąją prokuratūrą, kuri sprendė plačiai nuskambėjusias korupcijos bylas, įskaitant tas, kurios susijusios su jo sąjungininkais.

Gegužės mėn. R.Fico buvo sužeistas per pasikėsinimą nužudyti. Atgavęs jėgas, jis kaltino dėl išpuolio spaudos ir opozicijos sukurtą priešišką atmosferą. Nuo to laiko jis reformavo valstybinę žiniasklaidą ir perdavė transliuotojus kontroliuoti vyriausybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas