Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bostono maratone dalyvavęs Arūnas Kumpis: „Visi atsiprašinėjo, kad taip nutiko ir kad tai sugadino mums šventę“

Trečiadienio popietę iš Bostono į Vilnių grįžęs verslininkas Arūnas Kumpis neslėpė, kad šis maratonas buvo išskirtinis. Tiek dėl įdomios trasos, tiek dėl neįtikėtino žiūrovų palaikymo, tiek dėl sprogimų, nugriaudėjusių prie finišo linijos. Jis pats sako jų nepajutęs, tačiau vėliau teko išklausyti ne vieno žurnalisto, policijos pareigūno atsiprašymus ir klausinėjimą, ar jis dar atvyks į Bostoną ir dalyvaus maratone.
Į Lietuvą grįžo Bostono maratone dalyvavęs Arūnas Kumpis
Į Lietuvą grįžo Bostono maratone dalyvavęs Arūnas Kumpis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Kumpis pasakoja, kad šis maratonas iš tikrųjų buvo neeilinis. „Tai šeštas mano maratonas, bet nė su vienu negaliu palyginti organizavimu, trasa, vadinamais Bostono „kalniukais-žudikais“. Tiek kopti į juos, tiek leistis nelabai yra lengva. Nė viename maratone, kiek dalyvavau Paryžiuje, Stokholme, Amsterdame, Roterdame, Berlyne, nebuvo taip, kad bėgant visą trasą iš abiejų pusių būtų žmonės ir taip palaikytų“, – vos išlipęs iš lėktuvo Vilniaus oro uoste įspūdžiais dalijosi A.Kumpis.

Atmosfera – nepakartojama

Bostonas maratoną bėgusiam Arūnui paliko įspūdį ir dėl to, kad tai jaunimo miestas, kuriame daugybė studentų. Bėgant pro studentų miestelius girdėjosi tokie merginų palaikymo šūksniai, kuriuos prisiminęs A.Kumpis tik juokėsi.

„Nuotaika buvo puiki, o kai kuriose vietose tai net ausis norėjosi užsikimšti, nes sunku buvo atlaikyti tą garsą. Triukšmas tikrai didelis“, – šypsosi Arūnas.

Bombų sprogimų nei Arūnas, nei jį lydėjusi fotografė Rūta Buzienė nematė ir nepajuto. Kadangi A.Kumpis Bostono maratone pagerino savo asmeninį rekordą ir trasą nubėgo per 3 valandas ir 9 minutes, finišo vietą jie paliko iki sprogimo likus apie 50 minučių. Tad ramiai grįžęs į viešbutį ir gulėdamas vonioje A.Kumpis vis dar nežinojo apie nutikusią nelaimę, tačiau netrukus iš Lietuvos pradėjo plaukti trumposios žinutės su klausimais, ar jam viskas gerai.

Arūnas Kumpis ir Rūta Buzienė
Arūnas Kumpis ir Rūta Buzienė

„Tiesiai niekas nerašė, kad kažkas sprogo. Visiems atrašinėjau, kad viskas gerai, gerai prabėgau, ilsiuosi. Bet vienu metu dingo telefono ryšys, kai saugumo tarnybos išjungė mobilųjį ryšį, kad nebūtų galima detonuoti bombų nuotoliniu būdu, supratau, jog kažkas tikriausiai atsitiko. Prisijungiau prie interneto, įsijungiau televizorių ir pamačiau...“ – pasakojo Arūnas.

Anot Arūno, Bostono maratone bėgama trimis bangomis. Kadangi čia negali dalyvauti visi norintys, o tik tie, kurie kvalifikaciniuose bėgimuose yra nubėgę šią trasą per tam tikrą laiką, tai pirmieji maratone bėga greičiausieji – jie startuoja 10 val. ryto. Juos 10.30 val. seka antroji banga ir trečioji – 11 val. A.Kumpis spėja, kad sprogimų nematė ir nenukentėjo tie, kurie startavo pirmieji ir maratoną nubėgo greičiau nei per keturias valandas.

Stovėjo toje vietoje, kur vėliau nugriaudėjo sprogimas

Stebina amerikiečių optimizmas, nuoširdumas. Teko bendrauti su žurnalistais oro uoste, policininkais, visi klausė, ar neatbaidys šis įvykis nuo dalyvavimo maratone ateityje, atvažiavimo kitą kartą į Bostoną, – sakė A.Kumpis.

Kartu su A.Kumpiu Bostone buvusi fotografė R.Buzienė neslepia jaudulio – nors sprogimo ji nematė ir nepajuto, tačiau neapleidžia mintys, kas būtų, jeigu Arūnas būtų atbėgęs vėliau. „Stovėjau kaip tik toje vietoje. Man net pagalvoti nemalonu, nes jeigu tebebūčiau sprogimo metu ten, neaišku, kaip čia būtų. Bet šiaip maratonas įspūdingas. Nors nesu daug mačiusi, bet kiek mačiau, šitas pats geriausias. Tiek žmonių, jie tokie... Tai reikia pamatyti, ten tikra šventė“, – emocingai kalbėjo Rūta.

Arūnas pasakojo, kad jam buvo sunku patikėti tuo, kas įvyko: „Jeigu būtų bent banga kokia kliudžiusi, tai atrodytų realiai. Mes buvome tuo metu automobilių stovėjimo aikštelėje, tai negirdėjome net garso. Spėjome nuvažiuoti į viešbutį, nes paskui miesto centrą uždarė, sustabdė visą maratoną. Stebina amerikiečių optimizmas, nuoširdumas. Teko daug bendrauti su žurnalistais oro uoste, policininkais, visi klausė, rūpinosi, ar neatbaidys šis įvykis nuo dalyvavimo maratone ateityje, atvažiavimo kitą kartą į Bostoną. Visi atsiprašinėjo, kad taip nutiko ir sugadino mums šventę, nes nesugebėjo apsaugoti.“

R.Buzienė taip pat prisiminė, kaip policijos pareigūnai Arūno atsiprašinėjo, o žurnalistai klausinėjo, ar dar norės grįžti. „Jie labai išgyvena, jaučiasi kalti dėl to įvykio. Policininkai Arūno atsiprašinėjo, kad taip įvyko. Amerikiečiai – įspūdingai draugiški“, – pasakojo Rūta.

A.Kumpis neslėpė, kad į Bostono maratoną sugrįžti jis norėtų, tačiau galbūt po kelerių metų, nes kol kas dar norisi išbandyti Niujorko, Čikagos maratonų trasas. Pirmasis Arūno maratonas buvo 2010-aisiais Stokholme.

Bostono maratone, anot A.Kumpio, bėgo keturi atstovai iš Lietuvos ir dar du lietuviai, gyvenantys kitose šalyse. O tai esą daug, nes pernai tarp dalyvių buvo tik vienas Amerikos lietuvis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas