Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Brazilija visiškai patvirtino „AstraZeneca“ vakciną ir užsakė rusiškos „Sputnik“

Brazilijos farmacijos priežiūros tarnyba penktadienį galutinai patvirtino vakciną nuo koronaviruso, sukurtą bendrovės „AstraZeneca“ kartu su Oksfordo universitetu, ir išreiškė pasitikėjimą šiuo preparatu, nors virtinė šalių laikinai sustabdė sustabdė jo naudojimą.
Vakcina „Sputnik V“
Vakcina „Sputnik V“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Federalinė tarnyba „Anvisa“ nurodė neįžvelgianti „jokios sveikatos rizikos gyventojams, susijusios su šios vakcinos vartojimu“, ir suteikė leidimą skiepyti „AstraZeneca“ vakcina ne vien ekstremaliomis sąlygomis, bet ir bendra tvarka.

„Nauda nusveria riziką“, – pabrėžė agentūra.

Vis dėlto anksčiau kelios šalys kaip Danija, Norvegija, Bulgarija ir Tailandas prevenciškai sustabdė skiepijimą šia vakcina, pasirodžius pranešimų, kad kai kuriems „AstraZeneca“ vakcina paskiepytiems žmonėms susidarė kraujo krešulių.

Europos vaistų agentūra (EVA) savo ruožtu penktadienį nurodė, kad perspėjimas apie šios vakcinos galimą šalutinį poveikį turėtų būti papildytas „smarkia alergine reakcija“.

Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tvirtino, kad nėra priežasčių liautis vartoti „AstraZeneca“ preparatu ir apibūdino jį kaip „puikią vakciną“.

„AstraZeneca“ savo pranešime nurodė, kad nėra jokių įrodymų, jog paskiepytiems jos vakcina žmonėms padidėja kraujo krešulių susidarymo rizika.

„Anvisa“ taip pat patvirtino koronavirusinės infekcijos COVID-19 gydymą antivirusiniu preparatu remdesiviru, nors PSO nustatė, kad juo gydant koronavirusu užsikrėtusius pacientus poveikis mirtingumui būna „menkas arba jokio“.

Smarkiai koronaviruso pandemijos paveiktai Brazilijai, turinčiai 212 mln. gyventojų, sunkiai sekėsi apsirūpinti vakcinomis. Šalis taip pat paskelbė įsigysianti 10 mln. dozių Rusijoje sukurto preparato „Sputnik V“.

Tačiau ši vakcina Brazilijoje dar nėra patvirtinta. Iki šiol šalyje naudotas tik „AstraZeneca“ preparatas ir Kinijoje sukurta vakcina „CoronaVac“.

Abi šios vakcinos suleidžiamos dviem dozėmis.

Brazilijoje iki šiol pirmąją vakcinos dozę yra gavę apie 9,3 mln. žmonių; apie 3,3 mln. gyventojų jau paskiepyti antra doze.

Šalyje mirė per 273 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių, rodo Sveikatos apsaugos ministerijos statistika. Pagal COVID-19 aukų skaičių šalis yra antra pasaulyje po Jungtinių Valstijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius