Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijoje – antrasis prezidento rinkimų ratas

Brazilijoje sekmadienį įvyks antrasis rinkimų ratas, per kurį turi būti išrinktas naujasis valstybės vadovas.
Jairas Bolsonaro ir Fernando Haddadas
Jairas Bolsonaro ir Fernando Haddadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl prezidento posto varžysis kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politikas Jairas Bolsonaro, kuris per pirmąjį rinkimų ratą surinko 46,2 proc. balsų, ir kairiojo sparno kandidatas Fernando Haddadas, pelnęs 29,1 proc. balsų.

Kaip parodė visuomenės nuomonės instituto atlikta apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti spalio 25 dieną, J.Bolsonaro palaiko 56 proc. rinkėjų, o 44 proc. ketina atiduoti savo balsą už kairiųjų kandidatą.

Tačiau daugelis Vakarų stebėtojų prieš rinkimus buvo linkę manyti, kad balsavimo rezultatai gali būti kitokie, nes nemažai rinkėjų dar nėra galutinai apsisprendę, kurį kandidatą paremti, ir, regis, daug priklausys nuo tų brazilų, kurie balsuos prieš kurį nors iš kandidatų.

Pavyzdžiui, viena apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti šeštadienį, parodė, jog 39 proc. rinkėjų jokiomis aplinkybėmis nebalsuos už J.Bolsonaro. Tačiau nebalsuosiančių už F.Haddadą dalis buvo dar didesnė – 44 procentų.

63 metų buvęs oro desantininkas J.Bolsonaro, žadantis didžiausioje Lotynų Amerikos šalyje sutriuškinti nusikalstamumą, garsėja savo prieštaringai vertinamais pareiškimais apie etnines ir seksualines mažumas bei apie moteris, tačiau daugelis rinkėjų mano, jog tai yra vienintelė galimybė neleisti, kad prezidentu taptu eilinis kandidatas, atstovaujantis Darbo partijai, dėl kurios per kelerius pastaruosius metus kilo nemažai didelių korupcijos skandalų.

F.Haddadas, tapęs kairiosios Darbo partijos kandidatu, nes dėl prezidento posto nebuvo leista kovoti už korupciją kalėti nuteistam buvusiam šalies lyderiui Luizui Inacio Lulai da Silvai, per savo rinkimų kampaniją žadėjo, jog, tapęs prezidentu, atsisakys griežto taupymo politikos.

Brazilams jis yra žinomas kaip buvęs švietimo ministras ir buvęs San Paulo meras. Į rinkimų kovą jis stojo likus mažiau nei mėnesiui iki rinkimų.

Teisę balsuoti rinkimuose turi 147 mln. Brazilijos piliečių. Balsavimas, kuris yra privalomas, vyks nuo 11 val. Grinvičo laiku (13 val. Lietuvos laiku) iki 22 val. Grinvičo laiku (24 val. Lietuvos laiku).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas