Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos Kongresas paliko prezidentą savo poste

Brazilijos įstatymų leidėjai trečiadienį nusprendė nepalaikyti kaltinimų korupcija šalies prezidentui Micheliui Temerui ir neleido pašalinti iš posto jau antro per pastaruosius metus valstybės vadovo.
Michelis Temeras
Brazilijos Kongresas paliko prezidentą Michelį Temerą savo poste / „Scanpix“/AP nuotr.

Nors prezidentui grėsė itin sunkūs kaltinimai kyšininkavimu, buvo beveik neabejojama, kad M.Temerui pavyks išsilaikyti poste. Visgi jo pergalė buvo gana netikėta, nes Brazilijoje šiuo metu vyksta didžiausias istorijoje kyšininkavimo tyrimas.

M.Temerui, siekusiam išvengti nušalinimo, reikėjo, kad per balsavimą jį palaikytų arba susilaikytų trečdalis – 172 iš 513 – deputatų.

Galiausiai jam pavyko gauti 263 parlamentarų palaikymą. Įstatymų leidėjai balsavo vienas po kito, trumpai pakomentuodami savo sprendimą. Kai kurie jų pasisakymai buvo itin emocionalūs. Balsavimą tiesiogiai transliavo nacionalinė televizija.

Itin nepopuliarus valdančiosios centro dešinės PMDB partijos veteranas M.Temeras sakė, kad tai buvo „aiški ir neginčijama“ pergalė.

Itin nepopuliarus valdančiosios centro dešinės PMDB partijos veteranas M.Temeras sakė, kad tai buvo „aiški ir neginčijama“ pergalė.

Brazilijos generalinio prokuroro kaltinimuose teigiama, kad M.Temeras paėmė kyšių iš vienos stambios mėsos perdirbimo įmonės vykdomojo direktoriaus mainais už bendrovei palankius vyriausybės sprendimus. Jis yra pirmasis pareigas einantis prezidentas, kuriam gresia baudžiamoji atsakomybė.

Jei Kongresas būtų patvirtinęs kaltinimus prezidentui, o šiam įstatymų leidėjų sprendimui savo ruožtu būtų pritaręs Aukščiausiasis Teismas, M.Temero įgaliojimai būtų sustabdyti šešiems mėnesiams, o laikinuoju valstybės vadovu taptų parlamento žemųjų rūmų pirmininkas.

Kairiųjų pažiūrų oponentai tikėjosi, kad šis skandalas paskandins M.Temerą, o kartu bus atsisakyta ir taupymo priemonių, dėl kurių šalyje įsiplieskė audringi protestai. Vis dėlto prezidentas lieka įsitikinęs, kad šios priemonės išgelbės šalies ekonomiką po dvejų metų recesijos.

Kairieji taip pat norėjo atkeršyti už jo iškilimą į valdžią, kai prieš metus dabartinio šalies vadovo sąjungininkai Kongrese išvertė iš posto kairuoliškų pažiūrų prezidentę Dilmą Rousseff dėl biudžeto taisyklių pažeidimų. Jos pareigas tuojau po jos atstatydinimo užėmė tuometis viceprezidentas M.Temeras.

Trečiadienio debatai buvo keliskart nutraukti dėl riksmų ir muštynių. Atmosfera Kongrese taip pat pademonstravo, kokia susiskaldžiusi yra visa šalis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dilma Rousseff
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dilma Rousseff

Vienu metu opozicijos atstovams teko kovoti su vienu M.Temero šalininku, mojavusiu pripučiama lėle, vaizduojančia kalinio uniforma aprengtą buvusį prezidentą Luizą Inacio Lula da Silvą. Dabartinio prezidento oponentai savo ruožtu mėtė netikrus dolerių banknotus su jo atvaizdu.

Tačiau Kongreso sprendimas dar nereiškia, kad prezidentas atsikratė visų savo problemų. Manoma, kad generalinis prokuroras Rodrigo Janotas artimiausiomis savaitėmis gali pateikti jam dar bent vieną baudžiamąjį kaltinimą, pavyzdžiui, dėl trukdymo teisingumui.

Kiek vėliau pranešimą turėtų paskelbti ir pats M.Temeras, nurodė prezidentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas