Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Britų generolas: Rusija nepasitrauks iš Donbaso, Ukrainai gali tekti susitaikyti su praradimais

Pasak buvusio Didžiosios Britanijos kariuomenės generalinio štabo viršininko lordo Richardo Dannatto, Rusijos kariai savanoriškai nepaliks užgrobtų Ukrainos teritorijų, o Vakarai nesurengs operacijos, kad juos išstumtų, tad Ukrainai gali tekti susitaikyti su teritorijos praradimais.
Ukrainos kariuomenė jau naudoja haubicas M777
Ukrainos kariuomenė jau naudoja haubicas M777 / Ukrainos kariuomenės nuotr.

„Visi tarptautiniai pareiškimai gali reikalauti, kad Rusija pasitrauktų iki vasario 24 d. invazijos buvusių sienų, grąžintų Donbase užgrobtas teritorijas, bet kodėl, po velnių, ji turėtų tas teritorijas atiduoti? – klausia generolas R.Dannattas interviu „Sky News“. – Jie tikrai neišvyks savo noru, o NATO ir Vakarų šalių koalicija nevykdys didelės operacijos, kad išstumtų juos iš ten.“

R.Dannattas mano, kad Rusijos pajėgos gali užgrobti visą Donbasą, bet turės sumokėti didelę kainą. „Jų labiau ribotas tikslas – kontroliuoti Donbasą – yra pasiekiamas, – sakė generolas. – Bet tai jiems brangiai kainuos – žmonių, amunicijos ir įrangos požiūriu“.

Pasak britų generolo, tikrosios derybos prasidės tik tada, kai ukrainiečiai ir toliau tvirtai ginsis Donbase, o Rusijos pajėgos išseks, užgrobusios dalį Ukrainos teritorijos.

Stop kadras iš „YouTube“/ Richardas Dannattas
Stop kadras iš „YouTube“/ Richardas Dannattas

Tačiau, lordo R.Dannato nuomone, Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui teks susitaikyti su tuo, kad 10–15 proc. Ukrainos teritorijos ir toliau kontroliuos Rusija.

BBC primena, kad lordo R.Dannato žodžiai atitinka neseniai Vakarų žiniasklaidoje pasirodžiusias publikacijas ir kai kurių Europos ir JAV politikų pareiškimus, kuriuose Kyjivas raginamas susitaikyti su dalies teritorijos praradimu, kad būtų sudaryta taika su Rusija.

Pats prezidentas V.Zelenskis ir kiti Ukrainos valdžios atstovai kategoriškai pareiškė, kad nesutiks su jokiu taikos susitarimo variantu, pagal kurį būtų atsisakoma bet kurios Ukrainos teritorijos dalies.

Rusijos kariuomenė jau užėmė beveik visą Luhansko srities teritoriją, o šiomis dienomis atakuoja srities administracinį centrą Sjevjerodonecką. Rusijos pajėgos antradienio ryto duomenimis, jau buvo užėmusios mažiausiai pusę miesto teritorijos. Rusijos kariuomenė bando išstumti ukrainiečių pajėgas ir iš visos Donecko srities teritorijos, yra užėmusios dalį Zaporižios, Chersono bei Charkivo sričių teritorijos.

Ukrainos televizijos kanalas „24 kanalas“, remdamasis šaltiniais žvalgyboje, pranešė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas davė įsakymą visą Luhansko srities teritoriją užimti iki birželio 1-osios, o visą Donecko srities teritoriją užimti iki liepos 1-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas