Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Britų medikas: stovime ant COVID-19 bangos slenksčio, o pacientai jaunėja

Britų Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) konsultantas, dirbantis vienoje Anglijos ligoninių, įspėja, kad šalies sveikatos sistemos laukia sunki žiema, kai koronavirusą neigiantiems žmonėms trūks ligoninių lovų, o ligoninėms – personalo.
NHS slaugytojas ligoninėje
NHS slaugytojas ligoninėje / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Ir vėl matome augančius koronaviruso pacientų, atvykstančių į skubios pagalbos skyrių, skaičius. Jau pusė lovų, skirtų kritinės būklės pacientams, yra užimta COVID-19 liga sergančiais žmonėmis. Jausmas toks, kad esame naujos bangos pradžioje. Ji greičiausiai nebus panaši į cunamį, bet bus labiau ištęsta“, – „The Guardian“ pasakojo medikas, kurio tapatybė neatskleidžiama.

Jis pabrėžė, kad šį kartą atvyksta jaunesni pacientai.

Dauguma arba neskiepyti, arba paskiepyti tik viena doze.

„Man tenka prižiūrėti pacientus, kuriems nuo 27 iki 82 metų, tačiau didžioji jų dalis – trisdešimtmečiai, keturiasdešimtmečiai ir penkiasdešimtmečiai. Dauguma arba neskiepyti, arba paskiepyti tik viena doze“, – teigė jis.

Serga liga, kuria netiki

Mediko teigimu, keli pacientai vis tiek netiki koronaviruso egzistavimu, nors kai kurie gydomi su deguonies kaukėmis.

„Tai glumina. Personalui tai yra sunku ir aš manau, kad tai bus įdomi ir sunki šios naujos fazės dalis. Įdomu, kaip mums teks rūpintis pacientais, kurie galvoja, kad pati liga yra išgalvota? Kaip medikai, kurie yra taip pavargę, dirbs tokiomis sąlygomis?“, – klausė jis.

Mediko teigimu, ligoninėje, kur jis dirba, svarstoma padidinti vietų skaičių kritinės būklės pacientams.

„Pas mus atvyksta daugiau žmonių, nei galime priimti, kai kuriems pagalbos tenka laukti ir 10 valandų. Poreikis išaugo labai smarkiai. Ligoninė pilna, panašiai kaip buvo pačiais blogiausiais žiemos mėnesiais, ir perdaryti skyrius koronaviruso pacientams nėra taip paprasta, nes tiesiog nėra pakankamai lovų“, – sakė jis.

Tuo pačiu, mediko teigimu, daktarai ir kiti ligoninės darbuotojai yra jau išsekę, be to, atlaikę tokį krūvį daugelis skundžiasi ne tik fizine, bet ir psichologine sveikata.

„Kaip jaučiuosi dėl augančių skaičių ir kas laukia ligoninių? Buvo labai daug pasididžiavimo, kad NHS buvo centrinė figūra vakcinacijos kampanijoje, nešusi viltį, jog tai, kas buvo, nepasikartos – įkvėpti bandančių, ar per vaizdo žinutes su artimaisiais atsisveikinančių pacientų.

Net jei ir tikėjomės, kad „išėjimo banga“ mus ištiks, šį kartą atrodo, kad viskas yra dar sunkiau. Nes turėjome vilties, kuri tam tikra prasme sudužo. Ir giliai mes jaučiame, kad didžioji dalis žmonių, kurie atvyksta, to galėjo išvengti“, – kalbėjo medikas.

Paklaustas, ką mano apie karantino atšaukimą, jis sakė, kad NHS darbuotojai – irgi žmonės, norintys, kad visuomenė grįžtų į normalų gyvenimą.

Bet vis tiek sunku suprasti, kodėl augant atvejų skaičiui naikinami draudimai, galintys apsaugoti žmones.

„Pavyzdžiui, kaukių dėvėjimas (...) Kaukės gali apsaugoti aplinkinius, jos tikrai nesutrukdys atsiverti verslams ar sugriaus ekonomiką“, – teigė pašnekovas.

„Tikrą susirūpinimą kelia tai, kad nelikus ribojimų nauja banga smogs ir nebus atokvėpio prieš baisią žiemą, kai darbuotojai ir vėl bus paklupdyti ant kelių tiek fiziškai, tiek emociškai“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas