Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Britų „The Economist“ „metų šalies“ rinkimuose Lietuvai skyrė antrą vietą

Jungtinės Karalystės verslo, finansų, ekonomikos ir politikos savaitraštis „The Economist“ kiekvienais metais renka „metų šalį“. Apdovanojimas skiriamas ne didžiausiai, turtingiausiai ar laimingiausiai valstybei, o tai, kuri, „The Economist“ nuomone, labiausiai patobulėjo 2021 m. Šiemet leidinys pirmąją vietą skyrė Italijai, o antra vieta atiteko Lietuvai.
Katedros aikštė
Katedros aikštė / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„The Economist“ teigia, kad išsirinkti šių metų nugalėtoją buvo sudėtinga, kadangi visą pasaulį užklojo koronaviruso pandemijos banga, kuri kiekvienai valstybei sukėlė didžiulių iššūkių.

Italija „metų šalimi“ buvo paskelbta už tai, kad vadovaujant ministrui pirmininkui Mario Draghi šaliai puikiai sekasi įgyvendinti nacionalinį atkūrimo planą. „The Economist“ taip pat pabrėžė puikius Italijos vakcinacijos kampanijos rezultatus.

„The Economist“: Lietuva nepaisė valdžios Pekine, leisdama Taivanui atidaryti atstovybę Lietuvos sostinėje Vilniuje.

Tuo metu Lietuva buvo įvertinta už tai, kad gynė demokratines vertybes.

„Jei ši Baltijos valstybė būtų miestas, ji vos patektų į 40 didžiausių Kinijos miestų pagal gyventojų skaičių sąrašą. Tačiau ji nepaisė valdžios Pekine, leisdama Taivanui atidaryti atstovybę Lietuvos sostinėje Vilniuje.

Ji taip pat patarė savo piliečiams išmesti Kinijoje pagamintus išmaniuosius telefonus, kai aptiko vadinamąją cenzūros programinę įrangą, kurią galima suaktyvinti be įspėjimo“, – rašo „The Economist“.

Lietuva giriama ir už pasipriešinimą autoritariniams Baltarusijos ir Rusijos režimams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

„Lietuva suteikė prieglobstį disidentams iš gretimos Baltarusijos ir Rusijos, įskaitant moterį, kuri tikriausiai laimėjo paskutinius Baltarusijos prezidento rinkimus, Sviatlaną Cichanouskają.

Rinkimus pavogęs Aliaksandras Lukašenka bandė atkeršyti Lietuvos sienos links pasiųsdamas minias pabėgėlių. Lietuva reagavo tvirtai, tačiau humaniškiau nei Lenkija, kurią Baltarusija taip pat provokavo tokiu būdu“, – teigė leidinys.

„The Economist“ „metų šalį“ skelbia kasmet. Tarp ankstesnių laimėtojų buvo Uzbekistanas (už „vergijos panaikinimą“), Kolumbija (už taikos sudarymą) ir Tunisas (už demokratijos stiprinimą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?