Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Britų užsienio reikalų sekretorė vyksta į Maskvą aptarti Ukrainos krizės

Jungtinės Karalystės diplomatijos vadovė Liz Truss trečiadienį išvyksta dviejų dienų vizito į Maskvą, kur su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu aptars situaciją dėl Ukrainos, pranešė britų Užsienio reikalų ministerija.
Liz Truss
Liz Truss / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britanijos užsienio reikalų sekretorės vizitas bus pirmoji tokio pobūdžio kelionė per ilgesnį kaip ketverių metų laikotarpį.

„Liz Truss šiandien išvyks į Maskvą, kad pakviestų Kremlių deeskaluoti [įtampą] ir nutraukti agresiją prieš Ukrainą, – sakoma pranešime. – Dviejų dienų vizito metu diplomatijos vadovė susitiks su rusų užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir aiškiai pasakys, kad Rusijai vienintelis tolesnis kelias į priekį yra agresijos nutraukimas ir dalyvavimas konstruktyviose derybose.“

Britų ministerija pažymėjo, kad L.Truss paragins Rusiją laikytis tarptautinių susitarimų, įskaitant Minsko susitarimus ir 1975 metų Helsinkio susitarimus. Be to, ji įspės Maskvą dėl pasekmių, jei Rusija užpultų Ukrainą.

„JK pasiryžusi remti laisvę ir demokratiją Ukrainoje“, – sakoma užsienio reikalų sekretorės pranešime.

„Vykstu į Maskvą paraginti Rusijos ieškoti diplomatinio sprendimo ir pasakyti, [kad] dar vienas Rusijos įsiveržimas į suverenią valstybę turės rimtų pasekmių visiems, įtrauktiems [į šią situaciją]", – sakė L.Truss.

„Rusija gali rinktis. Ryžtingai raginame [Rusiją] bendrauti, deeskaluoti [įtampą] ir rinktis diplomatijos kelią“, – pažymėjo britų užsienio reikalų sekretorė.

Rusija neigia planuojanti įsiveržti, bet reikalauja, kad Ukraina niekada nebūtų priimta į NATO. Be to, Maskva reikalauja, kad jai būtų suteikta kitų saugumo garantijų, pavyzdžiui, kad Vakarų šalių karinis aljansas atitrauktų pajėgas iš savo rytinio sparno.

JK Užsienio reikalų ministerija priminė, kad praėjusią savaitę šalies valdžia paskelbė parengusi įstatymo projektą, sudarantį sąlygas Londonui taikyti griežtesnes sankcijas Rusijos atžvilgiu.

Po pokalbio telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu S.Lavrovas antradienį sakė, kad Vašingtonas pasiruošęs aptartį Maskvai susirūpinimą keliančius saugumo klausimus.

Britanija seniai buvo kaltinama pro pirštus žiūrinti į neteisėtai įgytų pinigų srautus, plūstančius per Londoną iš Rusijos ir kitur, praeitą mėnesį pareiškė sugriežtinsianti įstatymus, kad būtų galima įvesti griežtesnių sankcijų prezidento Vladimiro Putino režimui.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Anksčiau L.Truss paskelbė, kad Londonas rengia įstatymo projektą dėl sankcijų tiems, kas „remia rusų agresyvius veiksmus prieš Ukrainą ar yra svarbūs Kremliui“. Pasak jos, jei Rusija užpultų Ukrainą, britų sankcijos būtų nukreiptos prieš asmenis, susijusius su Rusijos valdžia. Tai būtų lig šiol „griežčiausias sankcijų režimas“.

L.Truss pažymėjo, kad sankcijomis bus smogta jautriausioms rusų strateginių interesų vietoms.

„Asmenims Kremliuje ir aplink jį nebus kur pasislėpti“, – sakė ji ir perspėjo, kad šis paketas sudarytų dalį JAV vadovaujamo atsako.

Britanija iki vasario 10-osios bus pasirengusi įvesti atitinkamas sankcijas Rusijai, jei Maskva imsis veiksmų dėl įsiveržimo į Ukrainą, pridūrė užsienio reikalų sekretorė.

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas praeitą savaitę aplankė Kijevą pademonstruoti solidarumo su Ukraina. Anksčiau Britanija taip pat nurodė esanti pasiruošusi prisidėti prie NATO planų dislokuoti daug papildomų karių, ginkluotės, karinių laivų ir lėktuvų Rytų Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas