Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Britų žvalgyba: Rusija nespėja gaminti raketų tokiu tempu, kokiu jas išnaudoja

Spalio 10 dieną Rusija paleido per 80 sparnuotųjų raketų į Ukrainą. Prezidentas Vladimiras Putinas teigė, kad šie smūgiai buvo atsakomieji veiksmai už Krymo tilto užpuolimą, teigiama britų žvalgybos ataskaitoje. Tačiau, pažymima, kad Rusijos raketų atsargos senka.
Mykolajive raketa sugriovė regiono administracijos pastatą
Mykolajive raketa sugriovė regiono administracijos pastatą / Valstybinės gelbėjimo tarnybos nuotr.

Britų žvalgyba sekmadienį paskelbtoje naujausioje ataskaitoje nurodė, kad Ukrainos gynybos ministerija pranešė, jog daugiau kaip pusė rusų paleistų raketų buvo numuštos, tačiau dešimtys jų pataikė į Kyjivą ir kitus miestus, kur žuvo civiliai gyventojai ir buvo padaryta žala civilinei infrastruktūrai.

Pasak britų žvalgybos, Rusijos gynybos pramonė tikriausiai nepajėgi gaminti pažangios amunicijos tokiu tempu, kokiu ji naudojama.

Manoma, kad minėtos atakos dar labiau sumažino Rusijos tolimojo nuotolio raketų atsargas, o tai gali apriboti Rusijos kariuomenės galimybes ateityje smogti norimam kiekiui taikinių, sako britų žvalgyba.

Per 80 raketų

Savaitės pradžioje surengtas masinis Ukrainos apšaudymas okupantams kainavo apie 400–700 mln. dolerių. Tokį įvertinimą anksčiau pateikė žurnalas „Forbes Ukraine“.

Pirmadienį iki 17 val. Rusija į Ukrainą paleido 84 sparnuotąsias raketas ir 24 bepiločius orlaivius. Ukrainos kariai numušė daugiau nei pusę raketų – 43 vienetus ir 13 bepiločių orlaivių.

Didelį vertės skirtumą lemia tai, kad dar nėra žinomas tikslus kiekvieno tipo raketų skaičius. Pranešama apie šiuos raketų tipus: „Ch-101“, „Ch-555“, „Kalibr“, „Iskander“, S-300, „Tornado-S“.

Vertinant Rusijos išlaidas daroma prielaida, kad didžioji dalis pataikiusių raketų buvo brangios ir didelio tikslumo Ch-101 ir taktinio nuotolio raketos (S-300, „Tornado-S“), o likusiomis buvo siekiama apkrauti ukrainiečių oro gynybos sistemą.

Apskaičiuojant šių raketų kainą, leidinyje naudojami tokie skaičiavimai: „Ch-101“ kainuoja 13 mln. dolerių, „Kalibr“ – 6,5 mln. dolerių, „Iskander“ – 3 mln. dolerių, „Oniks“ – 1,25 mln. dolerių, „Ch-22“ – 1 mln. dolerių, „Tochka-U“ – 0,3 mln. dolerių. Bendra visų pirmadienį paleistų bepiločių orlaivių vertė – keli milijonai dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas