Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuselyje susitikę Th.May ir ES lyderiai susitarė surengti daugiau derybų dėl „Brexit“

Didžioji Britanija ir Europos Sąjunga ketvirtadienį susitarė surengti daugiau derybų, kad būtų išvengta Jungtinės Karalystės išstojimo iš Bendrijos be jokios sutarties.
Theresa May
Theresa May / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po „daug pastangų pareikalavusio“ Britanijos premjerės Theresos May ir Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio susitikimo Briuselyje paskelbtame bendrame pranešime sakoma, kad ES aukščiausiosios vykdomosios valdžios institucijos vadovas dar kartą perspėjo, jog dėl lapkritį suderintos „Brexit“ sutarties nebegali būti deramasi iš naujo.

Th. May savo ruožtu į susitikimą atvyko tikėdamasi įtikinti Briuselį pakeisti nuostatas dėl „apsidraudžiamosios priemonės“ (backstop), turinčios užtikrinti, kad tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos vėl neatsirastų reali siena.

Tačiau J.-C.Junckeris išreiškė tik „atvirumą papildyti“ prie „Brexit“ sutarties pridedamą politinę deklaraciją, išdėstančią siekius toliau plėtoti ES ir Jungtinės Karalystės santykius, jeigu Bendriją palikęs Londonas norės „ambicingesnių“ glaudžių ryšių.

Atskirai su Th.May susitikęs Europos Vadovų Tarybos (EVP) pirmininkas Donaldas Tuskas perspėjo, kad „jokio proveržio nesimato“, nors Britanijos lyderė tvirtino įžvelgianti Briuselio norą pasiekti susitarimą.

„Ministrė pirmininkė May nepasiūlė jokių naujų konkrečių pasiūlymų dėl kelio į priekį“, – po premjerės ir D.Tusko susitikimo naujienų agentūrai AFP sakė vienas ES pareigūnas.

Pastaruoju metu buvo vis daugiau kalbama, kad Britanijai gali tekti atidėti „Brexit“, siekiant užsitikrinti pakankamai laiko parlamentui priimti būtinus teisės aktus. Vis dėlto Th.May dar kartą pažadėjo, kad JK pasitrauks iš ES kaip planuota – kovo 29-ąją.

„Ketinu užtikrinti „Brexit“, ketinu jį įvykdyti laiku. Ketinu tai padaryti dėl Britanijos visuomenės. Ateinančiomis dienomis uoliai derėsiuosi, kad tai padaryčiau“, – sakė ji.

Minėtas ES pareigūnas sakė, kad D.Tuskas užklausė Th.May, kada Britanijos pareigūnai ir parlamentas gali ratifikuoti ir įgyvendinti susitarimą, bet nesulaukė „jokių aiškių atsakymų“.

Be to, D.Tuskas pasiūlė Th. May išstudijuoti „Brexit“ planą, anksčiau ketvirtadienį išdėstytą britų opozicinės Leiboristų partijos lyderio Jeremy Corbyno, nes jis „gali būti daug žadanti galimybė išeiti iš aklavietės“. Th.May į šį pasiūlymą neatsakė.

Teisiškai įpareigojantys pakeitimai

Anglijos banko valdytojas Markas Carney ketvirtadienį perspėjo, kad Britanijos ekonomika „dar nėra pasiruošusi“ išstojimui iš ES be jokios sutarties. Tai buvo aštrus priminimas, jog liekant vis mažiau laiko iki „Brexit“ derybininkams būtina kuo greičiau rasti išeitį.

Th.May sakė išdėsčiusi J.-C.Junckeriui ir D.Tuskui Britanijos „aiškia poziciją“, kad apsidraudžiamajam mechanizmui reikalingi teisiškai įpareigojantys pakeitimai, nes tik tokiu atveju šiai priemonei pritars įstatymų leidėjai, bijantys, kad ji gali būti panaudota kaip „spąstai“ neribotam laikui susaistyti Britaniją su Bendrijos taisyklėmis.

Tokių pakeitimų priimti nenumatoma, bet premjerė bent jau užsitikrino naują derybų ratą.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier pirmadienį Strasbūre susitiks su JK „Brexit“ sekretoriumi Stephenu Barclay, bet vienas ES pareigūnas teigė, kad tai bus „žvalgomosios derybos“.

„Jokio mandato derėtis nėra“, – pabrėžė pareigūnas.

Pati Th. May vėl susitiks su J.-C.Junckeriu iki šio mėnesio pabaigos, sakė EK atstovas Margaritis Schinas.

Lūkesčiai dėl ketvirtadienio susitikimo rezultatų nebuvo dideli. Ankstesnę dieną D.Tuskas ir J.-C.Junckeris savo pareiškimai sklaidė viltis, kad Th.May sugebės užsitikrinti, jog išstojimo sutartis būtų pakeista.

EK vadovas sakė žurnalistams, kad Th.May žino Bendrijos nusistatymą iš naujo nesiderėti dėl sutarties ir jį priima. D.Tuskas savo ruožtu išprovokavo pasipiktinimą abipus Lamanšo sąsiaurio savo pareiškimu, smerkiančiu politikus, lengvabūdiškai agitavusius už „Brexit“, nors, jo nuomone, nebuvo tinkamai apsvarstyta, kaip šis procesas galėtų įvykti.

„Svarsčiau, kaip atrodo speciali vieta pragare tiems, kas propagavo „Brexit“, neturėdami net plano apmatų, kaip tai saugiai padaryti“, – sakė D.Tuskas.

Th. May sakė, kad kalbėdamasi su D.Tusku iškėlė klausimą dėl šio „nenaudingo“ pareiškimo, anot jos, sukėlusio „platų nusiminimą“ Didžiojoje Britanijoje.

Erdvė manevrams

Prieš Th.May vizitą Briuselyje jos biuro paskelbtame pranešime sakoma, kad Britanijos parlamentui atmetus „Brexit“ sutartį premjerė privalo užsitikrinti, kad dokumentas būtų pakeistas, nes priešingu atveju jis galutinai žlugs.

Aklavietė Briuselyje pakurstė būgštavimus, kad Britanija kovo 29 dieną gali „iškristi“ iš ES be jokio susitarimo, o tai sutrikdytų prekybą ir gamybai reikalingų atsargų tiekimą.

Th.May kėlė neviltį ES lyderiams, ne kartą atvykusi į Briuselį be jokių nuodugniai suformuluotų pasiūlymų, kaip būtų galima išeiti iš aklavietės.

D.Tuskas nurodė, kad Europos Sąjunga „nerizikuos taika“ Airijos pasienyje, išbraukdama iš sutarties „apsidraudžiamąją priemonę“.

„Tikiuosi, kad rytoj išgirsime iš ministrės pirmininkės May realistišką siūlymą, kaip išeiti iš aklavietės“, – susitikimo išvakarėse sakė EVT pirmininkas.

Vis tik jis pridūrė: „Atsakingumo jausmas sako mums, kad turime pasiruošti galimam fiasko.“

J.Corbynas ketvirtadienį pateikė Th. May penkias sąlygas, kurias priėmusi premjerė galėtų tikėtis leiboristų palaikymo „Brexit“ sutarčiai. Viena iš šių sąlygų – kad Jungtinė Karalystė liktų ES muitų sąjungoje.

Jo reikalavimai daugeliui Th. May Konservatorių partijoje gali atrodyti nepriimtini – vien jau dėl Britanijos politikoje įsišaknijusio tribalizmo. Vis dėlto J.Corbyno pasiūlymai atveria šiokios tokios erdvės manevruoti, kad būtų pasiektas abiejų partijų susitarimas, nors kol kas visiškai neaišku, kaip tai galėtų būti padaryta.

ES pareigūnas sakė AFP, kad Briuselis neturėjo laiko atidžiau išnagrinėti J.Corbyno plano, bet D.Tuskas rekomendavo Th. May apsvarstyti leiboristų pasiūlymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas