Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bulgarijai vėl nepavyko suformuoti vyriausybės

Daugelį metų trunkanti politinė aklavietė Bulgarijoje dar labiau pagilėjo trečiadienį, kai susiskaldžiusiam parlamentui nepavyko išrinkti vyriausybės, praėjus dviem su puse mėnesio po rinkimų skurdžiausioje Europos Sąjungos šalyje.
Boiko Borisovas
Boiko Borisovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Buvusio premjero Boiko Borisovo konservatyvioji GERB partija pasiūlė politikos naujoką Nikolajų Gabrovskį į ministro pirmininko postą po to, kai spalio 2 dieną vykusiuose rinkimuose, kurie buvo ketvirti nuo 2021 metų, užėmė pirmąją vietą.

Tačiau 51-erių neurochirurgas N.Gabrovskis ir jo siūlomas technokratinis kabinetas sulaukė tik 113 iš 238 trečiadienio balsavime dalyvavusių įstatymų leidėjų palaikymo, o tai sutrukdė gauti reikiamą paprastąją daugumą.

125 įstatymų leidėjai balsavo prieš siūlomą kandidatą į ministrus pirmininkus.

Dėl to, kad GERB nesugebėjo užsitikrinti pakankamos paramos N.Gabrovskiui, artėja galimybė, kad pavasarį bus surengtas naujas pirmalaikis balsavimas – penktieji visuotiniai rinkimai per dvejus metus, kurie, analitikų teigimu, gali lemti panašų parlamento susiskaldymą.

Nuo 2009 iki 2021 metų balandžio beveik nepertraukiamai valdė triskart premjero B.Borisovo partija GERB.

Tačiau po masinių antikorupcinių protestų prieš ją 2020 metais, ji prarado daug rinkėjų ir tapo smarkiai izoliuota kitų partijų.

„Neturime laiko, Bulgarija turi kuo greičiau išbristi iš sąstingio ir rinkimų spiralės“, – sakė N.Gabrovskis, įspėdamas, kad potencialiai kovo mėnesį įvyksiantis pirmalaikis balsavimas gali būti ne paskutinis kitais metais.

Siekdamas užsitikrinti paramą, jis į savo programą įtraukė kai kuriuos kitų partijų prioritetus, susijusius su biudžetu, ES ekonomikos atkūrimo planu, infliacija, teisingumo reforma, Šengeno erdve ir euro zona.

Tačiau jam nepritarė su korupcija kovojanti partija „Tęsiame permainas“ (PP), kuri neilgai valdė plačioje koalicijoje, o birželio pabaigoje buvo nuversta per balsavimą dėl nepasitikėjimo, kurį inicijavo GERB.

PP partija, vadovaujama premjeru tapusio buvusio verslininko Kirilo Petkovo, per pastarąjį pirmalaikį balsavimą užėmusi antrąją vietą, dabar gaus mandatą bandyti suformuoti ministrų kabinetą.

Jei jai nepavyks, prezidentas Rumenas Radevas trečiąjį ir paskutinį mandatą suteiks savo paties pasirinktai partijai.

Instituto „Trend“ pirmadienį paskelbta apklausa parodė, kad GERB palaiko 25,8 proc. respondentų, o antroje vietoje liko PP su 19,2 proc. palaikymo – tai panašus rezultatas kaip ir spalio 2-osios balsavime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas