Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bulgarijos sostinės purvyne gyvena 1,6 metro ilgio krokodilas: valdžios institucijos bejėgės

„Crocky“ vardu pavadintas 1,6 metro ilgio roplys gyvena purvyne netoli daugiabučių namų Bulgarijos sostinės šiaurės rytiniame Botuneco rajone. Tačiau vietos valdžios bandymai juo atsikratyti antradienį virto farsu, skelbia leidinys „Politico“.
Nilo krokodilas
Nilo krokodilas / „Panther Media“/„Scanpix“

Pažymima, kad krokodilas buvo aptiktas atliekant patikrinimą dėl neteisėto medžių kirtimo. Sofijos valdžios nesugebėjimas užtikrinti vietos gyventojų saugumo ir atsikratyti ropliu, pasak „Politico“ tik atskleidžia Bulgarijos sostinės administracijos trūkumus.

Nusivylusi vietos merė Lilija Donkova skundėsi, kad nuo praėjusio mėnesio ragino aplinkosaugos ir veterinarijos institucijas imtis veiksmų, tačiau atsakomųjų veiksmų nesulaukė.

„Man tiesiog trūksta žodžių. Toks jausmas, kad šioje šalyje tiesiog nėra valstybinių institucijų“, – pareiškė merė interviu metu Bulgarijos transliuotojui NOVA.

Krokodilas upėje
Krokodilas upėje

Tačiau šioje situacijoje nepakanka deleguoti darbo atitinkamų tarnybų darbuotojams. Kelią tam užkerta ir teisinės priežastys: krokodilo savininku prisistatęs vyras teigė turįs tinkamus dokumentus ir pridūrė, kad „Crocky“ buvo naudojamas cirko reikmėms. Jis taip pat patikino, kad jo gyvūnas nėra niekam įkandęs.

Kai atsakingos institucijos pasirodė vietoje pirmą kartą, tariamas savininkas pareikalavo ataskaitos ir gyvūno konfiskavimo pagrindimo. Tai sukėlė įtampą tarp susirinkusiųjų, nes zoologijos sodo ir aplinkos apsaugos inspektoriai susiginčijo su tariamu savininku dėl teisės paimti krokodilą.

Valstybinė organizacija "RIEW-Sofia" nustatė, kad gyvūnas yra Nilo krokodilas ir patvirtino, kad roplys yra registruotas, turi visus reikiamus dokumentus ir teisėtai gali būti laikomas šalyje.

Tačiau atlikusi patikrinimą vietoje, organizacija įvertino, kad tokios sąlygos auginti krokodilui netinkamos, nes buvo pastebėtas mažas rezervuaras ir nepakankamos sąlygos tinkamai termoreguliacijai.

Reikalaujama roplį nedelsiant perkelti į sostinės zoologijos sodą, kur jam būtų suteikta tinkama veterinarinė priežiūra ir sudarytos jo rūšiai tinkamos sąlygos.

Antradienį vietos televizija rodė reportažus, kuriuose matyti didelės vietos gyventojų ir policijos grupės įvykio vietoje, tačiau, nepaisant didėjančio pareigūnų ir gyvūnų priežiūros institucijų susidomėjimo, „Crocky“ trečiadienio naktį savo purvyne.

Trečiadienį krokodilą bandyta išgabenti antrąjį kartą, tačiau ir jis nepavyko. Negana to, tariamas roplio savininkas Bulgarijos televizijai pareiškė, kad gyvūną teisėtai nusipirko Juodosios jūros Burgaso uoste.

L.Donkova pasmerkė nesėkmingas Bulgarijos maisto saugos ir aplinkosaugos institucijų pastangas ir pažadėjo trečiadienį dar kartą pabandyti imtis „Crocky“ išgabenimo misijos.

„Šiandien mes tęsime!“ – pareiškė ji.

Sofijos zoologijos sodo atstovas spaudai atsisakė komentuoti, o Regioninė aplinkos ir vandens inspekcija neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas