Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bulviniai blynai ir halal barščiai: kodėl arabų turistai pamėgo Ukrainą?

Per pirmąjį šių metų pusmetį Ukrainoje apsilankė daugiau nei 17 tūkstančių arabų turistų. Karpatuose skelbimai ir meniu dabar verčiami į arabų kalbą, svečiai ten perka avis, valgo halal barščius ir išleidžia didelius pinigus – turizmo verslas atsigauna, skelbia BBC.
Kijevas per pandemiją
Kijevas per pandemiją / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainėje publikuotame straipsnyje rašoma, kad dešimtmetė Khur, dvylikametė Abudi ir trimetė Kharer pynė vainikus parke „Kijevo Rusia“, apžiūrėjo elnius Mežigorėje ir kartu su tėvais – Khani ir Ahmedu – važinėjosi paspirtukais po Kijevą.

Ši šeima iš Saudo Arabijos, vietoje įprastų vasaros atostogų Europoje, pirmą kartą atvyko į Ukrainą. Gidė Liolia Filimonova penkias dienas jiems rodė Kijevą ir jo apylinkes.

Jeigu anksčiau pas ją ekskursijose niekada nebuvo arabų turistų, tai šią vasarą beveik kiekvieną dieną – ir individualūs turai, ir didelės grupės.

Ukrainos valstybės sienos tarnybos duomenimis, vien per pirmąjį 2021 metų pusmetį šalyje apsilankė daugiau nei 17 tūkstančių turistų iš Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emiratų, Kuveito, Omano, Kataro ir Bahreino.

Tai – dešimt kartų daugiau nei ankstesniais metais, nurodo BBC.

Pirmoje vietoje pagal turistų iš arabų šalių skaičių – Saudo Arabijos piliečiai. Jų į Ukrainą šiemet atvyko daugiau nei 14 tūkstančių.

„Tai tikras turizmo bumas. Ukrainoje svečių iš arabų šalių yra daugiau nei iš kitų valstybių. Jie užima iki 50 proc. viešbučių kambarių“, – sakė Valstybinės turizmo plėtros agentūros pirmininkė Mariana Oleskiv.

Mariaus Vizbaro nuotr./Ukraina
Mariaus Vizbaro nuotr./Ukraina

Džiaugiasi lietumi

„Jūs pamatytumėte, kaip arabai džiaugiasi, kai prasideda lietus. Tai toks emocijų pliūpsnis! Niekas pas mus taip nesidžiaugia lietumi, kaip jie. Ten karšta, bet čia vėsu“, – pasakojo Aleksandra Gagarina, Lvovo „Dniester Hotel“ direktoriaus pavaduotoja. Čia šią vasarą iš užsienio svečių daugiausia – arabų turistų.

Anot jos, populiariausi viešbutyje yra kambariai ne su vaizdu į miestą, o su vaizdu į parką, kad pro langą matytųsi žaluma, rašoma BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainės publikacijoje.

Telefonais filmuoja perkūniją ir skambina artimiesiems, kad parodytų lietų, nufotografuoja kiekvieną medį, gėrisi miškais, kriokliais ir kalnais, važinėja paspirtukais, eina į vandens atrakcionus – taip ukrainiečių gidai ir viešbučių savininkai pasakoja apie arabų turistų laisvalaikį.

Arabų žiniasklaidoje yra dešimtys publikacijų, skirtų Ukrainai.

Dėl karantino Europoje arabų turistai buvo priversti ieškoti naujų kelionių krypčių ir taip atrado šią šalį, pasakoja BBC.

L.Bernotienės nuotr./Apsilankymas Lvove
L.Bernotienės nuotr./Apsilankymas Lvove

Lėktuvų bilietai į Kijevą ir Lvovą Saudo Arabijoje yra labai paklausūs, skrydžių skaičių teko padidinti.

Praėjusią vasarą Ukraina įvedė bevizį režimą Saudo Arabijos, Bahreino, Kuveito ir Omano piliečiams.

2021 metų sausį Kijevas ir Rijadas pasirašė sutartį dėl oro susisiekimo.

Dabar iš Saudo Arabijos į Ukrainą kas savaitę yra dešimtys tiesioginių skrydžių.

Ekspertų nuomone, karantine užsidariusi Europa, atvira Ukraina ir daugybė skrydžių yra pagrindinės arabų turizmo bumo priežastys.

Kaip pasakoja gidė L.Filimonova, arabų turistai atvyksta gausiomis šeimomis: su tėvais ir vaikais. Paprastai – 10-14 dienų.

Jie lankosi Kijeve, Lvove, Karpatuose. Kiek mažiau jų vyksta į Odesą.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Odesa
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Odesa

Barščiai be mėsos

„Tai mano pirmas apsilankymas Ukrainoje ir aš tiesiog viskuo sužavėta. Lvove tokia nuostabi architektūra, ypatingai puikūs senoviniai namai“, – BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainės publikacijoje cituojama turistė iš Saudo Arabijos Khanna.

Vienas sunkumų – sunkumai su vertimu ir meniu restoranuose, kur tiek daug kiaulienos patiekalų.

Tačiau, jos žodžiais, viskas lengvai išsprendžiama turint telefoną ir naudojantis vertimu, prieinamu internete.

Jai netgi pavyko paragauti barščių be mėsos.

123RF.com nuotr./Barščiai
123RF.com nuotr./Barščiai

„Pas jus labai atviri ir draugiški žmonės. Tai labai malonu“, – sakė turistė.

Jie Ukrainą pasirinko, nes kitos Europos šalys užsidarė kelionėms.

„Kelionės be vizų, be privalomo karantino – tai pagrindinės priežastys, kodėl mes čia“, – BBC pasakojo ji.

Ekspertų vertinimais, vieno arabų turisto išlaidos Ukrainoje vidutiniškai siekia apie 3 tūkst. JAV dolerių. Tai yra šalyje jie jau išleido kelias dešimtis milijonų dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas