Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimas Joe Bideno vizitas Saudo Arabijoje: daug klausimų, o rezultatas neaiškus

Ilgai laukta JAV prezidento Joe Bideno kelionė į Saudo Arabiją oficialiai numatyta kitą mėnesį, antradienį paskelbė Baltieji rūmai, tačiau susilaikė nuo tvirtinimų, kad esama realios galimybės užsitikrinti pagalbą stabilizuojant dėl Rusijos invazijos į Ukrainą sutrikusias energijos rinkas.
Saudo Arabijos princas Mohammedas bin Nayefas (centre)
Saudo Arabijos princas Mohammedas bin Nayefas (centre) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Bidenas kaip JAV prezidentas į Artimuosius Rytus vyks pirmą kartą, vizitas numatytas liepos 13–16 dienomis.

Pirmiausia jis sustos Izraelyje ir Vakarų Krante, o po to vyks į Džidos miestą Saudo Arabijoje, kur susitiks su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, kuris, kaip teigiama, suplanavo žiaurų 2018 metais įvykdytą Saudo Arabijos disidento, turėjusio ryšių su JAV, nužudymą.

Ši kelionė sukėlė kritikos bangas dar prieš paskelbiant apie ją oficialiai.

Žmogaus teisių aktyvistai, žiniasklaidos atstovai ir net kai kurie J.Bideno kolegos demokratai pasmerkė idėją, kad prezidentas paspaustų ranką Saudo Arabijos lyderiui, kuris, kaip teigiama, įsakė nužudyti ir sukapoti Jamalą Khashoggi, pagrindinį JAV gyvenusį karališkosios šeimos kritiką, turėjusį savo rubriką „The Washington Post“.

Kandidatuodamas į prezidentus, Bidenas pažadėjo priversti Saudo Arabiją dėl tos žmogžudystės „sumokėti ir paversti ją atstumtąją, kokia ji ir yra“ .

Pradėjęs eiti pareigas, jis įsakė paskelbti žvalgybos ataskaitą, kurioje sosto įpėdinis princas Mohammedas siejamas su J.Khashoggi nužudymu, o žemesnio rango veikėjams skyrė kuklias sankcijas.

Tačiau, analitikų teigimu, benzino kainoms nuolat kylant J.Bidenas negali sau leisti ir toliau laikyti vieną didžiausių pasaulio naftos gamintojų ištiestos rankos atstumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento