Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09:25 /11:02

Būsimasis Japonijos premjeras sako norintis surengti pirmalaikius rinkimus spalį

Būsimasis Japonijos ministras pirmininkas Shigeru Ishiba (Šigerus Išiba), praėjusią savaitę išrinktas valdančiosios Liberalų demokratų partijos (LDP) vadovu, pirmadienį pareiškė ketinantis spalio 27 dieną surengti pirmalaikius rinkimus.
KIM KYUNG-HOON / AFP
KIM KYUNG-HOON / AFP
Temos: 2 Japonija Rinkimai

„Svarbu, kad žmonės kuo greičiau įvertintų naująją vyriausybę, ir, jei sąlygos leis, tikiuosi spalio 27 dieną surengti pirmalaikius rinkimus“, – žurnalistams sakė Sh. Ishiba.

LDP vyresnieji tikisi, kad Sh. Ishiba, save vadinantis gynybos „moksliuku“ ir laisvalaikiu gaminantis laivų ir lėktuvų modelius, padidins partijos populiarumą.

Kadenciją baigiančio ministro pirmininko Fumio Kishidos (Fumijo Kišidos) populiarumo reitingai smarkiai smuko dėl korupcijos skandalų ir kylančių kainų 

Sh. Ishiba penktadienį pažadėjo atkurti pasitikėjimą LDP po šio skandalo ir sustiprinti gynybinius ryšius tarp kaimyninių šalių, pašlijusius dėl pastarojo meto Kinijos veiksmų.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad jis svarsto galimybę finansų ministru paskirti buvusį vyriausiąjį ministrų kabineto sekretorių ir LDP lyderio rinkimų dalyvį Katsunobu Kato (Kacunobų Katą).

Buvęs gynybos ministras veteranas Genas Nakatani (Genas Nakatanis) vėl užims šias pareigas, o kitas buvęs gynybos ministras Takeshi Iwaya (Takešis Ivaja) taps užsienio reikalų ministru, sakoma pranešimuose.

F. Kishida pažadėjo padvigubinti išlaidas gynybai ir stiprinti karinį bendradarbiavimą su Jungtinėmis Valstijomis ir kitais sąjungininkais regione, kurį gąsdina Kinijos augimas ir nenuspėjama Šiaurės Korėja.

Sh. Ishiba pritaria „Azijos NATO“ sukūrimui ir yra sakęs, kad Japonija turėtų griežčiau reaguoti į Kinijos ar Rusijos pažeidimus jos oro erdvėje ar vandenyse, kurių ne kartą pasitaikė pastarosiomis savaitėmis.

Tačiau vis dar kyla klausimų, kaip vyriausybė planuoja sumokėti už atnaujinimą ir pritraukti naujų šauktinių į kariuomenę šalyje, kurioje gyventojų skaičius sparčiai mažėja. 

Tokijuje įsikūrusio NLI tyrimų instituto vyriausiasis ekonomistas Taro Saito (Taras Saitas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad Sh. Ishiba iki šiol daugiausia dėmesio skyrė tam, kaip pagerinti viešuosius finansus Japonijoje, kurios valstybės skola yra viena didžiausių pasaulyje.

„Atrodo, kad jį nelabai domina ekonomikos augimą skatinanti politika, nors Japonijai svarbiausia yra mažas augimas, o ne fiskalinė sveikata“, – sakė T. Saito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas