Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buvę A.Čepigos kolegos atpažino jį RT interviu, papasakojo apie kilimą karjeros laiptais

Trys buvę Skripalių nuodijimu įtariamo Anatolijaus Čepigos kolegos iš Rusijos karinės žvalgybos (GRU) patvirtino, kad būtent jis davė interviu kanalui RT, bei papasakojo apie A.Čepigos ryšius, padėjusius kilti karjeros laiptais, rašo tiriamosios žurnalistikos laikraštis „Novaja Gazeta“.
Anatolijus Čepiga (kairėje) ir Aleksandras Miškinas
Ruslanas Boširovas (kairėje) ir Aleksandras Petrovas / „Scanpix“ nuotr.

Pasak trijų buvusių GRU pareigūnų, Ruslanas Boširovas, kurį „The Bellingcat“ ir „The Insider“ tyrėjai identifikavo kaip A.Čepigą, 2001 m. prisijungė prie Chabarovsko krašte dislokuoto 282-ojo dalinio.

Su „Novaja Gazeta“ kalbėję pareigūnai prašė jų neįvardyti, kadangi baiminosi, jog šios informacijos atskleidimas gali būti laikomas valstybės paslapčių išdavimu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas Solsberyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas Solsberyje

Buvę GRU pareigūnai yra įsitikinę, kad RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian garsiajame interviu kalbino būtent A.Čepigą, tuomet pristatytą kaip R.Boširovą.

Buvęs GRU pareigūnas: „Jo išvaizda pasikeitė, bet tai tikrai Tolios balsas.“

„Jo išvaizda pasikeitė, bet tai tikrai Tolios balsas“, – sakė vienas iš pareigūnų.

Leitenanto laipsnį turintis A.Čepiga prie 282-ojo specialiųjų pajėgų dalinio prisijungė 2001-ųjų rugpjūtį – po to, kai baigė Tolimųjų Rytų karo akademiją. Beveik iš karto jis buvo paskirtas į žvalgybos būrį.

„Jis turėjo giminaitį – svarbų asmenį Chabarovsko administracijoje. Jis pasistengė, kad Tolia būtų išsiųstas į Chabarovską. Čepiga buvo laikomas blatnu. Net dalinio vadas Bernikovas su juo kalbėdamas būdavo įtartinai mandagus“, – teigė vienas iš pareigūnų.

„Novaja Gazeta“ pažymi, kad buvusių GRU pareigūnų minimas Vitalijus Bernikovas – itin vertinamas kariškis. 2004-aisiais jis buvo paskirtas vienu iš prezidento Vladimiro Putino patikėtinių. Dabar jis yra pensijoje.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Paprašyti patvirtinti, kad 2014 m. V.Putinas A.Čepigai suteikė Rusijos didvyrio vardą už pagalbą nuverstam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui bėgant į Rusiją, buvę GRU pareigūnai negalėjo to padaryti.

Vis dėlto, jie pridūrė, kad greičiausiai A.Čepigą tokį apdovanojimą gavo už tai, jog dalyvavo Rusijai okupuojant Krymą.

Pasak pareigūnų, A.Čepigos pavardė, kaip ir kitų gavusių šį prestižinį apdovanojimą, yra išraižyta ant skulptūros Tolimųjų Rytų karo akademijoje.

Vienas iš pareigūnų teigė, kad A.Čepiga buvo laikomas „moksliuku“. Nors jis gerai mokėsi, jo įgūdžiai karo lauke buvo gana vidutiniški.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Kovo pradžioje Anglijos Solsberio mieste buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Londono teigimu, šį nusikaltimą įvykdė A.Čepiga ir A.Petrovu identifikuotas vyras. Savo ruožtu įtariamieji tikina Solsberyje lankęsi turizmo tikslais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas