Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 30 /15:17

Buvęs Čado diktatorius nuteistas kalėti iki gyvos galvos

Buvęs Čado diktatorius Hissene'as Habre pirmadienį specialiame teisme Senegale buvo pripažintas kaltu dėl nusikaltimų žmoniškumui ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos.
Hissene'as Habre
Hissene'as Habre / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Hissene'ai Habre, šis teismas pripažįsta jus kaltu dėl nusikaltimų žmoniškumui, išžaginimo, prievartinės vergijos ir pagrobimo“, – paskelbė teismo pirmininkas iš Burkina Faso Gberdao Gustave'as Kamas.

Buvęs diktatorius taip pat buvo pripažintas kaltu dėl moters išžaginimo.

73 metų H.Habre Čado prezidentas buvo nuo 1982-ųjų iki 1990-ųjų ir tuo metu, kaip teigiama, vykdė nusikaltimus žmoniškumui ir kankinimus.

H.Habre teismas prasidėjo pernai liepą, Dakare įsikūrusiuose Nepaprastuosiuose Afrikos rūmuose (CAE). Šį specialų tribunolą pagal susitarimą su Senegalu įsteigė Afrikos Sąjunga (AS) ir tai yra pirmas kartas, kai valstybė dėl teisių pažeidimų teisia buvusį kitos valstybės lyderį.

„Human Rights Watch“ teisininkas Reedas Brody, kuris pastaruosius 15 metų dirbo su aukomis, kad patrauktų H.Habre baudžiamojon atsakomybėn, sakė, kad ši istorinė byla galėtų paskatinti ir kitus imtis panašių veiksmų.

„Hissene'o Habre teismas rodo, kad aukoms įmanoma, su tvirtumu ir atkaklumu, patraukti savo diktatorių į teismą, – sekmadienį AFP sakė R.Brody. – Mes tikimės, kad kitus nukentėjusiuosius, kitus aktyvistus įkvėps tai, ką galėjo padaryti Habre aukos.“

H.Habre, kuris dažnai rengdavosi kariškais drabužiais ir kuris turi „dykumos kovotojo“ pravardę, pabėgo į Senegalą, kai jį 1990 metais nušalino dabartinis Čado prezidentas Idrissas Deby.

H.Habre atsisakė kalbėti teisme ir pripažinti jo kompetenciją. Nei jo, nei jo advokatų pirmadienio posėdyje nebus, sakė jie AFP.

Tačiau teismo paskirti jo advokatai dalyvaus ir tikisi išteisinimo. „Mes pakankamai gerai išplėtojome savo argumentus, kad įrodytume Hissene'o Habre nekaltumą“, – sakė senegaliečių advokatas Mbeye Sene.

„Jei įstatymas bus teisingai taikomas, mes nueisime tiesiai prie pono Habre išteisinimo“, – pridūrė M.Sene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas