Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs D.Trumpo patarėjas pripažino, kad pernai Maskvoje susitiko su Rusijos vyriausybės atstovais

Buvęs Donaldo Trumpo patarėjas užsienio politikos klausimais – kai turtuolis dar tik kandidatavo į JAV prezidentus – Carteris Page'as per apklausą Kongrese pripažino, kad pernai per dvi išvykas į Maskvą bendravo ne su bet kuo, o su Rusijos vicepremjeru, skelbia „Reuters“.
Carteris Page'as po liudijimo Kongrese
Carteris Page'as po liudijimo Kongrese / „Scanpix“/AP nuotr.

Savo liudijime, kuris buvo paviešintas pirmadienio vakarą, C.Page'as iš pradžių teigė, kad su Rusijos valdžios atstovais 2016 metų liepą nebendravo.

Tačiau vėliau pripažino, kad jis „trumpai“ pasisveikino su Rusijos vicepremjeru Arkadijumi Dvorkovičiumi, su kuriuo matėsi ir praėjusių metų gruodį – D.Trumpui jau laimėjus JAV prezidento rinkimus.

Paklaustas, ar jis privačiai susitiko su A.Dvorkovičiumi per antrąją kelionę į Maskvą, C.Page'as atsakė: „Taip. Jis užsuko į vakarienę, kurioje aš dalyvavau gruodį su žmonėmis iš universiteto.“

„Scanpix“ nuotr./Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius
„Scanpix“ nuotr./Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius

C.Page'as taip pat teigė, kad kitiems įtakingiems D.Trumpo kampanijos darbuotojams, įskaitant tuometį respublikoną senatorių, dabartinį JAV generalinį prokurorą Jeffą Sessionsą ir patarėjus Hope Hicks bei Corey Lewandowski, pranešė apie išvyką į Maskvą pernai liepą.

C.Page'as kelis mėnesius tikino, jog į Rusiją vyko kaip privatus asmuo, o jo išvyka nebuvo niekaip susijusi su pareigomis D.Trumpo kampanijoje.

Iš Maskvos parsivežtus įspūdžius C.Page'as surašė elektroniniame laiške, kuriame esą teigė, kad išgirdo „neįtikėtinų įžvalgų ir norą bendrauti“.

Šiuo atveju įdomiausia, kad C.Page'as kelis mėnesius tikino, jog į Rusiją vyko kaip privatus asmuo, o jo išvyka nebuvo niekaip susijusi su pareigomis D.Trumpo kampanijoje.

Antradienį jį net septynias valandas kamantinėjo Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto, kuris tiria Rusijos kišimąsi į pernykščius prezidento rinkimus ir galimą D.Trumpo kampanijos susimokymą su Kremliumi, nariai.

Savo tyrimą, tik jau baudžiamąjį, vykdo ir Teisingumo departamento specialiojo tyrėjo Roberto Muellerio komanda. Praėjusią savaitę du buvę D.Trumpo kampanijos nariai – jos vadovas Paulas Manafortas ir Rickas Gatesas – buvo apkaltinti pinigų plovimu ir kitais nusikaltimais.

C.Page'as ilgai dirbo investicinio banko „Merrill Lynch“ skyriuje Maskvoje ir tyrėjų dėmesį patraukė dėl nuoseklių kontaktų Rusijoje. Pernai liepą nuvykęs į Maskvą, C.Page'as universitete pasakė prorusišką kalbą.

„Scanpix“ nuotr./Carteris Page'as Maskvoje 2016 metų liepą, regis, ne tik skaitė paskaitą
„Scanpix“ nuotr./Carteris Page'as Maskvoje 2016 metų liepą, regis, ne tik skaitė paskaitą

Nors C.Page'as teigė, kad Kongreso tyrimai yra pinigų ir laiko švaistymas, Atstovų Rūmų Žvalgybos komitete dirbantis demokratas Adamas Schiffas pabrėžė, jog buvęs D.Trumpo patarėjas prieš tai melavo apie susitikimus su Rusijos vyriausybės atstovais.

„Galbūt svarbiausia yra tai, kad Page'as, kuriam buvo parodytas jo laiškas kampanijos vadovams, nors anksčiau jis jokio laiško neminėjo, detaliai papasakojo apie savo susitikimus su Rusijos vyriausybės pareigūnais“, – tvirtino A.Schiffas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai