Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 12 04 /20:25

Buvęs JAV ambasadorius apkaltintas šnipinėjimu Kubai

Buvęs Jungtinių Valstijų ambasadorius Bolivijoje ir Nacionalinio saugumo tarybos narys apkaltintas 40 metų šnipinėjęs Kubai, pirmadienį paskelbė Teisingumo departamentas.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

73 metų Victorui Manueliui Rochai (Viktorui Manueliui Ročai) pateikti kaltinimai „atskleidžia vieną didžiausių ir ilgiausiai trukusių užsienio agento infiltracijų į Jungtinių Valstijų vyriausybę“, – sakoma JAV generalinio prokuroro Merricko Garlando (Meriko Garlando) pareiškime.

Įtariama, kad V. M. Rocha, natūralizuotas JAV pilietis, kilęs iš Kolumbijos, nuo 1981-ųjų iki šių metų buvo slaptas Kubos generalinės žvalgybos valdybos agentas, sakoma pareiškime.

„Tiems, kurie turi privilegiją tarnauti Jungtinių Valstijų vyriausybėje, visuomenė, kuriai tarnaujame, suteikia didžiulį pasitikėjimą“, – sakė M. Garlandas.

„Išduoti šį pasitikėjimą melagingai prisiekus ištikimybę Jungtinėms Valstijoms ir tuo pat metu tarnauti užsienio valstybei yra nusikaltimas, už kurį bus imtasi visų Teisingumo departamento veiksmų“, – pridūrė jis. 

V. M. Rocha 1994–1995 metais dirbo Nacionalinio saugumo taryboje Billo Clintono (Bilo Klintono) administracijoje.

2000–2002 metais, valdant B. Clintonui ir George'ui W. Bushui (Džordžui V. Bušui), buvo ambasadorius Bolivijoje.

Jis vėliau pirmadienį turėtų stoti prieš teismą Floridoje.

V. M. Rocha pradėjo dirbti Valstybės departamente 1981 metais ir sėkmingai kilo karjeros laiptais, taip pat dirbo Havanoje, Buenos Airėse, Meksikoje, Dominikos Respublikoje ir Vašingtone.

Jo pareigos vyriausybėje suteikė jam prieigą prie neviešos informacijos, įskaitant įslaptintą, ir galimybę daryti įtaką JAV užsienio politikai, teigiama vyriausybės pareiškime.

Jam pareikšti kaltinimai užsienio agento veikla ir JAV paso, gauto pateikus melagingus faktus, naudojimo.

Teigiama, kad V. M. Rocha prisipažino apie savo veiklą slaptam JAV Federalinių tyrimų biuro (FTB) agentui, apsimetusiam Kubos agentu.

„Susitikimų metu V. M. Rocha elgėsi kaip Kubos agentas, nuolat vadindamas Jungtines Valstijas priešu ir vartodamas įvardį „mes“, kad apibūdintų save ir Kubą“, – teigė Teisingumo departamentas.

V. M. Rocha gyrė mirusį Kubos lyderį Fidelį Castro (Fidelį Kastrą), o savo darbą Kubos labui pavadino dideliu laimėjimu, sakoma pareiškime.

„Asmenys, kurie pažeidžia federalinius įstatymus dalyvaudami slaptoje veikloje priešiškų užsienio valstybių naudai ir teikdami melagingą informaciją apie šią veiklą JAV vyriausybei, kelia pavojų Amerikos demokratijai“, – sakė federalinis prokuroras Markenzy Lapointe (Markenzis Lapointas).

„Tai ypač aktualu buvusiems ar esamiems Jungtinių Valstijų darbuotojams, davusiems priesaiką ginti JAV Konstituciją, ir JAV piliečiams, kurie naudojasi šios šalies laisvėmis ir galimybėmis“, – pridūrė jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius