Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buvęs JAV generolas atšovė kritikuojantiems Ukrainą: leiskite jai pačiai vadovauti kontrpuolimui

Jungtinių Valstijų kariuomenės pareigūnai ne kartą išreiškė nusivylimą tuo, kaip Ukraina vykdo savo kontrpuolimą. Panašu, kad JAV karininkai turi „nerealių lūkesčių dėl to, ką gali pasiekti viena kontrpuolimo operacija“, komentare leidiniui „The Wall Street Journal“ rašo į pensiją išėjęs JAV generolas Jackas Keane'as.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Reuters“/„Scanpix“

Jo nuomone, Jungtinės Valstijos turėtų sutelkti dėmesį į tai, kad padėtų Ukrainai kariauti taip, kaip ji nori, o ne „čiulbėti iš šono“.

JAV karinė vadovybė praėjusią savaitę išreiškė pageidavimą, kad Ukraina sutelktų Vakarų aprūpintas ir apmokytas kontrpuolimo pajėgas viename rajone Zaporižios srities vakaruose, kad galėtų greitai pralaužti Rusijos gynybą ir išlaisvinti Melitopolį.

Pranešama, kad JAV pareigūnus erzina tai, kad Ukraina išlaikė daug pajėgų rytuose, ypač Bachmuto miesto apylinkėse, ir tai, kad Ukraina rengia po keletą puolimų visoje Zaporižios srities fronto linijoje, o ne vienoje vietoje.

„Šiandien JAV kariuomenėje nėra asmens, kuris būtų rengęs didelio masto mechanizuotas operacijas prieš rimtą ir pajėgų priešą, kuris naudoja sudėtingą gynybą.

Pastarąjį kartą tai įvyko 1944 m. Metzo kampanijos metu Prancūzijoje, kuriai vadovavo generolas George'as S.Pattonas. Masinis Melitopolio puolimas, kaip kai kurie ragina, yra akivaizdžiausias dalykas, kurį Ukraina galėtų padaryti, ir kuris sutelktų Ukrainos puolamąją kovinę galią trumpiausiame kelyje prie jūros. Toks požiūris atrodo patrauklus ir kariniu požiūriu pagrįstas. Bėda ta, kad rusai galvoja taip pat“, – straipsnyje pabrėžė generolas.

Buvęs generolas: Amerika turėtų nustoti kritikuoti tai, ką daro Ukraina, ir vietoj to sutelkti dėmesį į pagalbą Ukrainai kuo greičiau pasiekti mūsų bendrų tikslų. Tai būtų protinga strategija.

Jis taip pat pažymėjo, kad Rusijos pajėgos šioje ašyje dislokavo savo stipriausius dalinius, įsitvirtino ir parengė kitus įtvirtinimus, šiame sektoriuje sutelkti geriausi jų pilotai ir jie yra pasirengę Ukrainos puolimui.

„Šis trumpiausias kelias iki jūros taip pat yra geriausiai parengtas Rusijos gynybos sektorius fronte. Ukrainiečiai iš tikrųjų šiam keliui suteikė prioritetą ir pastaruoju metu pasiekė svarbių laimėjimų. Tačiau jie taip pat puolė toliau į rytus, Zaporižios regione, ir ten sulaukė sėkmės. Atrodo, kad pastangos, kurios JAV pareigūnams daro didžiausią įtaką, yra Ukrainos bandymas atgauti Bachmuto miestą, kurį „Wagner“ grupuotė didele kaina užėmė šį pavasarį. Panašu, kad JAV kariniai ekspertai nori, jog ukrainiečiai laikytųsi visuose kituose frontuose ir sutelktų dėmesį į vieną smūgį prieš Melitopolį“, – dėstė buvęs karininkas.

AP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
AP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Tačiau tokius patarimus J.Keane'as laiko „kariniu aplaidumu“.

Jo teigimu, gerai suplanuotos mechanizuotos kampanijos beveik visada yra vykdomos ne viena, o keliomis kryptimis. Būtent taip 1991 ir 2003 m. prieš Iraką elgėsi JAV vadovaujamos koalicijos. Taip amerikiečiai, vokiečiai ir Sovietų Sąjunga kariavo Antrojo pasaulinio karo metais.

„Priežastis paprasta: ėjimas viena ašimi leidžia besiginantiems okupantams sutelkti visą dėmesį į šio ėjimo sustabdymą. Šiuo atveju rusai beveik neabejotinai būtų kuo greičiau perkėlę pajėgas iš kitų fronto dalių, kad sustabdytų ukrainiečių veržimąsi į Melitopolį“, – vertino žinovas.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kontrpuolimas
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kontrpuolimas

Rusai perdislokavo karius į Zaporižios sektorių. Jie nesiuntė daugiau pastiprinimo, iš dalies dėl to, kad ukrainiečių atakos juos prispaudė išilgai linijos. Ukrainiečiiams puolant aplink Bachmutą atvyko kelių rusų oro desanto divizijų elementai ir atskiros brigados, kad išlaikytų ten esančią liniją. Šie daliniai kovėsi Luhansko ir Charkivo srityse ir buvo pasirengę sustiprinti Melitopolio kryptį.

„Dabar jie stumiami gintis aplink Bachmutą, nes ukrainiečiai ir toliau spaudžia miestą, kurio rusai nėra pasirengę prarasti. Ukrainos puolimas toliau į rytus Zaporižioje tame sektoriuje taip pat prispaudė rusų pajėgas, kurios kitu atveju būtų galėjusios persikelti į vakarus. Panašūs mažesnio masto ukrainiečių puolimai kitur palei liniją turėjo tokį patį poveikį. Dėl ukrainiečių spaudimo palei liniją rusai nebeturi beveik jokių reikšmingų rezervų, kuriais galėtų pasipriešinti dideliam ukrainiečių proveržiui“, – atkreipė dėmesį J.Keane'as.

Generolas: Melitopolio išvadavimas nebus šio karo raktas.

Generolas pridūrė, kad Melitopolio išvadavimas nebus šio karo raktas. Reikalavimai, kad Ukraina sutelktų dėmesį į miesto išlaisvinimo strategiją, kartu su grasinimais nutraukti pagalbą būsimoms operacijoms rodo, kad bent jau „kai kurie iš tų, kurie kritikuoja Ukrainos puolimą, rimtai nesirengia padėti Ukrainai išlaisvinti visą jos teritoriją“.

„Jei taip yra ir jei Pentagono pozicija yra tokia, kad jis nesitiki, jog Ukraina išlaisvins savo gyventojus, būtų geriau tai aiškiai pasakyti, o ne aptakiai ir netiksliai užsipulti dėl to, kaip Ukraina kovoja.

JAV gyvybiškai svarbus nacionalinio saugumo interesas, kad Ukraina išlaisvintų savo žemę ir žmones nuo Rusijos agresijos. Amerika turėtų nustoti kritikuoti tai, ką daro Ukraina, ir vietoj to sutelkti dėmesį į pagalbą Ukrainai kuo greičiau pasiekti mūsų bendrų tikslų. Tai būtų protinga strategija“, – pabrėžė J.Keane'as, į atsargą išėjęs JAV generolas, buvęs JAV kariuomenės štabo viršininko pavaduotojas ir Karo studijų instituto valdybos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas