Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 04 /2023 04 05

Buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui teisme pareikšti 34 kaltinimai dėl dokumentų klastojimo ir pinigų „už tylą“

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienio popietę (JAV laiku) atvyko į Manhatano apygardos prokuroro biurą žemutiniame Manhatane, kur buvo suimtas ir laikomas policijos areštinėje prieš kaltinamąjį aktą teisme, pranešė CNN.
Donaldui Trumpui pareikšti kriminaliniai kaltinimai
Donaldui Trumpui pareikšti kriminaliniai kaltinimai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvęs JAV prezidentas vėliau buvo nuvestas į sausakimšą teismo salę, kur jam buvo pareikšti 34 kaltinimai dėl verslo dokumentų klastojimo ir dėl 2016 metų rinkimų kampanijos metu sumokėtų pinigų už tylą. D.Trumpas į visus kaltinimus atsakė: „Nekaltas“.

Teismo posėdis buvo uždaras ir truko maždaug valandą, tačiau tai buvo istorinis momentas JAV istorijoje. D.Trumpas tapo pirmuoju buvusiu prezidentu JAV istorijoje, kuriam buvo pareikšti baudžiamieji kaltinimai.

D.Trumpas ir jo advokatai išgirdę visus pateiktus kaltinimus dabar galės visapusiškai išnagrinėti jam pateiktų kaltinimų apimtį ir tai, ką prokurorai turi įrodyti teisme.

Kita buvusio prezidento Donaldo Trumpo bylos posėdžio data numatyta gruodžio 4 d. Niujorke, skelbia CNN.

Pareiškus kaltinimus D.Trumpas buvo paleistas į laisvę, be jokių apribojimų, jis sėdo į savo kortežą ir išvyko į Floridą.

„Niekada nemaniau, kad panašūs dalykai galėtų nutikti Amerikoje, niekada nemaniau, kad tai galėtų nutikti“, – grįžęs į savo rezidenciją „Mar-a-Lago“ Floridoje sakė D.Trumpas keliems šimtams susirinkusių aukotojų, politinių sąjungininkų ir kitų šalininkų.

„Vienintelis nusikaltimas, kurį įvykdžiau – tai narsiai gyniau mūsų šalį nuo tų, kas siekia ją sunaikinti... Tai – įžeidimas mūsų šaliai“, – pareiškė jis.

Kuo kaltinamas D.Trumpas?

Pasak prokurorų, 34 kaltinimai dėl verslo dokumentų klastojimo susiję su trimis pinigų už tylą mokėjimo atvejais prieš 2016-ųjų rinkimus.

Priežastis, dėl kurios jis įvykdė nusikaltimą – suklastojo verslo dokumentus, iš dalies buvo ta, kad „reklamuotų savo kandidatūrą“, teigė prokuroras.

130 000 JAV dolerių (122,7 tūkst. eurų) mokėjimas buvo atliktas suaugusiųjų filmų aktorei Stormy Daniels.

RW/MPI/Capital Pictures / „Scanpix“ nuotr./Stormy Daniels
RW/MPI/Capital Pictures / „Scanpix“ nuotr./Stormy Daniels

Buvęs D.Trumpo advokatas Michaelas Cohenas, kuris anksčiau liudijo prieš savo buvusį bosą, teigė, kad jis suorganizavo šį mokėjimą S.Daniels mainais į jos tylėjimą apie romaną, kurį, pasak jos, su D.Trumpu ji turėjo 2006 metais.

D.Trumpas, kurio trečioji žmona Melania tuo metu buvo neseniai pagimdžiusi, neigia egzistavus šį romaną.

Prokurorai nurodė, kad bus bandoma S.Daniels iškviesti kaip liudytoją.

„Donaldas J. Trumpas pakartotinai ir apgaulingai klastojo Niujorko verslo dokumentus, kad nuslėptų nusikalstamą elgesį, dėl kurio 2016 metų prezidento rinkimų metu nuo balsuojančios visuomenės buvo nuslėpta žalinga informacija“, – sakoma Manhatano apygardos prokuroro Alvino Braggo pareiškime.

A.Braggas sakė, kad kitas 30 000 JAV dolerių (27,4 tūkst. eurų) mokėjimas per tarpininką buvo atliktas buvusiam „Trump Tower“ durininkui, kuris tvirtino, kad D.Trumpas susilaukė nesantuokinio vaiko, sakė A.Braggas.

Paskutinis atvejis susijęs su moterimi, kuri iš vieno JAV bulvarinio laikraščio gavo 150 000 JAV dolerių (136,9 tūkst. eurų) mainais už tai, kad nekalbėtų apie lytinius santykius, kuriuos ji galimai turėjo su D.Trumpu.

Teisiniuose dokumentuose ši moteris nebuvo įvardyta, tačiau anksčiau buvo pranešta, kad ji yra Karen McDougal, buvęs „Playboy“ modelis.

Klastojo verslo dokumentus

Kiekvienas Donaldui Trumpui pareikštas kaltinimas yra susijęs su konkrečiu įrašu „Trump Organization“ verslo dokumentuose, teigiama kaltinamajame akte.

Manhatano prokurorai kaltina D.Trumpą, kad jis ne kartą padarė klaidingus įrašus verslo dokumentuose.

Įtariami melagingi įrašai yra susiję su Michaelo Coheno sąskaitomis faktūromis, Donaldo J.Trumpo ir jo fondo detalia didžiąja knyga arba Donaldo J.Trumpo sąskaitų čekiais. Pasak kaltinamojo akto, visi šie įrašai yra saugomi „Trump Organization“.

Nustatyta, kad visi įrašai padaryti 2017 m., sakoma kaltinamajame akte.

Prokurorai teigia, kad kai kurie mokėjimai, susiję su D.Trumpo kaltinimais, buvo atlikti tiesiogiai iš jo banko sąskaitos.

Prokurorai teigia, kad kai kurie mokėjimai, susiję su D.Trumpo kaltinimais, buvo atlikti tiesiogiai iš jo banko sąskaitos.

Manhatano prokurorai teigia, kad kas mėnesį jo tuometiniam advokatui Michaelui Cohenui buvo išrašomi čekiai, įskaitant kai kuriuos tiesiogiai iš Donaldo Trumpo banko sąskaitos. Teigiama, kad jie buvo maskuojami kaip mokėjimai advokatui, nors tokie nebuvo.

„Kiekvieną čekį apdorojo „Trump Organization“, ir kiekvienas čekis buvo užmaskuotas kaip mokėjimas už teisines paslaugas, suteiktas tam tikrą 2017 m. mėnesį pagal susitarimą dėl išlaikymo“, – rašė prokurorai prie kaltinamojo akto pridėtame faktų išdėstyme.

Manhatano apygardos prokuroras Alvinas Braggas kalbėjo po antradienį vykusio buvusio prezidento Donaldo Trumpo kaltinamojo akto.

„Pagal Niujorko valstijos įstatymus, verslo dokumentų klastojimas siekiant apgauti ir siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą yra sunkus nusikaltimas. Būtent su tuo susijusi ši byla: Tai yra 34 melagingi pareiškimai, pateikti siekiant nuslėpti kitus nusikaltimus. Niujorko valstijoje tai yra sunkūs nusikaltimai“, – sakė jis.

„Nesvarbu, kas jūs esate, mes negalime ir nenorime normalizuoti sunkaus nusikalstamo elgesio“, – sakė A.Bragas.

Kai kurie apžvalgininkai mano, kad šie kaltinimai gali neigiamai paveikti D.Trumpo šansus 2024-ųjų prezidento rinkimuose, o kiti tvirtina, kad jie gali pritraukti dar daugiau rinkėjų.

D.Trumpas „nusivylęs“ ir „nusiminęs“

Donaldo Trumpo advokatas Toddas Blanche'as, kalbėdamas už teismo ribų po kaltinimų pareiškimo, sakė, kad jo klientas yra „nusivylęs“ ir „nusiminęs“.

T.Blanche'as apkaltino prokurorą „šioje byloje visiškai politinį klausimą pavertus politiniu persekiojimu“.

„Tai nėra gera diena ... Nesitikiu, kad taip nutiks šioje šalyje. Jūs nesitikite, kad tai nutiks... žmogui, kuris buvo Jungtinių Valstijų prezidentas“, – sakė Toddas Blanche'as.

Jis pavadino kaltinamąjį aktą „šabloniniu“ ir teigė, kad jame „nenurodomas joks federalinis nusikaltimas ir valstijos nusikaltimas, kuris buvo pažeistas“.

Dėl kaltinimų D.Trumpui J.Blanche'as sakė, kad „mes ketiname su tuo kovoti, atkakliai kovoti“.

„Atrodo taip SIURREALU“

Anksčiau antradienį vykdamas į teismą D.Trumpo kortežas, įveikęs 10 km atstumą nuo jo rezidencijos „Trump Tower“ Penktojoje aveniu, esančios netoli Centrinio parko, sustojo prie Manhatane įsikūrusių teismo rūmų, kur buvęs šalies lyderis ketina pareikšti esąs nekaltas dėl dešimčių kaltinimų, susijusių su pornografijos žvaigždei sumokėtais pinigais už tylėjimą apie galimą jųdviejų romaną.

„Važiuojame į Žemutinį Manhataną, teismo rūmus. Atrodo taip SIURREALU – OHO, jie ruošiasi mane areštuoti. Negaliu patikėti, kad tai vyksta Amerikoje“, – rašė jis savo „Truth Social“ platformos paskyroje.

„Negaliu patikėti, kad tai vyksta Amerikoje. MAGA!“ – pridūrė jis, turėdamas omenyje savo judėjimą „Padarykime Ameriką vėl didžią“ (angl. Make America Great again).

Du apkaltos procesus išgyvenęs respublikonas yra pirmasis prezidentas JAV istorijoje, kuriam pareikšti kriminaliniai kaltinimai. Šis įvykis nubloškė Ameriką į neištirtus politinius vandenis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas atvyko išklausyti jam pateiktų kaltinimų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas atvyko išklausyti jam pateiktų kaltinimų

Sustiprinto saugumo ir visuotinio žiniasklaidos šurmulio sąlygomis 76-erių verslo magnatas išklausė, kokie tiksliai kaltinimai jam pateikti dėl 2016-ųjų prezidento rinkimų, atvedusių jį į valdžią, kampanijos metu atlikto mokėjimo.

Pats D. Trumpas teigia, kad yra politinio persekiojimo auka, bet taip pat naudojasi šia byla, kad suaktyvintų savo rėmėjų būrį ir surinktų milijonus dolerių savo siekiui kitais metais sugrįžti į Baltuosius rūmus.

VIDEO: Beprecedentis atvejis JAV istorijoje: eksprezidentui D.Trumpui – kaltinimai baudžiamojoje byloje

D.Trumpo automobilių kolonai važiuojant į teismo posėdį, gatvėse išsirikiavo policija, o danguje patruliavo sraigtasparniai. Išlipęs iš automobilio D. Trumpas mojavo šalininkams, o paskui, saugomas JAV slaptosios tarnybos, įžengė į teismo kompleksą.

Didžioji prisiekusiųjų žiūri kaltinimus D.Trumpui pareiškė praėjusią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai