Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buvęs JAV žvalgybos pareigūnas ilgam įkalintas už šnipinėjimą Kinijai

Buvęs Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) pareigūnas nuteistas 10 metų kalėti už šnipinėjimą Kinijos vyriausybei, pranešė BBC naujienų tarnyba.
Šnipinėjimas Kinijai
Šnipinėjimas Kinijai / „Shutterstock“

Pasak straipsnio 71 metų Alexanderis Yuk Chingas Ma buvo suimtas 2020 m. rugpjūtį po to, kai prisipažino užsimaskavusiam Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentui, kad pardavinėjo JAV paslaptis Kinijai.

A.Yuk Chingas Ma, Honkonge gimęs natūralizuotas JAV pilietis, 1982-1989 m. dirbo CŽA, vėliau jis pradėjo dirbti FTB.

Dalyje jo susitarimo dėl kaltės pripažinimo nurodyta, kad jis turi bendradarbiauti su prokurorais „visą likusį gyvenimą, įskaitant ir tai, kad privalo pasidalinti su JAV vyriausybinėmis agentūromis savo misijų informacija“.

Pagal susitarimą dėl kaltės pripažinimo reikalaujama, kad jis per šias apklausas būtų tikrinamas poligrafu, nurodė naujienų agentūra „Associated Press“ (AP).

Trečiadienį vykusiame nuosprendžio skyrimo posėdyje JAV vyriausybės advokatai teismui teigė, kad jis bendradarbiavo ir jau dalyvavo „daugybėje apklausų su vyriausybės agentais“.

Pareigūnai pažymėjo, kad vyras, teikdamas paslaptis Šanchajaus valstybės saugumo biure dirbantiems žvalgybos pareigūnams, bendradarbiavo su giminaičiu, kuris taip pat buvo CŽV agentas.

Vienas susitikimas Honkonge buvo įrašytas vaizdo kamera ir įraše matyti, kaip A.Yuk Chingas Ma skaičiuoja 50 tūkst. JAV dolerių užmokestį grynaisiais už paslaptis, kuriomis jie dalijosi, teigė federaliniai prokurorai.

Gyvendamas Havajuose 2004 m. jis įsidarbino FTB Honolulu biure pagal sutartį dirbančiu lingvistu. FTB, jau žinodamas apie jo šnipinėjimo veiklą, „pasamdė A.Yuk Chingą Ma kaip gudrybės dalį, kad stebėtų ir tirtų jo veiklą ir ryšius“, trečiadienį atskleidė teisėsauga.

Pasak AP, anksčiau neįvardytas bendradarbis buvo vyro brolis, kuris mirė anksčiau, nei galėjo būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Trečiadienį Havajų teisme A.Yuk Chingas Ma sulaukė 10 metų įkalinimo bausmės, kaip buvo sutarta su prokurorais, o po to penkeriems metams bus paleistas į laisvę su priežiūra.

„Tegul tai būna žinia visiems kitiems, galvojantiems daryti tą patį“, – pasak AP, pareiškime sakė FTB Honolulu specialusis agentas Stevenas Merrillas.

„Nesvarbu, kiek tai užtruks ir kiek laiko praeis, jūs būsite patraukti baudžiamojon atsakomybėn“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas