Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buvęs Lenkijos karininkas ginklų į Afriką prekybą valdė iš vilos Ibisoje

Eiliniams piliečiams nematomo, šnipų ir nelegalių prekiautojų ginklais, pasaulio paslaptis narpliojančio britų serialo „Nakties vadybininkas“ (The Night Manager) siužetas ne taip toli nutolęs nuo realybės. Nelegaliu tankų, raketų leidimo įrenginių bei automatų „AK-47“ tiekimu Pietų Sudano grupuotėms kaltinamas Pierre'as Dadakas savo nelegaliam verslui dirigavo iš Viduržemio jūros pakrantėje, Ibisoje, esančių rūmų, rašo independent.co.uk.
„Kalašnikov“ automatai
„Kalašnikov“ automatai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sulaikytas milijardierius P.Dadakas šimtus tūkstančių eurų skyrė tam, kad savo vilą Ibisoje paverstų tvirtove. Vis dėlto, kuomet jam buvo pagamintos specialios, 12 tūkst. Eur vertės sustiprintos apsaugos durys dušui, jis už jas sumokėti atsisakė.

Ispanijos naujienų svetainės „El Espanol“ teigimu, durų gamintojas pretenzijų dėl neapmokėtos prekės nekėlė, pabijojęs savo gyvenimą baigti „stiklainio viduje“ – tokį grasinimą milijardierius tėkšdavo visiems, kurie jam neįtikdavo.

Policija įtaria, kad P.Dadakas yra prisidėjęs prie daugybės ginklų siuntų tiekimo kovojančios grupuotėms Pietų Sudane. Šioje šalyje nuo 2013 m. vykstantis pilietinis karas jau nusinešė 10 tūkst. civilių gyvybes.

Ispanijos policija taip pat sulaikė ir jo buvusią partnerę, manekenę iš Ukrainos Kateryną Dirginą.

Liepos 14 d. ankstyvą rytą, kai Ispanijos policija įsiveržė į Ibisos vilą, milijardierius dar pusvalandį slėpėsi rūmuose įkurtame panikos kambaryje. Vėliau jis buvo pagautas, bandantis pasprukti pro langą.

Ispanijos policija taip pat sulaikė ir jo buvusią partnerę, manekenę iš Ukrainos Kateryną Dirginą.

Iš viso tarptautinis policijos tyrimas dėl P.Dadako veiklos truko apie ketverius metus.

Pats P.Dadakas yra buvęs Lenkijos karininkas, o į Ibisos salą atvyko 2011 m.

Lenkijos ir Prancūzijos pilietybes turintis milijardierius, norėdamas nukreipti dėmesį, net sugebėjo gauti Vakarų Afrikos valstybės Gvinėjos Bisau diplomatinį pasą mainais į pažadus čia investuoti dideles pinigų sumas.

Tiesa, investicijų nesulaukę Gvinėjos Bisau pareigūnai vėliau šią diplomatinę privilegiją iš lenko atėmė.

Tačiau tai neatbaidė P.Dadako nuo lentelės, skelbiančios jo vilą Gvinėjos Bisau konsulo rezidencija, pakabinimo. Tokiu būdu milijardierius įgijo imunitetą nuo galimų Ispanijos policijos kratų.

Vis dėlto, ekstravagantiškas ginklų prekeivio gyvenimo būdas neliko nepastebėtas. „El Espanol“ teigimu, P.Dadakas turėjo privatų lėktuvą ir kiekvieną dieną pietavo „Blue Marlin“ pakrantės restorane, kuris savo klientams siūlo vandens taksi paslaugas. Vandens transportu čia patiekalai pristatomi tiesiog iki norimos jachtos.

Po milijardieriaus sulaikymo išplatintame „Europolo“ pranešime spaudai, kuriame neminima P.Dadako pavardė, skelbta, kad įtariamasis tiekė šaunamuosius ginklus keliems nusikaltėlių tinklams Europoje.

„Be to, per savo kontroliuojamas Lenkijos bendroves, jis tiekė ženklius ginkluotės kiekius į Afrikos šalį, skaičiuojama, kad tai buvo apie 200 tūkst. „Kalashnikov AK-47“ automatų, raketų leidimo įrenginių ir tankų“, – rašoma „Europolo“ pranešime, priduriant, kad tiriami įvairūs tarptautiniai ryšiai Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Latvijoje, Didžiojoje Britanijoje ir JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai