Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis pripažino: CŽV kalėjimai Lenkijoje buvo

Buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis, kalbėdamas su dienraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistu, pripažino, kad CŽV kalėjimai šioje šalyje buvo, o jis apie viską žinojo. Esą apie tai buvo informuotas ir prezidentas, ir premjeras.
Aleksandras Kwasniewskis
Aleksandras Kwasniewskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anot A.Kwasniewskio, po atakos prieš Pasaulio prekybos centrą buvo nuspręsta leisti steigti tokius kalėjimus, to reikėjo atsižvelgiant į tuometinę situaciją. „Teroristinės atako po Rugsėjo 11-osios tai patvirtino. Išpuolių Niujorke, Londone, Madride metu žuvo ir Lenkijos piliečiai. Tai buvo mūsų pareiga“, – tvirtino buvęs Lenkijos vadovas.

A.Kwasniewskio teigimu, amerikiečiai informaciją apie kalinių laikymą Lenkijoje paskleidė tuomet, kai visa retorika buvo nukreipta prieš George'ą Bushą, o Barackas Obama žadėjo uždaryti kalėjimą Gvantaname.

„Praėjo beveik visa kadencija, o kalėjimas vis dar egzistuoja. Osama ben Ladenas buvo nušautas paliepus Nobelio taikos premijos laureatui. Ne mes sulaikėme teroristus, ne mes juos tardėme. Buvome tikri, kad mūsų sąjungininkai laikėsi įstatymų. Jeigu vyko kokie nors neteisėti veiksmai, už tai yra atsakingi amerikiečiai“, – kalbėjo buvęs prezidentas.

Paklaustas, ar Lenkijos valdžia užmerkė akis į tai, ką darė CŽV agentai, A.Kwasniewskis nepaneigė, kad šis bendradarbiavimas galėjo būti rizikingas dėl galimų neleistinų amerikiečių veiksmų, tačiau informacijos apie kankinimus jie neturėję.

„Jeigu CŽV agentai brutaliai elgtųsi su kaliniais „Marriott“ viešbutyje Varšuvoje, ar dėl to kaltintumėte viešbučio vadovus? Mes neturėjome jokių žinių apie kokiu nors kankinimus“, – tvirtino buvęs prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai