Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusi Taivano lyderė Tsai Ing-wen lankysis Europoje, Kinija vizitą smerkia

Buvusi Taivano lyderė Tsai Ing-wen (Cai Ingven) šią savaitę lankysis Čekijoje ir kitose Europos šalyse, pranešė pareigūnai.
Buvusi Taivano lyderė Tsai Ing-wen lankysis Europos šalyse / Carlos Garcia Rawlins / REUTERS
Buvusi Taivano lyderė Tsai Ing-wen lankysis Europos šalyse / Carlos Garcia Rawlins / REUTERS

Kinija pasmerkė šiuos vizitus.

Per dvi Tsai Ing-wen kadencijas, kurios baigėsi gegužę, ji buvo nepaliaujamai puolama Kinijos, nes atsisakė nusileisti Pekino reikalavimams, kad Taibėjus pripažintų Kinijos suverenitetą.

Kol kas neaišku, kokias kitas šalis be Čekijos Tsai Ing-wen aplankys per šeštadienį prasidedančią kelionę, tačiau daugiausia minima Prancūzija ir Belgija.

Vienintelė oficiali Taivano diplomatinė sąjungininkė Europoje yra Vatikanas, tačiau Taivanas palaiko tvirtus neoficialius ryšius su daugeliu didžiųjų žemyno valstybių.

Prieš kelionę Tsai Ing-wen susitiko su savo įpėdiniu Williamu Lai (Viljamu Lai). Pokalbių detalės nebuvo atskleistos, tačiau kaip svarbiausias prioritetas minimas Taivano dalyvavimas tarptautinėse institucijose, nuo kurių Kinija stengėsi jį atriboti.

„Buvusi prezidentė Tsai atvyks pasidalyti mūsų patirtimi ir skatinti pragmatišką diplomatiją, kurią propaguoja prezidentas Lai, siekiantis taikos ir teisingumo, o Europa yra labai svarbi šio demokratinio idealo dalis“, – žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Lin Chia-lungas (Lin Čia-lungas).

Tuo metu antradienį surengtoje spaudos konferencijoje Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning pabrėžė, kad Kinija nepritaria „bet kokiems Taivano nepriklausomybės elementams, besilankantiems šalyse, kurios bet kokiu pavadinimu užmezga diplomatinius santykius su Kinija. Raginame Čekiją ir kitas atitinkamas šalis (...) gerbti Kinijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas