Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusių Ukrainos kalinių grįžimas į tėvynę: iš Rusijos per Sakartvelą į Kyjivą

Žurnalistai išsiaiškino, kaip į Rusiją prieš savo valią išvežti buvę Ukrainos kaliniai grįžta į tėvynę, pažymėjo ukrainiečių naujienų agentūra „Unian“.
Vilniaus kalėjimas
Asociatyvi nuotr. / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Kaip pažymima straipsnyje, okupavus Chersono ir Mykolajivo sričių teritorijas, Rusijos kariškiai deportavo daugiau kaip 1700 kalinių, kuriuos Ukrainos teismai buvo nuteisę už tam tikrus nusikaltimus. Atlikę bausmę, kai kurie iš jų bando grįžti į Ukrainą, taip pat kartais kelių į šalį ieško per Sakartvelą.

Agentūros žurnalistai kalbėjosi su vienu – Oleksijumi Zarubinu – kuris pasakojo, kad jis ir kiti kaliniai iš Chersono srities buvo išvežti į Rusiją 2022 m. lapkričio mėn. Pasak jo, kaliniai buvo nugabenti per Krymą į Krasnodaro kraštą.

Vyras atviravo, kad Rusijoje su ukrainiečių kaliniais buvo itin žiauriai elgiamasi.

„Su kitais kaliniais iš Rusijos neturėjome jokių problemų. Nieko blogo jiems nepadarėme. Nors administracijai irgi nieko blogo nepadarėme, vis tiek jiems esame „fašistai“ ir dar kas tik nori. Keliaujant per Rusiją, mus šiek tiek auklėjo lazdomis, o atvykus mus pasitiko tokia pat šiluma, kuri degė vienoje vietoje“, – pasakojo jis.

Ukrainietis Rusijoje išbuvo 9 mėnesius, po to baigėsi bausmės laikas ir jis buvo išsiųstas į deportacijos centrą. Paprastai, tai vyksta pagal tokį scenarijų: asmuo paleidžiamas iš kolonijos, žengia kelis žingsnius lauke ir jį „pasitinka“ Rusijos policija, kuri pristato žmogų į rajono policijos komisariatą, kur surašomas protokolas už „neteisėtą sienos kirtimą“. Asmuo iš karto pristatomas į teismą, kuris skiria baudą.

„Nesvarbu, ar turi pinigų, ar ne, jiems visiškai nerūpi. Niekas nereikalauja, kad baudą sumokėtum iš karto. Jie tiesiog tiesiai iš teismo nuveža jus į deportacijos centrą, ir žmonės ten išbūna net po šešis mėnesius“, – „Unian“ žurnalistams pasakojo O.Zarubinas.

Deportacijos centre ukrainiečių kaliniams siūlomi rusiški pasai, o tai, pasak jo, yra galimybė pabėgti iš Rusijos. Vyras pastebėjo, kad Rusijos deportacijos centras – tai tas pats kalėjimas su spygliuota viela, bet, jei gauni rusišką pasą, greitai atsiduri laisvėje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos pasas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos pasas

„Visi mūsų žmonės skuba prie sienos, kad išvengtų pasilikimo Rusijoje. Jie pasiima šiuos pasus tik tam, kad kuo greičiau patektų į Ukrainą“, – pažymėjo buvęs Ukrainos kalinys.

Šiam vyrui kartu su kitais buvusiais kaliniais buvo leista įvažiuoti į Sakartvelą po 11 pasienyje praleistų dienų. Šiuo metu jis laukia dokumento, kuris leistų kirsti kitų valstybių sienas ir grįžti namo.

Pasak nevyriausybinės organizacijos „UnMode“ asistento Jevheno Riasnianskio, jie palaiko ryšius su kai kuriais ukrainiečių kaliniais, kurie atlieka bausmę Rusijos kalėjimuose arba jau yra deportacijos centruose.

„Kai jiems liepiama pereiti į kitą etapą, jiems apie tai pranešama iš anksto: už valandos, dviejų valandų, kartais už paros, ir jie iš karto skambina mums ir informuoja. Taip mes sužinome, kada jie atvyks, o čia, Sakartvele, vykstame prie sienos ir pasitinkame tuos, kuriems leidžiama keliauti. Žinoma, žmonės, kurie neturi dokumentų, neįleidžiami. Dabar tokių žmonių sulaikymo centre yra daug. Jie neturi jokių dokumentų“, – pažymėjo nevyriausybinės organizacijos atstovas.

„AP“/„Scanpix“/Sakartvelo ir Rusijos pasienio postas
„AP“/„Scanpix“/Sakartvelo ir Rusijos pasienio postas

Pasak jo, ukrainiečių dokumentai dingo vežant juos į Krasnodarą iš Chersono bei kitų sričių. J.Riasnianskis patikslino, kad Sakartvelo pusė pastaruoju metu neleidžia kirsti sienos tiems, kurių Ukrainos vidaus pasų galiojimo laikas pasibaigęs, arba tiems, kurie neturi dokumente įklijuotos nuotraukos.

Teigiama, kad organizacija jau kreipėsi į Ukrainos ambasadą Sakartvele, šalies ombudsmeną ir kitus asmenis su atitinkamu prašymu padėti buvusiems kaliniams grįžti į tėvynę.

Jis pasakojo, kad žmogaus teisių aktyvistai susitinka su buvusiais ukrainiečių kaliniais Sakartvele, nuveža juos į Tbilisį, apgyvendina, aprūpina maistu ir padeda susitvarkyti visus reikiamus dokumentus. Anksčiau visas procesas vykdavo greitai, o dabar jų tapatybės patvirtinimas užtrunka ilgai – 2-3 mėnesius.

Anot „Unian“, teisėsaugos pareigūnų teigimu, buvęs Šiaurės pataisos kolonijos Nr. 90 viršininkas yra susijęs su neteisėtu ukrainiečių kalinių perkėlimu ir šiuo metu yra įtariamas karo įstatymų ir papročių pažeidimu.

Ukrainos saugumo tarnyba įteikė pranešimą apie įtarimus Rusijos pulkininkui Viktorui Bedrikui, Rusijos pakrančių kariuomenės 22-ojo armijos korpuso vado pavaduotojui, kuris Chersono srityje žudė civilius gyventojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento