Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 04 19 /20:19

Castro šeimos era baigėsi: Miguelis Diazas-Canelis – naujasis Kubos prezidentas

Miguelis Diazas-Canelis ketvirtadienį buvo oficialiai paskelbtas naujuoju Kubos prezidentu, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Miguelis Diazas-Canelis
Miguelis Diazas-Canelis / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

57 metų Komunistų partijos pareigūnas ir pirmasis prezidento pavaduotojas ketvirtadienį buvo išrinktas Raulio Castro įpėdiniu.

Pirmąkart per beveik 60 metų Kubos prezidento postas atiteko žmogui ne iš Castro šeimos.

603 iš 604 balsų Nacionalinėje Asamblėjoje gavęs M.Diazas-Canelis buvo išrinktas penkerių metų kadencijai, skelbiama valstybinėje naujienų svetainėje „Cubadebate“.

Jis pažadėjo Karibų saloje tęsti revoliuciją bei įvykdyti ekonominių reformų.

„Žmonių suteikti įgaliojimai šiam teisės aktų leidėjui yra tęsti Kubos revoliuciją šiuo svarbiu istoriniu momentu, kurį pažymės tai, ką privalome padaryti, kad įgyvendintume ekonominį modelį“, pristatytą R.Castro, sakė naujasis Kubos vadovas.

„Atėjau dirbti, o ne dalyti pažadų“, – sakė M.Diazas-Canelis Nacionalinei Asamblėjai. Naujasis šalies vadovas pažadėjo likti „lojaliu komandantės (vado) Fidelio Castro palikimui bei (sekti) generolo R.Castro pavyzdžiu, vertybėmis ir mokymais“.

R.Castro, liksiantis galingosios Komunistų partijos lyderiu, „pirmininkaus patiems svarbiausiems šalies dabarties ir ateities sprendimams“, sakė prezidentas.

M.Diazas-Canelis daug metų lipo karjeros laiptais, kol pagaliau 2013-iaisias tapo R.Castro dešiniąja ranka. Apie vienintelį kandidatą buvo pranešta Nacionalinei Asamblėjai trečiadienį pradėjus istorinę dviejų dienų sesiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raulis Castro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raulis Castro

M.Diazas-Canelis pareiškė, kad Kuba liks „alyvuogės žalumo“ – karių uniformos, dėvėtos per pergalingas 1959-ųjų revoliucijas, garbei.

M.Diazo-Canelio pareiškimas, kad R.Castro bus jo gidas, išsklaidė revoliucijos veteranų būgštavimus, kad jų socialistinis palikimas gali pranykti su reformomis.

Iš Kubos prezidento pareigų ketvirtadienį pasitraukęs ir pareigas M.Diazui-Caneliui perdavęs R.Castro pareiškė, kad liks galingosios Komunistų partijos lyderiu iki 2021-ųjų.

„Mano antrasis ir galutinis mandatas (partijos lyderio kėdėje) baigsis 2021-aisiais, – Nacionalinėje Asamblėjoje sakė 86 metų R.Castro. – Nuo tada būsiu su žmonėmis revoliuciją ginantis karys.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas