Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekija pasirašė sutartį dėl oro gynybos sistemos pirkimo iš Izraelio

Čekija ir Izraelis antradienį pasirašė sutartį dėl keturių trumpo nuotolio oro gynybos baterijų „Spyder“ įsigijimo iki 2026 metų, siekiant pakeisti pasenusius sovietų gamybos ginklus, pranešė Čekijos gynybos ministerija.
Čekijos vėliava
Čekijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Čekija už šias Izraelio valstybinės gynybos pramonės įmonės „Rafael“ gamybos sistemas sumokės 13,7 mlrd. Čekijos kronų (540 mln. eurų).

Šis pirkinys yra dalis Čekijos pastangų atnaujinti savo karinę įrangą ir dar labiau sustiprinti ryšius su artimu savo sąjungininku Izraeliu.

„Kariuomenės ekspertai pasirinko „Spyder“ kaip labiausiai tinkamą sistemą iš devynių, kurias vertino“, – sakoma gynybos ministro Lubomiro Metnaro pranešime.

„Tokiu būdu Čekija gauna pažangiausias technologijas, išbandytas kovos lauke. Be to, visas Izraelio garantijas, pagrįstas tarpvyriausybiniu susitarimu“, – priduriama jame.

Čekijos įmonės pagal kontraktą tieks prekių ir paslaugų, kurių vertė sudaro 38 proc. sutarties vertės.

„Tai strateginis susitarimas su NATO nare, sukursiantis darbo vietų abiejose šalyse“,- sakoma Izraelio gynybos ministro Benny Gantzo pranešime.

„Rafael“ vadovas Yoavas Har-Evenas sveikino šį susitarimą kaip jo įmonės „pirmą susitarimą dėl oro gynybos su NATO šalimi“.

„Susitarime taip pat numatyta techninės priežiūros sutartis ateinantiems dviem dešimtmečiams, taip pat vietinė gamyba – dvi tendencijos, kurias „Rafael“ plėtojo pastaraisiais metais“, – pridūrė jis.

L.Metnaras anksčiau sakė, kad šis pirkinys bus žingsnis, siekiant atsikratyti nuo 8-to dešimtmečio likusių sovietų gamybos sistemų, kurios „neatitinka dabartinių oro gynybos standartų“.

Čekija prisijungė prie NATO 1999-aisiais, keleri metai po to, kai žlugo keturis dešimtmečius trukęs totalitarinis komunistinis režimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento