Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Čekijos ir Lenkijos pasienyje potvynis sugriovė pylimą: ir taip skęstančiai Ostravai – dar didesnė grėsmė

Smarkių liūčių sukelti potvyniai daro vis daugiau žalos. Skęsta Rumunija, Slovakija, Lenkija, sudėtinga situacija ir Čekijoje. Pirmadienio popietę pranešta, kad potvynio bangos neatlaikė Čekijos Ostravos mieste, Oderio ir Opavos upių santakoje, supiltas pylimas, turintis saugoti nuo potvynio. Šalies aplinkos ministras Petras Hladikas sako kad sunkiausia padėtis šiuo metu dėl potvynių ir yra būtent Ostravoje.

Lenkijos pietinė ir pietvakarinė dalis per pastarąsias dienas atsidūrė po vandeniu.

Šalies Vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį, ragina žmones pasikliauti tarnybomis ir reikalui esant skubiai evakuotis.

Plačiau – Lenkija skelbia nepaprastąją padėtį dėl potvynių: kai kurie miesteliai beveik nušluoti, vandeniui nuslūgus – siaubingi vaizdai.

Tačiau ir kaimyninėje Čekijoje situacija sudėtinga. Pirmadienio popietę pranešta, kad galingos potvynio bangos neatlaikė netoli sienos su Lenkija esantis pylimas, turintis saugoti nuo potvynio Ostravos miestą.

Šis miestas ir taip jau po vandeniu. Tačiau dabar vanduo plūsta dar smarkiau.

Ostravoje, dešiniajame Oderio krante ties santaka su Opavos upe, pratrūko nuo potvynio saugantis pylimas.

„Ostravos dalys: Hrušovas, Privozas, Nova Vesė gali būti užtvindytos Oderio vandens, – sakė aplinkos ministras Petras Hladíkas po Centrinės potvynių komisijos posėdžio, jį cituoja Čekijos žiniasklaida.

Pylime susidarė du apie 50 metrų ilgio plyšiai. Per sekundę jais gali pratekėti apie 100 kubinių metrų vandens.

Anot Moravijos-Silezijos vaivadijos ugniagesių gelbėtojų tarnybos vadovų, vandens srautas milžiniškas, to ignoruoti negalima, todėl privalu reaguoti ir evakuotis.

Iki 14 val. iš kai kurių Ostravos rajonų, kuriems grėsė rimčiausias pavojus, gelbėtojai jau buvo evakavę apie 250 žmonių, tarp jų buvo ir vaikų. Skaičiuojama, kad evakuotis teks dar bent keliems šimtams gyventojų.

Čekijos policija neslepia jau pastebėjusi vagysčių atvejų iš namų, kurių gyventojai privalėjo juos palikti dėl potvynio. „Tai kai kurių žmonių niekšybės“, – kalba vietos politikas Josefas Belica.

Bandoma skyles pylime lopyti maišais su akmenimis ir smėliu, tai daroma naudojantis sraigtasparniais. Šie gelbsti ir evakuojant žmones.

Oderio upės vanduo užtvindė Ostravos elektrinę ir šiluminę jėgaines. Tad mieste teko išjungti šilumos ir karšto vandens tiekimą.

Kaip tik Ostravoje, Čekijos valdžios atstovų teigimu, šiuo metu ir yra didžiausi pavojai dėl potvynių.

Čia kylantys vanduo kelia nerimą ir kaimyninėje Lenkijoje. Įspėjimai dėl kylančio vandens čia jau pasiekė ir Opolę, Vroclavą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas