Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Centrinėje Afrikoje pasikėsinta nužudyti artimą J.Prigožino sąjungininką

Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) po „pasikėsinimo nužudyti“ į ligoninę paguldytas Rusijos verslininkas Dmitrijus Sytijus, kuris, kaip manoma, yra artimas „Wagner Group“ įkūrėjo Jevgenijaus Prigožino sąjungininkas, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi vietos Rusijos ambasada.
Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Sytijui, kuris oficialiai dirba kultūros centro „Rusų namai“ CAR sostinėje Bangyje vadovu, JAV 2020 m. rugsėjį taikė sankcijas dėl įtariamų jo ryšių su privačia karine grupe „Wagner Group“, kuri nestabilioje šalyje kovai su sukilėliais yra dislokavusi daugiau kaip 1 000 kovotojų.

Rusijos ambasada Bangyje iš karto nekomentavo įtariamo pasikėsinimo nužudyti aplinkybių, rašo „The Guardian“.

J.Prigožinas, Rusijos oligarchas, kuriam JAV taiko sankcijas ir kuris pastaruoju metu vadovavo Rusijos veržimuisi į Afriką, penktadienį paskelbtame pareiškime teigė, kad D.Sytijui paštu buvo atsiųstas siuntinys su sprogmeniu, kuris sprogo jo rankose.

„Šiuo metu Dmitrijaus Sytijaus gyvybė kabo ant plauko. Rusijos gydytojai Bangio ligoninėje daro viską, kas įmanoma, kad jį išgelbėtų“, – sakoma J.Prigožino pareiškime, kurį paskelbė jo maitinimo įmonė „Concord“ ir kuriame D.Sytijus apibūdinamas kaip „Rusijos ir Centrinės Afrikos Respublikos patriotas“.

J.Prigožinas, nepateikdamas įrodymų, teigė, kad nužudymo išpuolis buvo koordinuojamas iš Prancūzijos: „Jau kreipiausi į Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministeriją, kad ji pradėtų procedūrą dėl Prancūzijos paskelbimo terorizmą remiančia valstybe, taip pat atliktų išsamų tyrimą dėl Prancūzijos ir jos Vakarų sąjungininkių – Jungtinių Amerikos Valstijų ir kitų šalių – teroristinių metodų.“

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija pareiškime neigė bet kokį dalyvavimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas

Vakarų pareigūnai teigia, kad J.Prigožinas ir jo bendrovės yra ambicingų, nors ir oportunistinių, Rusijos pastangų plėsti savo įtaką daugiau nei dešimtyje Afrikos valstybių, dažnai Prancūzijos sąskaita, priešakyje.

Paryžius stengiasi išlaikyti savo įtaką CAR, buvusioje Prancūzijos kolonijoje, nuo tada, kai prezidentas Faustinas-Archange'as Touadéra 2018 m. nusprendė pasamdyti „Wagner“, kad atremtų sukilėlių puolimą. Paskutiniai prancūzų kariai CAR paliko prieš kelias dienas.

Prancūzija taip pat pralaimėjo Rusijai Malyje, kur „Wagner“ kovotojai dabar dislokuoti prieš islamo ekstremistus. Didelės Prancūzijos karinės pajėgos ten taip pat buvo išvestos.

J.Prigožinas ne kartą kaltino Vakarus, kad jie išnaudoja Afriką ir, siekdami išlaikyti savo kontrolę žemyne, taiko slaptus metodus. Su verslininku susijusi trolių ferma buvo kaltinama vykdanti dezinformacijos kampanijas, kuriomis puolami Vakarai, siekiant parengti viešąją nuomonę Rusijos intervencijoms. Bent kartą buvo aptikta, kad „Wagner“ agentai fabrikavo įrodymus apie Prancūzijos žiaurumus.

Malyje ir CAR „Wagner Group“ už aukso ir deimantų kasybą buvo mokama grynaisiais pinigais ir koncesijomis. Dešimtys su J.Prigožinu ir jo pavaldiniais susijusių bendrovių vertingų metalų ir brangakmenių gavyba užsiima visoje Vakarų, Centrinėje ir Rytų Afrikoje.

2020 m. nustatydamos sankcijas D.Sytijui, JAV teigė, kad jis yra su J.Prigožinu susijusios kasybos bendrovės „Lobaye Invest“, kuri vykdo veiklą CAR ir kitose šalyse, steigėjas. Manoma, kad susitarimas su vėlesniais Sudano režimais išgauti ir eksportuoti auksą šioje šalyje pasirodė labai pelningas.

Praėjusiais metais JT darbo grupė pareiškė, kad jai „didelį nerimą kelia“ Rusijos samdinių, „Lobaye“ ir įtariamų žmogaus teisių pažeidimų CAR sąsajos, įskaitant masines mirties bausmes, savavališką sulaikymą, kankinimus tardymo metu ir priverstinį civilių gyventojų perkėlimą.

JAV apkaltino Rusiją, kad ji naudoja CAR ir kelių kitų Afrikos šalių gamtinius išteklius, siekdama padėti finansuoti Maskvos karą Ukrainoje; Rusija šį kaltinimą atmetė kaip „antirusišką pyktį“.

Tačiau CAR yra požymių, kad „Wagner Group“ ir F.-A.Touadéros administracijos santykiai pašlijo.

Kruvinų reidų į kasyklas neteisėtose Sudano ir CAR pasienio zonose serija, apie kurią anksčiau rašė „The Guardian“, buvo vertinama kaip įrodymas, kad „Wagner Group“ buvo priversta plėšti vertingą regiono aukso prekybą, kad kompensuotų pinigų srautų trūkumą.

„Wagner Group“ atliko svarbų vaidmenį kare Ukrainoje, o J.Prigožinas, kadaise buvęs slaptas verslininkas, tapo vienu iš labiausiai matomų Rusijos karą remiančių veikėjų.

Karas pradėtas tuo pat metu, kai strategiškai svarbiame Sahelyje įvyko keletas karinių perversmų, atvėrusių kelią didesniam Rusijos įsitraukimui į šį konfliktą ten.

Ganos prezidentas Nana Akufo-Addo ketvirtadienį pareiškė, kad kaimyninis Burkina Fasas „pasiekė susitarimą“ su „Wagner“.

„Burkina Fasas dabar susitarė kartu su Maliu įdarbinti „Wagner“ pajėgas ir, manau, kad jiems buvo paskirta kasykla pietinėje Burkinos dalyje kaip užmokestis už jų paslaugas, - sakė jis. - Tai, kad jie veikia prie mūsų šiaurinės sienos, mums Ganoje kelia ypatingą nerimą.“

„Wagner Group“ taip pat siejama su žiaurumais Malyje, kur jos kovotojai, kaip įtariama, šių metų pradžioje dalyvavo šimtų civilių žudynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi