Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Cheminiai ginklai: kodėl jie draudžiami ir kada naudoti pastarąjį kartą?

Įsibėgėjus Rusijos sukeltam karui Ukrainoje, Kremlius pradėjo skleisti melagieną, kad Ukrainoje yra kuriamas biologinis ginklas, kurio kūrimo darbus neva finansuoja JAV. Šią dezinformacinę žinutę pradėjo skleisti ir Kinija. Galiausiai Rusija pradėjo kalbėti apie cheminį ginklą, o ekspertai akcentavo, kad jei apie tai kalba Kremlius – jis tai gali ir panaudoti karo veiksmuose bei ieškoti, ką dėl to apkaltinti. JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pareiškė, kad NATO imtųsi veiksmų, jei Ukrainoje būtų panaudotas cheminis ginklas, o Maskva už tai „sumokėtų didelę kainą“.
Kyjivas
Kyjivas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

CNN rašo, kad cheminio ginklo panaudojimas prieš Ukrainos žmones dar labiau eskaluotų Rusijos sukeltą karą ir sukeltų griežtų atsakomųjų Vakarų veiksmų prieš Kremliaus vykdomą politiką.

„Tai byloja, kad jie patys gali ruoštis tai padaryti, o paskui bandyti suversti kaltę kam nors kitam“, – anksčiau šį mėnesį situaciją, kai Kremlius pradėjo kaltinti JAV dėl galimo cheminio ginklo panaudojimo, apibūdino JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas.

Jautrus klausimas

Kodėl cheminių ginklų panaudojimas yra priimamas kaip svarbus klausimas?

CNN akcentuoja, kad cheminiuose ginkluose yra toksinių medžiagų, skirtų potencialiems taikiniams nužudyti ar sužaloti.

Šie ginklai gali paskleisti pavojingas chemines medžiagas, įskaitant dusinamuosius, pūslelinės ir nervus paralyžiuojančius preparatus, kurie gali sukelti mirtį dideliam žmonių skaičiui vienu metu.

Be to, teritorijoje, kurioje galėtų būti panaudotas cheminis ginklas, būtų didelė, tad ir aukų skaičius atitinkamai išaugtų.

Be to, cheminis ginklas paleidžiamas kartu su artilerijos sviediniais, kurie gali sukelti sprogimus ir kelti papildomą žalą.

Skaudi istorija

1925 metais buvo pasirašytas Ženevos protokolas, kuriuo uždraustos cheminio ginklo atakos kariniuose veiksmuose.

VIDEO: Ukraina sunaikino Rusijos jūrų desanto laivą – Berdiansko uoste liepsnojo gaisras

Nepaisant to, Jungtinių Tautų nusiginklavimo reikalų biuro duomenimis, Šaltojo karo metais net 25 šalys kūrė cheminius ginklus, rašo CNN.

Ilgai trukusių šalių derybų rezultatas – 1993 metais priimta Cheminio ginklo konvencija, pagal kurią buvo reikalaujama, kad valstybės sunaikintų savo cheminių ginklų atsargas.

Konvencija taip pat draudė kurti, gaminti ar naudoti cheminį ginklą.

Vis dėlto istorijoje buvo ne vienas atvejis kai cheminis ginklas buvo panaudotas kariniuose veiksmuose. O šie atvejai sulaukė sukėlė didelį atgarsį visame pasaulyje.

Buvęs Irako diktatorius Saddamas Husseinas devintajame dešimtmetyje naudojo cheminius ginklus kovojant prieš Iraną.

Per išpuolius Sirijoje – 2013 metais Gutoje ir 2017 m. Chan Šeichūne – kaip įtariama, buvo panaudotos zarino dujos. Tai nervus paralyžiuojanti medžiaga, kuri yra draudžiama pagal 1993 m. Cheminio ginklo konvenciją. Tuomet dėl šio incidento buvo kaltinta Rusija, kuri bet kokius kaltinimus atmetė.

CNN primena, kad 2013 metais Jungtinių Tautų tyrėjai pranešė, jog naudojant dujas buvo peržengta viena iš tuometinio prezidento Baracko Obamos paskelbtų raudonųjų linijų Sirijoje, tačiau jokių karinių veiksmų nebuvo imtasi. Vietoj to Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) nuvyko į Siriją stebėti, kaip naikinama šalies cheminių ginklų programa.

Įspėjimas Rusijai

JAV prezidento J.Bideno pareikštas įspėjimas Rusijai dėl cheminio ginklo panaudojimo sukeltame kare Ukrainoje gali sukelti prisiminimus apie buvusio JAV prezidento Baracko Obamos irgi brėžtą raudonąją liniją 2013 metais. Tačiau dabartinio Jungtinių Valstijų prezidento užnugaryje, kaip rašo CNN, yra kaip niekada vieningas NATO šalių aljansas.

Ketvirtadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Aljansas sustiprins savo cheminės, biologinės ir branduolinės gynybos sistemas, baimindamasis dėl Rusijos ketinimų šį ginklą panaudoti Ukrainoje.

Bendrame pareiškime G7 šalių lyderiai perspėjo Rusiją nenaudoti cheminių, biologinių ar branduolinių ginklų.

„Bet koks Rusijos cheminio ar biologinio ginklo panaudojimas būtų visų taisyklių, visų susitarimų ir visų galiojančių konvencijų pažeidimas. Mes galime tik pasakyti: nedarykite to!“, – kalbėjo Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Tuo metu Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos Kovos su dezinformacija centras penktadienį pranešė, kad ženklų, jog prieš Ukrainą gali būti panaudotas cheminis ginklas, daugėja.

Iniciatyvinės grupės „InformNapalm“ turimais duomenimis, Rusija gali panaudoti zarino dujas, kurios buvo naudotos ir kare Sirijoje.

Ukrainos žvalgyba, kurią cituoja naujienų agentūra UNIAN, skelbia, kad kovo 17 dieną Rusijos kariams buvo suleista priešnuodžio nuo fosforo organinių junginių, o po trijų dienų vadams buvo išdalinti atropino buteliukai.

15min atkreipia dėmesį, kad karo metu informacijos apie galimą karinio ginklo panaudojimą nėra galimybių patikrinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas