Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

CNN: kodėl Izraelis leido Katarui vežti dolerių prigrūstus lagaminus į Gazą

Nuo tos dienos spalio pradžioje, kai „Hamas“ grupuotė atakavo Izraelį, Persijos įlankoje esantis Kataras sulaukė Izraelio pareigūnų, Amerikos politikų ir žiniasklaidos priemonių kritikos dėl to, kad siunčia šimtus milijonų JAV dolerių pagalbos Gazos Ruožui, kurį valdo teroristine laikoma palestiniečių smogikų grupuotė. Tačiau visa tai vyko su Izraelio palaiminimu, skelbia CNN atliktas tyrimas.
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir Finansų ministras Bezalelis Smotrichas
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir finansų ministras Bezalelis Smotrichas / „AFP“/„Scanpix“

Žiniasklaidos grupė CNN, bendradarbiaudama su Izraelio tiriamosios žurnalistikos organizacija „Shomrim“, atliko keletą interviu su svarbiais Izraelio politikos veikėjais, kurie padėjo geriau suprasti ir atskleisti šių santykių dinamiką.

Teigiama, kad Kataras pažadėjo nenutraukti mokėjimų Gazos Ruožui. Kataro užsienio reikalų ministras Mohammedas bin Abdulazizas Al-Khulaifi pirmadienį CNN žurnalistei Becky Anderson pareiškė, kad jo vyriausybė ir tęs mokėjimus Gazos Ruožui, kad paremtų anklavą, kaip tai darė daugelį metų.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu

„Mes neketiname keisti savo įgaliojimų. Mes įgalioti nuolat gelbėti ir remti mūsų brolius ir seseris Palestinoje. Mes ir toliau tai darysime sistemingai, kaip darėme anksčiau“, – pabrėžė ministras.

Tuo tarpu Izraelio šaltiniai situaciją pakomentavo nurodydami, kad viena po kitos išrinktos šalies vyriausybės palengvino pinigų pervedimą į Gazą humanitariniais tikslais.

Gazos Ruožui skirtas mėnesines lėšas Kataras pradėjo mokėti 2018 m.

„Apie 15 mln. dolerių Į Gazos Ruožą buvo siunčiama grynųjų pinigų pripildytuose lagaminuose – juos katariečiai pristatė per Izraelio teritoriją po kelis mėnesius trukusių derybų su Izraeliu“, – rašoma straipsnyje.

B.Netanyahu planas toliau leisti, kad pagalba Gazos Ruožą pasiektų per Katarą, buvo vykdomas tikintis, kad dėl to „Hamas“ taps veiksminga atsvara Palestinos savivaldos administracijai ir bus užkirstas kelias Palestinos valstybės sukūrimui

Vienas Izraelio vyriausybės šaltinis tvirtino, jog mokėjimai pradėti po to, kai Palestinos Administracija (PA), Izraelio okupuotame Vakarų Krante veikianti palestiniečių vyriausybė, konkuruojanti su „Hamas“, 2017 m. nusprendė sumažinti Gazos Ruožo valstybės tarnautojų atlyginimus.

Tuo metu Palestinos Administracija prieštaravo Kataro finansavimui, kuris, pasak „Hamas“, buvo skirtas valstybės tarnautojų atlyginimams mokėti, taip pat medicinos išlaidoms padengti.

Izraelis pritarė šiam sandoriui 2018 m. rugpjūčio mėn. saugumo kabineto posėdyje, kai Benjaminas Netanyahu ėjo premjero pareigas. Jau tada koalicijos partneriai jį kritikavo tiek dėl sandorio, tiek dėl pernelyg švelnaus požiūrio į „Hamas“.

Premjeras tuomet gynė iniciatyvą, sakydamas, kad sandoris buvo sudarytas „derinant su saugumo ekspertais, siekiant grąžinti ramybę (Izraelio) pietiniuose kaimuose, taip pat siekiant užkirsti kelią humanitarinei katastrofai (Gazoje)“.

„Izraelio ir tarptautinė žiniasklaida skelbė, kad B.Netanyahu planas toliau leisti, kad pagalba Gazos Ruožą pasiektų per Katarą, buvo vykdomas tikintis, kad dėl to „Hamas“ taps veiksminga atsvara Palestinos savivaldos administracijai ir bus užkirstas kelias Palestinos valstybės sukūrimui“, – pabrėžė straipsnio autoriai.

Tuo tarpu savivaldos pareigūnai aiškino, kad grynųjų pinigų pervedimai skatina palestiniečių frakcijų susiskaldymą.

Generolas majoras Amosas Giladas, buvęs aukšto rango Izraelio gynybos ministerijos pareigūnas, CNN nurodė, kad minėtą planą rėmė ministras pirmininkas, bet ne Izraelio žvalgybos bendruomenė.

Anot jo, buvo manoma, kad jis „susilpnins palestiniečių suverenitetą“. A.Giladas pridūrė, jog egzistavo iliuzija, jog „jei juos („Hamas“) pamaitinsi pinigais, jie bus sutramdyti“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai

Buvęs Izraelio patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Shlomo Bromas amerikiečių leidiniui „New York Times“ anksčiau tvirtino, kad sustiprėjusi „Hamas“ grupuotė padėjo B.Netanyahu išvengti derybų dėl Palestinos valstybės, sakydamas, kad palestiniečių susiskaldymas padėjo jam įrodyti, jog palestiniečiai neturi taika suinteresuotos vadovybės, ir taip išvengti spaudimo dėl taikos derybų, kurios galėtų lemti nepriklausomos Palestinos valstybės įkūrimą.

Buvęs Izraelio premjeras Naftali Bennettas sekmadienį CNN televizijai atskleidė, kad po to, kai daugelį metų, būdamas švietimo ministru, reiškė susirūpinimą B.Netanyahu vyriausybei, jis pats, 2021 m. tapęs ministru pirmininku, sustabdė pinigų siuntimus lagaminuose.

Šis sandoris yra viena iš priežasčių, kodėl šiandien daugelis izraeliečių dalį kaltės dėl spalio 7 d. „Hamas“ įvykdyto teroro išpuolio priskiria asmeniškai B.Netanyahu.

„Sustabdžiau grynųjų pinigų lagaminus, nes manau, kad ši siaubinga klaida – leisti „Hamas“ turėti visus šiuos lagaminus, pilnus grynųjų pinigų, tiesiogiai nukreipta į persitvarkymą prieš izraeliečius. Kodėl turėtume juos maitinti grynaisiais pinigais, kad mus žudytų?“ – klausė N.Bennettas.

Nepaisant to, kad mokėjimai grynaisiais pinigais buvo nutraukti, lėšų pervedimas į Gazos Ruožą nebuvo sustabdytas.

Vienas Izraelio pareigūnas CNN aiškino, kad bet koks įtarimas, jog B.Netanyahu norėjo išlaikyti „nuosaikiai susilpnintą“ „Hamas“, yra „visiškai klaidingas“ ir kad jis veikė siekdamas „gerokai susilpninti grupuotę“.

„Jis vadovavo trims galingoms karinėms operacijoms prieš „Hamas“, per kurias žuvo tūkstančiai teroristų ir aukšto rango „Hamas“ vadų, – kalbėjo pareigūnas. – Viena po kitos Izraelio vyriausybės prieš B.Netanyahu, jo valdymo metu ir po jo sudarė sąlygas pinigams keliauti į Gazą. Ne tam, kad sustiprintų „Hamas“, o tam, kad būtų išvengta humanitarinės krizės, remiant svarbiausią infrastruktūrą, įskaitant vandens ir kanalizacijos sistemas, kad būtų išvengta ligų plitimo ir sudarytos sąlygos kasdieniam gyvenimui.“

DPA/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojų išpuolio padariniai
DPA/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojų išpuolio padariniai

Pasak CNN, šis sandoris yra viena iš priežasčių, kodėl šiandien daugelis izraeliečių dalį kaltės dėl spalio 7 d. „Hamas“ įvykdyto teroro išpuolio priskiria asmeniškai B.Netanyahu. Daugybė žmonių su žurnalistais pasidalijo nuomone, kad leidimas atlikti mokėjimus sustiprino „Hamas“ ir galiausiai pablogino situaciją dėl žiaurių išpuolių.

„Premjero politika, pagal kurią su teroristine grupuote elgiamasi kaip su partnere (Palestinos savivaldos prezidento Mahmoudo) Abbaso ir Palestinos valstybingumo sąskaita, baigėsi žaizdomis, kurias Izraelis gydysis ne vienerius metus“, – spalio 8 d., kitą dieną po pražūtingo „Hamas“ išpuolio, leidinio „Times of Israel“ nuomonių straipsnyje rašė Talas Schneideris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas