Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

CNN: JAV žvalgyba neturi pagrindo abejoti, kad Rusija dislokavo branduolinius ginklus Baltarusijoje

JAV karinės žvalgybos agentūra „neturi pagrindo abejoti“ Rusijos prezidento Vladimiro Putino teiginiais, kad Rusija į Baltarusiją pervežė pirmąją taktinių branduolinių ginklų partiją. Tai penktadienį JAV žurnalistams pareiškė aukšto rango žvalgybos pareigūnai, pranešė CNN.
A.Lukašenka ir Baltarusijos kariai
Aliaksandras Lukašenka ir Baltarusijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusį mėnesį Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume V.Putinas pareiškė, kad „pirmosios Rusijos branduolinės galvutės buvo pristatytos į Baltarusijos teritoriją“, ir pridūrė, kad jos ten buvo patalpintos „atgrasymo tikslais“. Likusią dalį šių ginklų Putinas žadėjo į Baltarusijos teritoriją pervežti iki šios vasaros ar šių metų pabaigos.

Kaip skelbia CNN, JAV mokslininkų federacijos duomenimis, Rusija turi apie 4477 dislokuotas ir rezervines branduolines galvutes, įskaitant apie 1900 taktinių branduolinių ginklų. Neaišku, kiek iš šio arsenalo V.Putinas ketina perkelti, o JAV ir Vakarų pareigūnai iki šiol viešai nepatvirtino, kad kokie nors ginklai buvo perkelti į Baltarusiją.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos vadovas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos vadovas Vladimiras Putinas

Tačiau penktadienį aukšto rango karinės žvalgybos pareigūnai nedidelei grupei žurnalistų sakė, kad analitikai „neturi pagrindo abejoti“ V.Putino teiginiais ir mano, „kad jie turėjo tam tikro pasisekimo“ perduodant šiuos ginklus.

Pareigūnai neatskleidė, kodėl jie taip mano. Jie pripažino, kad JAV žvalgybai šiuos ginklus sunku susekti, net naudojant palydovines nuotraukas.

Britai taip pat matė ženklus

JAV ir Vakarų pareigūnai anksčiau šį mėnesį CNN teigė, kad neatrodo, jog Baltarusija baigė modernizuoti taktiniams branduoliniams ginklams laikyti reikalingas saugyklas ir kad turimose palydovinėse nuotraukose nematyti jokių požymių, kad būtų atlikti tokie parengiamieji darbai bei užtikrintas toks saugumas, kuris įprastas Rusijos branduoliniuose objektuose.

Tačiau kiti šaltiniai CNN teigė, kad Baltarusijoje yra įvairių objektų, atsiradusių dar sovietmečiu, kuriuose galėtų būti laikomi kai kurie ginklai.

Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as, paklaustas, ar matė ženklų, kad Rusija pervežė ginklus, CNN sakė, kad Jungtinė Karalystė „matė ženklų, kad tai vyksta“. Jis pažymėjo, kad V. Putinas „ne visada meluoja“. Tačiau B.Wallace'as taip pat atsisakė išsamiau paaiškinti, kokius ženklus jis matė.

„AFP“/„Scanpix“/Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka
„AFP“/„Scanpix“/Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka birželį sakė, kad agresijos atveju jis „nedvejodamas“ panaudotų Baltarusijos teritorijoje dislokuotus Rusijos taktinius branduolinius ginklus.

Tačiau aukšto rango JAV karinės žvalgybos pareigūnai teigė nemanantys, kad A.Lukašenka galėtų kontroliuoti šį arsenalą. Greičiausiai jį visiškai kontroliuotų Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas