Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Akyse pasirodė ašaros“: kaip ukrainiečiai JAV reagavo į V.Zelenskio kalbą Vašingtone

Iki pat Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio įlaipinimo į JAV karinį orlaivį, Ukrainos lyderio ir JAV prezidento Joe Bideno susitikimas saugumo sumetimais buvo laikytas paslaptyje. Net 300 karo dienų V.Zelenskis liko Ukrainoje, per nuotolį bendraudamas su pasaulio lyderiais, ir kartais aplankydamas fronto linijose kariaujančius tautiečius. JAV ir Ukrainos lyderių susitikimą Rusija įvertino priešiškai, tačiau kaip V.Zelenskio kelionę į Vašingtoną vertina patys ukrainiečiai?
V.Zelenskio ir J.Bideno susitikimo užkulisiai
V.Zelenskio ir J.Bideno susitikimo užkulisiai / „Picture-Alliance“/„SvenSimon-ThePresidentialOfficeU“/„Scanpix“

Trečiadienį Vašingtone apsilankęs V.Zelenskis Kapitolijaus kalvoje pasakė istorinę kalbą, kurioje padėkojo už neįkainojamą Amerikos paramą kovojant su Rusijos agresija nuo pat karo pradžios ir paprašė nenuleisti rankų bei padėti daugiau.

VIDEO: V.Zelenskis: JAV suteiks 1,85 mlrd. dolerių papildomos karinės pagalbos Ukrainai

CNN kalbėjosi su visuomenės atstovais visoje Ukrainoje, kad išsiaiškintų šalies gyventojų reakciją į V.Zelenskio vizitą ir tai, kaip jį priėmė JAV įstatymų leidėjai.

Rinkodaros direktorė iš Kyjivo, Marija Hračova CNN atviravo, kad V.Zelenskio kalbos visada ją sujaudina, ir trečiadienį buvo ne kitaip.

„Kai jis kalbėjo Atstovų rūmuose, tai, kaip jis atrodė, jis nedėvėjo kostiumo, jis buvo savimi, – sakė ji. – Jis kalbėjo tiesą, sakė tai, ką norėjo, ką turėjo pasakyti, aš tuo žaviuosi“.

Jo priėmimas buvo „labai jaudinantis“, vertino M.Hračova, kuri pabrėžė vizito veiksmingumą „atgabenant ginklus ir šimtus milijonų dolerių pagalbos“, net jei ateityje reikės daugiau.

„Suprantame, kad reikės didesnės paramos, – sakė M.Hračova. – Žinau, kad Amerikos vyriausybėje yra įvairių nuomonių dėl padėties Ukrainoje ir JAV paramos Ukrainai, bet mes tikimės, kad dauguma vyriausybėje ir Kongrese mus palaikys.“

Tuo tarpu vaisių pardavėja iš Kyjivo Tetjana Vasylivna, kuri pati yra kilusi iš rusų suniokoto Chersono, viltingai džiaugėsi V.Zelenskio vizitu Vašingtone.

„Man atrodo, kad šis vizitas priartins karo pabaigą, – teigė moteris. – Manau, kad ši kelionė padės mums pasiekti pergalę“.

„Man tikrai akyse pasirodė ašaros, kai pamačiau, kaip gražiai jis buvo sutiktas, – neslėpė emocijų T.Vasylivna. – Jis puikiai atlieka prezidento pareigas, tikrai puikiai, neturiu kitų žodžių jam apibūdinti“.

„AP“/„Scanpix“/Volodymyras Zelenskis kreipiasi į JAV Kongresą
„AP“/„Scanpix“/Volodymyras Zelenskis kreipiasi į JAV Kongresą

Kompiuterinės grafikos dizaineris iš sostinės Oleksandras Kuzmenko ne mažiau palaikė V.Zelenskį, sakydamas, kad svarbu, jog JAV įstatymų leidėjai apie padėtį vietoje išgirstų tiesiogiai iš Ukrainos prezidento, o ne iš trečiosios šalies.

„Sakyčiau, kad jis labai gerai išsakė savo nuomonę tiek pranešimų, tiek choreografijos prasme, – sakė jis. – Tai buvo geras būdas pabrėžti visus dalykus ir paprašyti ginklų“.

O.Kuzmenko teigė pritariantis pagrindinėms V.Zelenskio mintims ir mano, kad Rusijos invazija parodė esamų pasaulio institucijų trūkumus.

„Dabartinė pasaulio saugumo architektūra yra neefektyvi, o mes esame priežastis, dėl kurios ją reikia pertvarkyti, dėl mūsų pasiaukojimo“, – samprotavo vyras.

„Jei leisime tam tiesiog praeiti, ne mums teks tvarkyti... šią netvarką, o mūsų vaikams ir anūkams“, – pridūrė O.Kuzmenko.

Ukrainos kariškis, dislokuotas netoli Bachmuto, Oleksandras Solonko nespėjo pamatyti V.Zelenskio kalbos Vašingtone, tačiau jis mano, kad vizitas yra teigiamas.

„Tokie vizitai neįvyksta atsitiktinai. Mums tai yra rodiklis, kad Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios ir kad mes ir toliau būsime remiami“, – sakė jis.

„Mes, kariškiai, atliekame savo darbą ir tikimės, kad mūsų vyriausybė darys pažangą siekdama gauti reikiamų ginklų ir kitų priemonių, padėsiančių mums išvyti okupantus iš mūsų žemės“, – teigė jis.

Tai taip pat yra „simbolinio karo“ dalis, teigė O.Solonko.

„Įdomu ir tai, kas vyks vizito užkulisiuose, be karinio bendradarbiavimo ir ekonominės paramos, – sakė kariškis. – Tikriausiai yra daug daugiau klausimų, kuriuos mūsų šalių atstovai turi aptarti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas